Din oras

Mai multe retete gratuite pentru pacientii cronici – schimbare legislativa, dupa amenda incasata de medicul Neamtu

Scris de 962

Cazul prezentat de Ziar de Cluj, in care reputatul medic clujean Traian Neamtu a fost amendat pentru ca a eliberat retete gratuite pentru 4 bolnavi cronici cu Alzheimer, dementa si tulburari depresive pe care ii are in evidenta, a pus pe jar autoritatile. Noul contract-cadru pe 2014, semnat peste doua saptamani, intre medici si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CAS) va fi schimbat, astfel incat doctorii vor putea sa prescrie mai multe retete gratuite pacientilor cronici.

Contractul-cadru pe 2014 semnat intre medici si CAS se va schimba in beneficiul pacientilor. Astfel, de la 1 aprilie, medicii specialisti pot prescrie medicamente gratuite bolnavilor care sufera si episoade acute si sunt internati in institutii medicale care nu le pot elibera substantele farmaceutice necesare. In acest context, Traian Neamtu a fost amendat cu 900 de lei dupa un control al Curtii de Conturi pentru ca a eliberat retete gratuite pentru 4 bolnavi cronici cu Alzheimer, dementa si tulburari depresive pe care ii are in evidenta. Pacientii au suferit diverse episoade acute, iar spitalele in care au fost internati nu au putut sa le elibereze medicamentele pentru tulburarile psihice de care sufera si care le puneau in pericol starea. 

“S-a modificat protocolul de prescriere a mai multor medicamente, printre care si Cerebrolysin, medicamentul pentru Alzheimer”, a declarat, presedinta CAS Cluj, Emilia Groza.

Contractele si protocoalele semnate, pana acum, intre furnizori si CAS nu permit unui asigurat ca beneficieze de doua retete gratuite in aceeasi luna. 

“Gratie noului contract-cadru vom avea voie sa scriem retete pentru asemenea situatii. Am primit asigurari ca vom putea scrie retete gratuite. Doar nu era sa o las pe bolnava, operata pe cord deschis sa se sinucida!”, a declarat medicul Traian Neamtu.

Presedinta CAS Cluj sustine ca nu poate fi vorba inca de o modificare sigura a contractului-cadru, actul aflandu-se inca in dezbatere publica.

“Intregul contract-cadru se negociaza cu comisiile de specialitate. In momentul in care se schimba, regulile vor fi diseminate. Deocamdata, asa cum v-am spus, s-a modificat protocolul pentru prescrierea unor medicamente”, a adaugat Groza.

Reputatul psihiatru clujean a primit o amenda de 900 de lei pentru ca a eliberat 4 retete gratuite pacientilor pe care ii are sub supraveghere. O pacienta in varsta de 58 de ani cu tulburare depresiva a suferit un atac de cord si a fost operata la Institutul Inimii in aceeasi luna in care a primit si reteta gratuita pentru boala psihica de care sufera de ani buni. Tot pentru ca a prescris unei paciente cu Alzheimer o reteta gratuita in timp ce era internata pentru extirparea unei tumori de 16 centimetri la Institutul de Gastroenterologie, cunoscutul psihiatru a fost amendat.ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  CFR Cluj, inclusă într-un top al celor mai corupte cluburi de fotbal din Europa
 • Acum 7 hours Sanatate
  Tot mai puține cazuri de COVID în județ. Clujul este pe locul 2 în țară, după București
 • Acum 9 hours Eveniment
  Accident în zona Metro între un autoturism și o motocicletă
 • Acum 11 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, directorul Terapia Cluj, despre starea proastă a învățământului: Educația este sabotată din interior, fiind luată ostatic de sinecuri politice și de familie
 • Acum 13 hours Editorial
  Felicitări fanilor și Orașului! Restul, hoții, pomanagiii, sugătorii de PR și sforarii, felicitați-vă în liniște că ați fost mai performanți ca celelalte loaze
 • Acum 13 hours Eveniment
  Sute de câini se întrec în frumusețe într-un concurs internațional care are loc în Cluj
 • Acum 1 day Sport
  Superb! U Cluj a învins Dinamo în prima manșă a barajului. Clujenii sunt la un pas de promovare în Liga I
 • Acum 1 day Sanatate
  Județul Cluj, locul 2 pe țară la numărul de cazuri COVID
 • Acum 1 day Sport
  FC Victoria Cluj, campioana județului pentru Liga IV! Baraj de calificare cu județul Satu Mare pentru Liga III
 • Acum 1 day Afacerea zilei
  Start-up-ul clujean Cyscale a reușit performanța obținerii unei finanțări de 3 milioane euro de la investitori străini
 • Acum 1 day Vocea ta
  Arhitectura caselor din satul Aiton, exemplu de urmat
 • Acum 2 days Vocea ta
  Cum este batjocorit cetățeanul de către statul român
 • Acum 2 days Eveniment
  UPDATE – Băiat de 16 ani din Gilău, dat dispărut. Adolescentul a fost găsit în Someșul Rece
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE