Doar cu cateva grade daca scade temperatura afara, mainile si picioarele sunt in suferinta. Asa-numitul sindrom al mainilor si picioarelor reci afecteaza barbati si femei de toate varstele. De vina este circulatia periferica deficitara, din cauza careia frigul se resimte mai puternic. Senzatia permanenta de picioare reci este foarte neplacuta si ne pune in situatia de a deveni dependenti de sosete si de bai fierbinti. Dar medicina naturista are solutii si pentru problemele de circulatie periferica.
Ceaiuri. Avem la dispozitie plante care, consumate sub forma de ceaiuri, imbunatatesc circulatia sanguina: coada-soricelului, frunzele de dud si nuc, nalba, papadia, conurile de hamei. Infuzia se prepara cu o lingurita de planta la o cana de apa. Se consuma 3-4 cani zilnic, intre mese. Se recomanda si un amestec de paducel, talpa-gastei, macese, urzica si coada calului. La un litru de apa se folosesc patru linguri din acest amestec, se prepara sub forma de infuzie si se consuma zilnic, pana la ameliorarea senzatiei de rece de la maini si picioare.
Bai calde. Pentru bai de picioare se poate prepara un macerat din coada-calului, conuri de hamei, scoarta de stejar si scoarta de salcie. Patru linguri din acest amestec se pun dimineata intr-un litru de apa si se lasa la macerat pana seara. Amestecul se fierbe apoi zece minute. O baie in decoctul cald trebuie sa dureze, in medie, 20 de minute. Se foloseste un vas inalt, care sa permita scufundarea picioarelor pana la genunchi. Dupa aceasta baie de plante se aplica un unguent din spanz, ienupar si castane, care se pot procura de la magazinele cu profil naturist. Tot acest tratament trebuie aplicat seara, chiar inainte de culcare.
Daca picioarele reci sunt si dureroase, a doua zi se poate aplica un unguent, de data aceasta numai din castane. Se zdobesc mai multe castane, peste care se pune apoi ulei de masline si se lasa la macerat doua saptamani. Se scot apoi cojile, iar continutul se mixeaza. Cu pasta obtinuta se maseaza picioarele dureroase.