Din oras

Malul Someșului, un spațiu pe cât de pitoresc, pe atât de neglijat: „Au făcut atât de puțin să pună în valoare această resursă ce ar contribui semnificativ la creșterea calității vieții locuitorilor”

Scris de 152

Malul Someșului din zona satului Florești continuă să fie o zonă neglijată de autorități. Cum ar fi arătat locul dacă am fi fost în Austria, de exemplu? „E surprinzător faptul că două comunități ce suferă de pe urma lipsei spațiilor verzi au făcut atât de puțin să pună în valoare această resursă ce ar contribui semnificativ la creșterea calității vieții locuitorilor”, notează consilierul USRPlus Alexandra Oană. 

„Malul Someșului, în dreptul Floreștiului și la o aruncătură de băț de Cluj-Napoca, este un loc pe cât de pitoresc, pe atât de neglijat.

Avem această oaza de verdeață și liniște, atât de aproape de oraș, dar, cu toate gunoaiele ce împânzesc zona și în absența amenajărilor care să faciliteze accesul de-a lungul malurilor, prea puțin ne putem bucura de ea”. 

În urma unei dezbateri organizate pe tema gestionării deșeurilor ce poluează malul râului, consilierul USR se întreabă cum ar fi arătat un asemenea spațiu verde dacă am fi vorbit de o țară precum Austria? 

De altfel, reprezentanții administrației locale au anunțat în repetate rânduri că în materie de calitate a vieții Clujul se poate compara cu asemenea orașe precum Viena, Barcelona, Bilbao ori chiar New York. 

„Cum ar fi arătat locul dacă am fi fost în Austria, de exemplu? 

Curat, cu alei pietonale și piste de biciclete de-a lungul cursului apei, cu refugii pentru speciile de animale, cu diverse locuri de agrement. 

E surprinzător faptul că două comunități ce suferă de pe urma lipsei spațiilor verzi au făcut atât de puțin să pună în valoare această resursă ce ar contribui semnificativ la creșterea calității vieții locuitorilor. 

Dacă pandemia ne-a arătat, cu certitudine, un lucru, acela este că nu putem administra orașele la fel cum o făceam înainte. 

Vorbeam, și până acum, de calitatea vieții în orașe, de piste de biciclete și spații dedicate pietonilor, de acces la arii naturale în proximitate, de economie circulară sau reziliență. 

Acum, însă, e din ce în ce mai clar că toate acestea nu sunt un moft, ci sunt condiții esențiale pentru o viață sănătoasă în orașe. 

Nu ne mai putem permite să ignorăm beneficiile pe care ni le aduce Someșul și să nu le protejăm de interesele financiare ale dezvoltatorilor imobiliari iresponsabili.

E momentul ca administrațiile locale, împreună cu instituțiile responsabile, societatea civilă, specialiști, mediul academic, antreprenori să se așeze la masă pentru a valorifica potențialul pe care ni-l oferă Someșul”, atrage atenția consilierul Alexandra Oană. ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  HEI-RUP-BUM! Să aibă Boc dăluța lui, chiar dacă prost pusă, să se cocoațe cu un discurs pe Tricolor de 1 Decembrie. Treptele din fața Teatrului Național, mizerie de lucrare
 • Acum 3 hours Jos palaria
  ÎN SFÂRȘIT, SPORTIVITATE ȘI LA CLUJ-NAPOCA: Foști jucători de la CFR, “U” și Sănătatea au jucat într-un meci caritabil pentru fiul lui Casian Miclăuș
 • Acum 8 hours Politica
  Clujul OSĂ aibă (fin nou) un nou spital. Ministrul Sănătății: ”Anul viitor vom avea proiectele detaliate”
 • Acum 9 hours Din oras
  Un neterminat de 16 ani a băgat în spital un bărbat de 38 ani
 • Acum 9 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Meci caritabil pentru Tiago, băiatul unui fost jucător al CFR. Veterani ai feroviarilor, de la „U” și Sănătatea joacă pentru el
 • Acum 12 hours In vizor
  Antreprenorul Tudor Galoș, ȘOCAT de prețurile din Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca
 • Acum 14 hours General
  Acțiune de salvare din traseul Piatra lui Lucaci-Tarnița
 • Acum 1 day Eveniment
  Cămătari din Cluj prinși de Poliție: Cereau înapoi sume de 8 ori mai mari, au agresat și amenințat un martor
 • Acum 1 day Politica
  Marcel Ciolacu a fost ales vicepreședinte al Internaționalei Socialiste
 • Acum 1 day In vizor
  Consiliul Elevilor Cluj cere demisia directoarei care a angajat un fost interlop să predea copiilor: ”Lipsă de empatie față de elevi”
 • Acum 1 day Vocea ta
  IEȘIREA DIN CRIZA IZOLĂRII POST-COVID. Mircea Miclea: ”Creativitatea și inovația necesită proximitate (…) trebuie să începem să ne refacem coeziunile, acelea pe care le putem reface, cu niște prieteni foarte buni, cu vecinii, cu familia”
 • Acum 1 day In vizor
  VREUN CUMĂTRU POLITIC AR AVEA DE VÂNZARE NIȘTE mobilier și echipamente digitale pentru laboratoarele de informatică din școli. De 1 miliard de euro ar avea pe ce să se adune praful, că nu sunt și bani pentru formarea profesorilor și pentru mentenanța echipamentelor
 • Acum 2 days Politica
  PE SURSE: Gabriela Firea, pe primul loc în sondajele comandate de PNL privind intenția de vot la Capitală, la peste 10 procente de ceilalți posibili candidați. Ilie Bolojan, testat de liberali în sondajele pentru București
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE