In vizor

Majorările salariale din sănătate au pornit un război între medici și asistente: „Este aberant ca o asistentă să aibă salariul mai mare decât un medic”

Ordonanța de Urgență prin care urmează să fie majorate salariilor personalului din sănătate a provocat un adevărat război al declarațiilor între medici și asistenții medicali. În timp ce asistenții și infirmierele primesc o majorare de 30%, medicii vor avea o creștere de doar 8%, ceea ce va duce la situații aberante în care o asistentă va avea un salariu mai mare decât un medic specialist și o infirmieră va câștiga mai mult decât un medic rezident.

„Să îmi arătați o altă țară din UE unde o asistentă de ATI are salariul mai mare ca un medic specialist sau unde o infirmieră are salariul mai mare ca un medic rezident sau unde răspunde doar medicul la tot, inclusiv la activitatea cadrului mediu”.

„Salariile trebuie să reflecte anii de studiu, munca depusă și responsabilitățile implicite, așa încât este normal să existe ierarhizare în cadrul personalului medical din orice unitate sanitară. Este aberant să existe asemenea situații: salariul unui medic( rezident, specialist, primar) mai mic decât al unei asistente sau infirmiere”, susțin medicii.

De fapt, dincolo de partea salarială, ce îi deranjează pe medici cel mai mult este că ei sunt singurii responsabili de actul medical. Indiferent cu cât este remunerată o asistentă, indiferent de nivelul studiilor, responsabilitatea este tot doar a medicilor.

„Asistentul medical CU parafă NU promovează un rezidențiat, NU este medic, NU îi crește responsabilitatea decât pe munca de executant pe care o face la indicația medicului! Fără medic, nu se decontează niciun serviciu medical, nu funcționeaza sistemul!”, mai susțin medicii.

Între timp, mii de membri ai Federației Solidaritatea Sanitară protestează la București împotriva inechităților salariale promovate de OUG și amenință cu greva generală. De asemenea, majorările salariale nu îi mulțumesc pe angajații din sănătate.

„Majoritatea angajaților din sănătate sunt în situația de sărăcie salarială. Guvernul refuză să recompenseze eforturile și riscurile suplimentare asumate. Cu fiecare zi de protest în stradă, ne apropiem de greva generală. De ce grevă generală? Pentru că ceea ce a oferit guvernul nu este suficient pentru ceea ce așteaptă toți lucrătorii din sănătate. Protestul este îndreptat și împotriva formei ultimei Ordonanțe de Urgență privind unele creșteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanță a inechității și a nepriceperii emitenților. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechități salariale și se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, susțin reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară.

Ministrul Rafila a transmis că aceste majorări sunt maximul pentru care Guvernul îl poate acorda. Mai mult, Rafila consideră că remunerația este una corectă, chiar dacă a stârnit un adevărat război între diferitele categorii de angajați.

„Pentru asistenţii medicali, cumulativ cu cei 5% acordaţi la începutul anului, majorarea e de 35%, o majorare consistentă. Personalul TESA primeşte 20%, personalul auxiliar – 25% şi ceva mai puţin la medici care au avut salariile mărite încă din 2018 foarte mult şi acum, în afară de cei 5% acordaţi la începutul anului, mărirea e de 8%. Toate aceste măriri vor fi acordate în două tranşe, în martie şi în iunie. Majorarea se raportează la salariile din decembrie. Mai mult decât atât nu cred că se poate acorda. E un început care arată buna credinţă şi determinarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului pentru a îmbunătăţi condiţiile pentru salarizarea personalului medical. A fost o mărire consistentă, între 20 şi 35%, în funcţie de categoria profesională. (…) Este o remuneraţie corectă”, a adăugat Rafila,”, a spus ministrul Rafila, la Antena 3.