Din oras

MAI UȘOR CU ANUNȚUL DE ANGAJARE PE SCĂRI! LEGAL, discriminarea în cuprinsul unui anunţ de angajare, pe criteriul genului şi al aspectului fizic ESTE INTERZISĂ

Scris de 1107

Pe un grup de discuții pe Facebook din Florești, o persoană de gen masculin, a postat un anunț de angajare discriminator:

I s-a atras rapid atenția că încalcă legea. Poate s-a corectat, poate nu, este vorba despre acest ”comunicator”:

Care pe pagina oficială de Facebook a clubului știa cândva să comunice corect:

Ce dorim să spunem este că, în România, necunoașterea legii nu te absolvă de răspundere și de aplicarea rigorilor ei. De aceea ne facem datoria civică de a îi educa pe ce aflați în neștiință. Prin urmare, le prezentăm Hotărârea nr. 1 din 15.01.2020 a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care a pornit de la o plângere cu privire la un anunț de angajare considerat discriminator. Prin urmare:

Petentul a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării  cu privire la următorul anunţ pentru recrutare postat de partea reclamată pe o rețea de socializare: ”Angajăm chelneriţe în Columbus Cafe. Se cere un asptect fizic plăcut şi vârstă minimă de 18 ani”.

În accepţiunea petentului aceste cerinţe discriminează în funcţie de vârstă şi gen persoanele care doresc să aplice la acest post. De asemenea, acesta subliniază solicitările făcute nu reprezintă o cerinţă profesională, acestea descurajând alte categorii de persoane să aplice pentru postul reclamatei.

În analiza sa, CNCD a plecat de la dispozițiile O.G. nr. 137/2000, care la art. 2 alin. 1 prevede: ”Potrivit prezentei ordonanţe, prin discriminare se înţelege orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinţă, pe bază de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenenţă la o categorie defavorizată, precum şi orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării, în condiţii de egalitate, a drepturilor omului şi a Pagina 3 din 5 libertăţilor fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social şi cultural sau în orice alte domenii ale vieţii publice”.

Astfel, CNCD arată că se poate considera discriminare o diferenţiere bazată pe un criteriu care atinge un drept.  Analiza diferenţierii se realizează prin compararea a două situaţii (art. 1 alin. 3 al O.G. nr. 137/2000: ”exercitarea drepturilor enunţate în cuprinsul prezentului articol priveşte persoanele aflate în situaţii comparabile”.

S-a ajuns la concluzia că  fapta reclamatei de a publica anunțul de angajare reprezintă discriminare multiplă, întrucât a creat o deosebire pe baza criteriilor de gen, vârstă şi aspect fizic care a avut ca scop și efect restrângerea exercitării, în condiţii de egalitate, a dreptului de acces la muncă.

Faţă de fapta constată, Colegiul director a apreciat că poate aplica sancţiunea avertismentului și totdată a recomandat reclamatei ca pe viitor să nu mai publice anunţuri descurajante pentru angajarea personalului.

QED.

Atenție mai mare cu privire la ceea ce vă doriți.ULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour Eveniment
  Râurile sunt tomberoanele nesimțiților: gunoaie scoase din Someșul Mic în zona Podului Porțelanului! Zona Nadășului de 5 stele mai așteaptă
 • Acum 3 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 3 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 15 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 16 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 19 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 21 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 22 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 23 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 24 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 24 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 1 day Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
Citește și...
NOROC DE CACAO Din oras

Rahat românesc, ultimul răcnet

Nouă atracție în centrul orașului Cluj-Napoca pe strada Dávid Ferenc! În apropiere de magazinul Sora, […]

Recomandările redacției
TOP CITITE