In vizor

Majorarea numărului de infectări crește și cererea firmelor de dezinfecție: „De săptămâna trecută, numărul solicitărilor a crescut exponențial”

În contextul creșterii numărului de infectări cu coronavirus la nivelul municipiului Cluj-Napoca, firmele specializate în dezinfecție, dezinsecție și deratizare s-au reprofilat în bună măsură pentru intervențiile profilactice, cu caracter preventiv ori post covid. De la instituții la firme private, firmele de dezinfecție sunt asaltate de solicitări. 

În județul Cluj funcționează cca 10-12 firme specializate în servicii de curățenie, dezinsecție, dezinfecție și deratizare, care pot fi identificate pe internet cu pagini active, iar unele dintre acestea oferă servicii profesionale atât în Cluj-Napoca, cât și în orașele din județele învecinate.

„Da, oferim servicii de dezinfectare în contextul Covid, la solicitarea clientului – fie asociații de proprietari, dacă au fost probleme, fie în cazul firmelor.

Sunt firme care au depistat sau avut cazuri de covid.

Dar am solicitări de la foarte multe firme care își fac acum dezinfectare, chiar dacă nu au cazuri, pentru că le este frică”, a declarat administratorul firmei TED Dezinfecție/Dezinsecție/Deratizare SRL. 

În privința prețului, acesta variază în fincție de mai mulți indici, de la suprafața prelucrată până la distanță și punctul de destinație, ora intervenției etc. 

„La suprafețe mari ar veni undeva la 0,60 – 0,70 lei/mp. Spre exemplu, la o suprafață de 200 mp se percepe un tarif de 300 de lei/intervenție. 

Solicitările nu sunt exagerate, unele intervenții sunt la aceleași firme, săptămânale, și durează deja de vreo 4 luni de zile. Pe baza unui contract de prestări servicii, valabil până în decembrie, să zicem. 

Vedem ce se întâmplă în continuare”, a declarat Călin Popa, administratorul firmei TED Dezinsecție Dezinfecție Deratizare SRL pentru Ziar de Cluj. 

„Noi facem dezinfecție pentru virus, pentru combaterea virusului/coronavirusului și diminuarea răspândirii acestuia. 

Sigur, au fost și solicitări, categoric, atât pentru dezinfecție profilactică, cât și pentru dezinfecția post-confirmare caz”, au declarat reprezentanții firmei Coral Impex SRL. 

Diferă intervențiile într-un caz (profilactic) și în celălalt (post confirmare)?

„Nu, produsele sunt aceleași. Produsele de dezinfecție recomandate de către cei din instituțiile specializate sunt aceleași și se bazează în special pe substanța activă, peroxid de hidrogen, clorigene etc.”

Care este frecvența solicitărilor în condițiile creșterii cazurilor de infectări atât în municipiul Cluj-Napoca, cât și în județul Cluj? 

„Avem solicitări, da, nu am făcut o statistică ca să pot spune dacă în ultima perioadă numărul solicitărilor este mai mare decât la începutul pandemiei, însă sunt destul de multe solicitări, de la toate categoriile de utilizatori”.

Care este prețul orientativ perceput pentru serviciile de dezinfecție în contextual covid?

„Prețul fix este al materialului pe metru pătrat.

În rest, toate celelalte componente de cheltuială se calculează în funcție de distanță (dintre firmă și client), de suprafața pe care acesta dorește să o trateze, precum și de o multitudine de alți factori, de ora la care se prestează serviciul ș.a.m.d.

De regulă, atunci când solicită intervenții, clienții trebuie să ne dea niște detalii: profilul de activitate, pentru că produsele sunt astfel concepute încât diluția sau concentrația pe unitatea de măsură diferă de la profil alimentar la profil industrial, aceasta vis a vis de utilizatorii din rândul agenților economici”, a declarat pentru Ziar de Cluj, Alina Voicu, Coral Impex SRL.

Solicitările post infestare, în creștere: „Cerințe au fost mai ridicate, simțitor, de săptămâna trecută…”

Da, facem categoric tratamente și de prevenție, profilactice și curative, fie solicitările sunt pe ambele părți, există și acei clienți care, din martie începând, fac constant activitățile acestea de nebulizare, cu caracter preventiv, practic.

Până la urmă, discutăm de o igienizare suplimentară a spațiului, pe lângă activitatea de curățenie standard, pe care unii o fac prin intermediul firmelor de profil, iar alții, să spun, o fac în regim propriu. 

Sunt clienți care au ales să facă preventiv, chiar de la începutul pandemiei, din martie. Și o fac în continuare, cu o anumită frecvență, săptămânal, bisăptămânal, o dată la două săptămâni, depinde, fiecare în funcție de natura activității pe care o are, fluxul de personal, clientelă ș.a.m.d.

Cât privește activitățile de dezinfecție strict curative, deci post infestări, igienizarea specială a spațiului pentru reluarea activității într-un spațiu curat etc. da, într-adevăr, se fac, cerințe au fost mai ridicate, simțitor, de săptămâna trecută, din ziua de marți. 

Da, a fost prima zi în care am simțit, să zic așa, exponential că a crescut numărul de apeluri telefonice, cu solicitări pe tema asta. Deci vorbesc de cele curative, nu de prevenție”, au declarat reprezentanții Cleander SRL, cu specific de activitate de dezinfecție pe regiunea Transilvaniei. 

În privința soluțiilor utilizate, care sunt acestea și care e substanța activă utilizată?

„Substanțele dezinfectante care se folosesc în mod normal la tratamente de acest gen sunt, practic, produse biocide, avizate de Ministerul Sănătății. 

Ele fac parte integrantă din Registrul Național al Produselor Biocide. Nu avem cum să lucrăm cu alte produse. În general, sunt produse biocide nu neapărat bazate numai pe acea concentrație de 70% alcool, sau clor, pentru că acestea, fiind biocide, oricum sunt dezinfectanți cu spectru larg de acțiune, inclusiv acțiune virucidă. 

Foarte multă lume întreabă dacă există ceva special pentru Covid? Dacă nici vaccinuri nu există încă, vă dați seama că nu există ceva special conceput ca dezinfectant pentru așa ceva, pentru covid. 

Improtant este ca dezinfectantul să aibă și valență virucidă, pe lângă antimicotică, tuberculocidă, bactericidă ș.a.m.d. Soluția trebuie să conțină și componenta virucidă și, bineînțeles, să se preteze la nebulizare, pentru că nu toți dezinfectanții se pretează la această acțiune de nebulizare”. 

În privința prețului, orientativ, cum se calculează, în funcție de metro pătrat sau ce alte componente?

Sunt multe situații în care, da, clientul cere tarif la metru pătrat. E ceva mai dificil, întrucât la suprafețele mari, de la un 0,3 lei – 0,5 lei în sus pe metru pătrat. La spațiile mici, din păcate, tarifele ar putea fi, să spunem, mai ridicate, din perspectiva faptului că nu neapărat cantitatea de substanță folosită contează foarte mult la preț, ci până la urmă e vorba de manoperă și deplasare etc. 

Spațiile mici sunt foarte ușor și rapid de tratat, vorbesc de birouri până în 50-100 mp. La spațiile mai mici se ia prețul integral pe intervenție, adică nu poți să-l cotezi la metro pătrat. 

Mai sunt situații în care trebuie să ne deplasăm în județ. Dacă oferi un tarif relativ bun pentru o locație din municipiu, nu poți aplica același preț pentru județ, unde trebuie să consideri și drumul până acolo. Noi oferim servicii în Transilvania, adică lucrăm regional”, au conchis reprezentanții firmei Cleander SRL.   

Odată cu declanșarea pandemiei în România, atât instituțiile statului, cât și entitățile private au fost nevoite să recurgă la măsuri suplimentare de igienizare și dezinfectare, pe lângă operațiunile standard de curățenie. În contextul creșterii numărului de infecții cu Sars-Cov-2 din ultima perioadă, ceea ce relevă intrarea României în al doilea val pandemic, numărul de solicitări către firmele specializate în dezinfectare a crescut și la nivelul municipiului Cluj-Napoca, sau a județului Cluj în general. Intervențiile au fie caracter preventiv, de dezinfectare și igienizare a spațiului ca măsură suplimentară de siguranță, fie curativ, intervenție post-infestare.  

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *