Din oras

Mai putine reclamatii privind zgomotul de Untold decat de Zilele Clujului

In ciuda vociferarii de pe retelele de socializare in care clujenii se plangeau de zgomotul insuportabil de la festivalul Untold, oficial s-au inregistrat mai putine reclamatii in aceste zile decat cu ocazia altor concerte din mijlocul orasului. Mai putin de 50 de sesizari s-au facut la adresa Primariei si a Politiei clujene.

Locuitorii Clujului s-au plans pe retelele de socializare ca sunt obligati sa asculte muzica de la Untold Festival chiar in propriile case si ca nu se pot odihni. Atat cei din proximitatea Cluj Arena si a Parcului Central, cat si cetateni care locuiesc in zone mai indepartate aratau ca muzica de la Untold bubuie in tot orasul. Cu toate acestea doar cateva zeci de reclamatii privind zgomotul prea intens au fost facute autoritatilor pe parcursul celor patru zile de festival.

“Este duminica, 2. august 2015… In ultimele 3 zile si 3 nopti n-am reusit sa dorm decat vreo 3 ore in total, asta in reprize de cate 10 minute maximum, datorita galagiei provocate de festivalul Untold, ai carui organizatori au grija sa nu treaca 10 minute fara ca geamurile noastre sa vibreze… si pentru mai multa animatie mai baga si focuri de artificii – ultima azi-dimineata la ora 5.00. Ce vina avem noi, domnule primar? Ca ne-am cumparat locuinte la cateva sute de metri de la stadion, care ulterior s-a transformat in Arena? Nu va dati seama ca in aceasta zona locuiesc si oameni mai in varsta, familii cu copii mici, oameni bolnavi care au nevoie de odihna si nu se pot deplasa in locuri mai linistite cu ocazia „evenimentelor” de acest gen? Participantii la acest festival sunt in schimb persoane tinere, pentru care nu ar fi o problema sa se deplaseze intr-o locatie aflata mai la periferii (de ex. Valea Garbaului, Valea Fanatelor, etc.) unde nu deranjeaza pe nimeni. Conform Art. 2. alin.26. din Legea 61/1991 constituie contraventie „tulburarea linistii locatarilor intre orele 22.00.-8.00. si 13.00.-14.00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare […] in oricare loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora”. Sau Dvs. va considerati mai presus de lege?!”, a scris Ioana Popa intr-o reclamatie pe domnuleprimar.ro.

“Despre „maretul” festival Untold este vorba. Ca sa porneasca un asemenea proiect sigur au avut nevoie de autorizatie. Pot sa inteleg multe, dar poluarea aceasta fonica la care am fost supusi aseara si noaptea trecuta(si mai urmeaza inca 3 seri cred) – asta nu pot sa o inteleg. Cand s-a decis sa se autorizeze asemenea activitate, acest aspect nu a fost luat in considerare?!! Adica pentru cei 50000(sau cati or participa) la maretul festival, tot clujul are de suferit?! In opinia mea nu exista justificare.Noi locuim in cartierul Zorilor, dar cei care locuiesc in Manastur, Plopilor, zonele mai apropiate de stadion oare cum e?! V-as ruga sa va motivati aprobarea autorizarii acestei activitati avand in vedere plangerea mea”, a reclamat si Lidia Pop.

Reprezentantii Primariei spun ca numarul sesizarilor privind zgomotul a fost mult mai redus fata de alte evenimente precum Zilele Clujului sau Zilele Culturale Maghiare. In cele patru zile de festival s-au inregistrat 20 de plangeri la 984 – telefonul primarului, 21 de sesizari din partea a sapte cetateni pe dispeceratul Politiei Locale si sapte pe domnuleprimar.ro. De asemenea la numarul unic de urgenta 112 s-a facut o singura sesizare privind zgomotul mare de la festivalul Untold.

Primarul Emil Boc le-a multumit clujenilor pentru toleranta printr-o postare pe pagina oficiala de Facebook.

“Le multumesc in primul rand clujenilor pentru rabdare, intelegere si sustinere financiara (aproximativ 10% din bugetul festivalului). Paradoxal, cu ocazia Untold au fost mult mai putine sesizari legate de zgomot decat la Zilele Clujului sau la Zilele Culturale Maghiare. Dar asta nu inseamna ca nu sunt constient de nemultumirile minoritatii tacute care a fost suparata pe zgomot, restrictii de circulatie sau artificii la ore tarzii. Imi cer scuze pentru acest disconfort provocat si va multumesc sincer pentru intelegere. Va asigur ca toleranta dumneavoastra a fost apreciata de toata lumea”, a scris Emil Boc pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *