In vizor

Mai mulți clujeni care au terenuri în Sopor au obținut în instanță dreptul să construiască, dacă îi va lăsa Primăria

Primăria Cluj-Napoca a fost obligată de instanță să schimbe încadrarea pentru mai multe terenuri aflate în proximitatea străzii Colonia Sopor. Prin PUG municipalitatea schimbase încadrarea acestor terenuri în terenuri agricole, ceea ce nu mai permite posesorilor să construiască case sau blocuri. Proprietarii s-au adresat instanței, care le-a dat câștig de cauză. 

Proprietarii susțin că la momentul când au devenit posesorii acestor terenuri, sau au perfectat promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, terenurile aveau o funcționalitate care permitea construirea locunințelor medii sau medii și înalte cu P+3 – P+10, fiind în afara ariei protejate. Ulterior prin actualizarea Planului Urbanistic General din 2014, caracterul funcțional al zonei a fost schimbat. Acestea sunt acum considerate terenuri neurbanizate cu destinație agricolă.

Primăria a motivat această decizie prin necesitatea conservării calității mediului prin păstrarea în intravilan a unei rezerve de teren substanțiale destinate urbanizării. Municipalitatea a mai menționat că urbanizarea ar urma să se realizeze pe baza unui PUZ.

Proprietarii consideră că noile reglementări urbanistice le afectează în mod direct și grav dreptul de proprietate, deoarece înainte ar fi putut construi imobile valoroase, care le-ar fi adus beneficii materiale importante.

„Încadrarea terenurilor în UTR A pare o decizie arbitrară, abuzivă, cu atât mai mult cu cât cea mai apropiată construcție se află la 10 minute de mers pe jos, zona fiind înconjurată de terenuri construibile și construcții. Mai mult, în imediata apropiere a parcelelor există adevărate cartiere rezidențiale construite recent”, motivează proprietarii.

Posesorii acestor terenuri susțin că și-au folosit economiile de o viață pentru a achiziționa terenuri pe care urmau să își construiască locuințe, iar acum tot ce pot să facă e să înfiiințeze o seră de roșii.

Municipalitatea susține că reclamanții au achiziționat terenurile fără însă a verifica documentațiile de urbanism aflate în vigoare, care prevedeau faptul că terenurile achiziționate sunt situate în UTR A= Zonă a terenurilor și unităților agricole situate în intravilan, pășuni, fânațe, terenuri arabile, pepiniere. Zona este neconstituită din punct de vedere urbanistic, zona având caracteristici rurale.

„Construirea în zonă este condiționată de urbanizarea terenurilor prin eleborarea și aprobarea unui Plan urbanistic Zonal. Prin PUZ se stabilesc reglementări noi privind funcțiunea zonei, regimul de construire, tramă stradală, alei pietonale, spații verzi, locuri de joacă pentru copii. În consecință, în ciuda celor statuate de Tribunalul Cluj, titularii terenurilor nu au posibilitatea să elaboreze o documentație de urbanism pentru elaborare PUZ, pentru construire imobile de locuit. Potrivit Art.32 alin 1 lit. C, din Legea nr. 350/2001, elaborarea PUZ-ului se poate face numai în baza unui aviz prealabil de oportunitate, unde se analizează oportunitatea propunerii privind categoriile funcționale, teritoriul de reglementat, indicatorii urbanistici obligatorii, dotările de interes public necesare, capacitățile de transport”, au explicat reprezentanții Primăriei.

Primăria Cluj-Napoca a elaborat PUZ-ul Masterplan Sopor ce vizează construirea celui mai mare cartier al municipiului realizat de la zero.

În cadrul PUZ-ului Masterplan Sopor sunt prevăzute următoarele dotări:

  1. Spații verzi publice de diferite categorii;
  2. Tramă stradală cu diverse categorii de străzi publice;
  3. Șase unități de învățământ;
  4. Zone dotări sportive;
  5. Clădiri în parteneriat public-privat, clădiri cu mixaj funcțional;
  6. Zone pentru clădiri multifuncționale culturale.

Municipalitatea intenționează să realizeze întâi infrastructura, să traseze locurile pentru parcuri, creșe, locuri de joacă și abia apoi să aprobe alte construcții.
Acest PUZ este îndelung criticat de proprietarii de terenuri care acuză municipalitatea că deservește numai rechinii imobiliari și bogații orașului, care sunt singurii care câștigă sau vor câștiga de pe urma acestui PUZ.

Citește mai mult:

URBANISMUL DE CUMETRIE distruge şi Cartierul Sopor. Proprietarii de terenuri îl acuză pe Boc că serveşte numai interesele rechinilor imobiliari. Opărit, micuţul „dumnezeu” le-a tăiat microfonul

Exit mobile version