Straineze

Mai puțină, sau foarte multă Rusie: Emmanuel Macron sau Marine Le Pen? UMPRA LUI PUTIN PESTE ALEGERILE PREZIDENȚIALE DIN FRANȚA

Francezii votează duminică în cadrul unor alegeri care vor decide dacă președintele Emmanuel Macron, pro-UE, centrist, își păstrează postul sau este detronat de eurosceptica de extremă-dreapta Marine Le Pen, în ceea ce ar echivala cu un cutremur politic, scrie Reuters, potrivit mediafax.

  • Sondajele de opinie din ultimele zile i-au acordat lui Macron un avans solid și în ușoară creștere, în timp ce analiștii au spus că Le Pen – în ciuda eforturilor sale de a-și îmbunătăți imaginea și de a atenua unele dintre politicile partidului său – a rămas neplăcută pentru mulți.
  • Dar o victorie surpriză a lui Le Pen nu poate fi exclusă, având în vedere numărul mare de alegători care erau indeciși sau nu erau siguri dacă vor vota sau nu la al doilea tur al scrutinului prezidențial.

În condițiile în care sondajele arată că niciunul dintre candidați nu poate conta pe suficienți susținători angajați, multe vor depinde de o cohortă de alegători care pun în balanță anxietatea privind implicațiile unei președinții de extremă dreapta și nemulțumirea față de bilanțul lui Macron de la alegerea sa din 2017.

În cazul în care Le Pen va câștiga, aceasta ar avea probabil același sentiment de răsturnare politică uluitoare ca și votul britanicilor pentru ieșirea din Uniunea Europeană sau alegerea lui Donald Trump în SUA în 2016.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (06.00 GMT) și se închid la ora 20.00 (18.00 GMT), iar estimările inițiale sunt așteptate imediat după închiderea urnelor.

„Fiecare dintre ei are o slăbiciune uriașă”, a declarat Bernard Sananes de la firma de sondaje Elabe. „Emmanuel Macron este considerat arogant de mai mult de unul din doi alegători, iar Marine Le Pen rămâne înfricoșătoare pentru jumătate dintre ei”.

Macron, în vârstă de 44 de ani și învingător în aceeași confruntare în urmă cu cinci ani, a avertizat cu privire la „războiul civil” dacă Le Pen – ale cărei politici includ interzicerea purtării vălului musulman în public – va fi aleasă, făcând apel la democrații de toate culorile să îl susțină împotriva extremei drepte.

Le Pen, în vârstă de 53 de ani, și-a axat campania pe creșterea costului vieții în cea de-a șaptea economie a lumii, despre care mulți francezi spun că s-a înrăutățit odată cu creșterea prețurilor globale la energie. De asemenea, ea s-a axat pe stilul abraziv de conducere al lui Macron, despre care spune că arată un dispreț elitist față de oamenii obișnuiți.

„Întrebarea de duminică este simplă: Macron sau Franța”, a spus ea joi la un miting în orașul Arras din nordul Franței.

Mesajul lui Le Pen a rezonat cu mulți alegători.

În cazul în care Macron va câștiga, el se va confrunta cu un al doilea mandat dificil, fără perioada de grație de care s-a bucurat după prima sa victorie, și cu proteste probabile în legătură cu planul său de a continua reformele pro-business, inclusiv creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 65 de ani.

Dacă îl va detrona, Le Pen va încerca să facă schimbări radicale în politicile interne și internaționale ale țării, iar protestele de stradă ar putea începe imediat. Undele de șoc ar fi resimțite în toată Europa și dincolo de ea.

Oricine ar câștiga, o primă provocare majoră va fi să câștige alegerile parlamentare din iunie pentru a asigura o majoritate viabilă pentru a-și pune în aplicare programele.

Presa franceză îndeamnă francezii să îl voteze pe Emmanuel Macron

Numeroase media franceze îi îndeamnă pe alegători să-l voteze pe preşedintele în exerciţiu, Emmanuel Macron, pentru un nou mandat la Palatul Elysee, în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale care are loc duminică, transmite dpa potrivit Agerpres.

Observatorii din toată lumea urmăresc îndeaproape dacă eforturile concertate din ultimii ani ale rivalei lui Emmanuel Macron, lidera extremei drepte Marine Le Pen, de a-şi îmbunătăţi imaginea şi de a atrage electoratul se vor putea traduce printr-o schimbare politică majoră, ce ar fi resimţită în întreaga lume, notează dpa.

  • Cotidianul Le Parisien lansează întrebarea dacă, în contextul războiului din Ucraina, „este potrivit să votezi pentru un candidat populist care, având în vedere dorinţa sa de a întoarce pagina trecutului, ar intensifica această criză”. O victorie pentru Marine Le Pen ar însemna opusul unităţii naţionale de care este nevoie acum, consideră Le Parisien, adăugând că acest lucru ar face din Franţa un partener în care nu se poate avea încredere.
  • Ziarele conservatoare Le Monde şi Le Figaro îi avertizează pe alegători să nu se complacă în faţa avansului lui Macron. „Este un singur mod de a o împiedica pe candida extremei drepte Marine Le Pen să vină la putere duminică: votaţi pentru adversarul ei, Emmanuel Macron”, scrie Le Monde, menţionând că acest îndemn este aplicabil indiferent de greşelile lui Macron şi „responsabilitatea” acestuia pentru ascensiunea extremei drepte politice în Franţa.
  • „Nici abţinerea de vot nu ar fi deloc utilă pentru a salva ţara de la ce poate fi mai rău”, subliniază Le Monde.

Rata de participare la scrutinul din 10 aprilie a fost de 73.69%, ceea ce înseamnă un absenteism de 26,31% dintre alegători, cel mai ridicat pentru un prim tur al prezidenţialelor după nivelul consemnat în 2002, de 28,4%.

UPDATE: Cetățenii francezi din Shanghai – aproape 5.000 – nu pot vota în al doilea tur de scrutin din cauza carantinei stricte impuse de autorități în cel mai mare oraș al Chinei

„În aceste circumstanțe excepționale, s-a decis să nu se deschidă secțiile de votare pentru al doilea tur de scrutin”, a scris ambasada Franței în China, citată de BFM TV.

Cetățenii francezi din China au început duminică să voteze în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, dar cei din Shanghai nu pot vota din nou din cauza carantinei impuse capitalei economice chineze. În Shanghai, expatriații francezi rămân închiși în casele lor, ca majoritatea celor 25 de milioane de locuitori ai megalopolisului de la începutul lunii, fără nicio perspectivă de decontaminare.

„Condițiile locale rămân, din păcate, neschimbate de la prima rundă”, scrie ambasada Franței în China pe site-ul său. „După ce Consiliul Constituțional a fost sesizat pentru aviz, s-a decis, în aceste circumstanțe excepționale, să nu se deschidă secțiile de votare pentru turul doi al alegerilor prezidențiale.

Aproximativ 4.800 de persoane sunt înscrise pe listele electorale ale consulatului francez din Shanghai. Emma Chateauneuf, care lucrează pentru o agenție de design și locuiește în oraș de opt ani, se simte nemulțumită că nu-și poată îndeplini datoria civică, un gest care ar fi legat-o de țara sa de origine.

„Votul este foarte important pentru toți francezii, mai ales atunci când ești în străinătate, mai ales în acest moment”, a declarat ea pentru AFP. „Suntem deja destul de departe atunci când suntem în China, cu atât mai mult cu cât suntem blocați și zborurile sunt anulate. Este greu când ni se ia dreptul la vot.”

Unii alegători „nu înțeleg de ce nu ar putea fi organizat un vot electronic sau prin corespondență”, spune Guillaume Rué de Bernadac, vicepreședintele din Shanghai al Uniunii francezilor din străinătate.

„Situația este de așa natură încât, pentru cei mai mulți oameni, alegerile prezidențiale trec pe locul al doilea după faptul că nu pot pleca de acasă, problemele de aprovizionare cu alimente și testele zilnice Covid”, recunoaște el. În acest context, „a nu putea vota este cireașa de pe tort.”

Shanghai trece prin cea mai gravă epidemie din China de la descoperirea virusului la sfârșitul anului 2019, cu cel puțin 87 de decese și aproape o jumătate de milion de cazuri pozitive din martie, potrivit cifrelor oficiale. Celelalte secții de votare din China continentală (Guangzhou, Chengdu, Wuhan și Shenyang) s-au deschis în mod normal.

La primul tur de scrutin au fost înscriși pe listele electorale 1.435.746 de cetățeni francezi cu domiciliul în străinătate. Dintre aceștia s-au prezentat la vot 504.291, adică 35%, iar președintele în exercițiu, Emmanuel Macron a obținut 45% din voturile exprimate, urmat de candidatul stângii populiste, Jean-Luc Melenchon cu aproape 22%. Contra-candidata lui Macron din turul al doilea, Marine Le Pen, s-a clasat a cincea în votul francezilor din străinătate cu 5,3%.