De cartier

Malurile Someșului din zona industrială arată ca după război. Modernizarea nu cuprinde și acel tronson – FOTO

Scris de 191

Primăria Cluj-Napoca a început în această toamnă un amplu proiect de amenajare a malurilor Someșului, pe șapte tronsoane. Din păcate, modernizarea se oprește în cartierul industrial, care cuprinde unele străzi precum Fabricii de Zahăr, Beiușului, Timișului, Blajului.

Aici, râul arată ca după război. Singurii care se bucură sunt adolescenții care se pot ascunde prin tufișuri să bea și să fumeze liniștiți, feriți de ochii părinților și proprietarii de câini care își pot plimba animalele în voie.

În această zonă, Someșul este plin de gunoaie, de la PET-uri și ambalaje până la deșeuri de dimensiuni mari. Igienizarea făcută din când în când de autorități sau de ONG-uri nu a vizat și acest segment al râului. Vegetația a împânzit malurile peste tot. Arborii au crescut în voie și au năpădit întreaga zonă.

Pe ici colo au rămas amenajările făcute de organizatorii demersului Someș Delivery.

Modernizarea malurilor Someșului cuprinde șapte tronsoane:

Tronsonul 1: strada Donath – strada Mirăslău – vor fi amenajate zone pietonale și de ciclism, plantarea de aliniamente de arbori, folosirea unui sistem de iluminat public modern și eficient;

Tronsonul 2: strada Mirăslău – strada Petuniei – va fi creată pistă pentru biciclete adiacentă străzii 1 Decembrie 1918, se va face trotuar nou, se va reabilita traseul pietonal de mal, se va face podeț peste râu, plantarea de arbuști și înierbarea suprafețelor adiacente aleilor pietonale propuse, modernizarea sistemului de mobilier urban, prelungirea aleilor pietonale spre albia râului.

Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor – se modernizează trotuarele, se fac piste pentru biciclete, se fac aliniamente de arbori, se plantează arbuști, se modernizează sistemului de mobilier urban etc.

Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor – Podul Garibaldi – trotuare modernizate, realizarea de piste de biciclete, introducerea de aliniamente de arbori, plantarea de arbuști și înierbarea suprafețelor adiacente aleilor pietonale propuse, modernizarea sistemului de mobilier urban, prelungirea unei alei pietonale, amplasarea a două pavilioane cu funcțiuni de alimentație publică.

Tronsonul 5: Strada Muzicescu – Strada 1 Decembrie 1918 – introducerea statutului rutier de zonă rezidențială pentru strada Gavril Muzicescu, pachete de gradene orientate spre apă, se reduce spațiul carosabil,

Tronsonul 6: Hotel Napoca – Strada Mamaia – reorganizarea intersecției strada Mamaia – strada Dragalina, restrângerea benzilor carosabile, amplasarea de pachete de trepte de acces, gradene și platforme de repaus orienate spre Someș etc.

Tronsonul 7: Strada Dragalina – Zona Camerei de Comerț și Industrie – modernizarea trotuarelor pe strada Dragalina, amenajarea unei suprafețe pietonale etc.

Lucrările sunt realizate de Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services. Valoarea lucrărilor este de 95.686.035,58 lei (fără TVA), iar durata de execuţie este de 19 luni.ULTIMA ORĂ

 • Acum 43 mins General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 2 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 4 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 4 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 4 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 5 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 6 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 6 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 7 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 8 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
 • Acum 8 hours Sanatate
  Scade numărul celor infectați, creşte numărul pacienţilor internaţi cu COVID-19. Profesorul Popovici: infecţia este ”o mare loterie”
 • Acum 9 hours Politica
  UN STAT ”ÎN FOAME”, MĂREȘTE AMENZILE: Din 20 august, amenzi drastice la lipsa rovignetei, de până la 11.900 de lei”
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE