De cartier

Malurile Someșului din zona industrială arată ca după război. Modernizarea nu cuprinde și acel tronson – FOTO

Primăria Cluj-Napoca a început în această toamnă un amplu proiect de amenajare a malurilor Someșului, pe șapte tronsoane. Din păcate, modernizarea se oprește în cartierul industrial, care cuprinde unele străzi precum Fabricii de Zahăr, Beiușului, Timișului, Blajului.

Aici, râul arată ca după război. Singurii care se bucură sunt adolescenții care se pot ascunde prin tufișuri să bea și să fumeze liniștiți, feriți de ochii părinților și proprietarii de câini care își pot plimba animalele în voie.

În această zonă, Someșul este plin de gunoaie, de la PET-uri și ambalaje până la deșeuri de dimensiuni mari. Igienizarea făcută din când în când de autorități sau de ONG-uri nu a vizat și acest segment al râului. Vegetația a împânzit malurile peste tot. Arborii au crescut în voie și au năpădit întreaga zonă.

Pe ici colo au rămas amenajările făcute de organizatorii demersului Someș Delivery.

Modernizarea malurilor Someșului cuprinde șapte tronsoane:

Tronsonul 1: strada Donath – strada Mirăslău – vor fi amenajate zone pietonale și de ciclism, plantarea de aliniamente de arbori, folosirea unui sistem de iluminat public modern și eficient;

Tronsonul 2: strada Mirăslău – strada Petuniei – va fi creată pistă pentru biciclete adiacentă străzii 1 Decembrie 1918, se va face trotuar nou, se va reabilita traseul pietonal de mal, se va face podeț peste râu, plantarea de arbuști și înierbarea suprafețelor adiacente aleilor pietonale propuse, modernizarea sistemului de mobilier urban, prelungirea aleilor pietonale spre albia râului.

Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor – se modernizează trotuarele, se fac piste pentru biciclete, se fac aliniamente de arbori, se plantează arbuști, se modernizează sistemului de mobilier urban etc.

Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor – Podul Garibaldi – trotuare modernizate, realizarea de piste de biciclete, introducerea de aliniamente de arbori, plantarea de arbuști și înierbarea suprafețelor adiacente aleilor pietonale propuse, modernizarea sistemului de mobilier urban, prelungirea unei alei pietonale, amplasarea a două pavilioane cu funcțiuni de alimentație publică.

Tronsonul 5: Strada Muzicescu – Strada 1 Decembrie 1918 – introducerea statutului rutier de zonă rezidențială pentru strada Gavril Muzicescu, pachete de gradene orientate spre apă, se reduce spațiul carosabil,

Tronsonul 6: Hotel Napoca – Strada Mamaia – reorganizarea intersecției strada Mamaia – strada Dragalina, restrângerea benzilor carosabile, amplasarea de pachete de trepte de acces, gradene și platforme de repaus orienate spre Someș etc.

Tronsonul 7: Strada Dragalina – Zona Camerei de Comerț și Industrie – modernizarea trotuarelor pe strada Dragalina, amenajarea unei suprafețe pietonale etc.

Lucrările sunt realizate de Asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services. Valoarea lucrărilor este de 95.686.035,58 lei (fără TVA), iar durata de execuţie este de 19 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *