In vizor

Mai bine mai tarziu decat niciodata: dupa 4 ani de la constatarea primelor nereguli la Parcul Zoologic, DNA a luat la purecat Primaria Turda

In 2010, firma de constructii Benzot-Har din Miercurea Ciuc castiga licitatia pentru reamenajarea unui parc zoologic si de agrement in municipiul Turda. Valoarea proiectului s-a ridicat la 7.8 milioane de lei, bani finantati din bugetul de stat si bugetul local. Totodata, conform agentiei Mediafax, lucrarea trebuia terminata in 5 luni. Primele nereguli cu privire la proiect au aparut in urma licitatiei organizate de Primaria Turda. Potrivit colegilor de la TurdaNews, licitatia a fost organizata in sistem propriu de administratia locala, ea nefiind realizata in sistem electronic, asa cum ar fi fost normal. Mai mult, in contractul semnat de Primarie si firma de constructie Benzot Har, se stipuleaza clar ca „acest contract nu poate fi subcontractat”. Cu toate acestea, ulterior, s-a descoperit ca pe autorizatia de constructie apare si firma Romabelt Targu Mures, o binecunoscuta firma de casa a municipiului Turda, in contul careia s-au virat de-a lungul timpului bani pe care Consiliul Local i-a atribuit initial firmei Benzot-Har.

Romaneste, lucrarile la parcul zoologic au inceput, apoi s-au sistat. Apoi iar au inceput, s-au tergiversat, au trecut ani si lucrarea nu s-a mai finalizat. Bani publici de aruncat, sa tot fie. Dupa doi ani, timp in care proiectul a stagnat, a aparut o noua problema. S-a constatat ca nu le ajung banii si ca trebuia urgent facuta o suplimentare a bugetului proiectului. Pe parcursul anului 2012, s-au facut plati nejustificate catre firma din Miercurea Ciuc, in valoare de 1.8 milioane de lei. Asta pana in iunie 2012, cand firma a intrat, in mod misterios, in faliment, iar banii s-au evaporat. Era pe 26 iunie 2012. Coincidenta sau nu, in 20 iunie 2012 tocmai ce avusesera loc alegerile locale. Asa ca (traditional pentru administratiile publice locale) firma Banzot-Har a intrat in faliment si banii nu au mai fost recuperati.

Curtea de Conturi descopera in 2013 nereguli grave cu privire la finantarea proiectului

In octombrie 2013, fostul Primar al municipiului Truda, Tudor Stefanie, a vorbit pentru prima data despre un raport al Curtii de Conturi care ar fi dsemnalat nereguli si prejudicii aduse Consiliului local Turda, in valoare de 1,8 milioane de lei. 

Raportul Curtii de Conturi a declansat un adevarat razboi, din cauza ca a fost „secretizat” intentionat de catre Tudor Stefanie. Acesta a ascuns, in mod voit si fraudulos, informatii de interes public. Ulterior, colegii de la TurdaNews au intrat in posesia documentului si, implicit, opinia publica a aflat motivul pentru care raportul a fost tinut atata timp „la secret”.

Raportul Curtii de Conturi: prejudiciu de peste 3 milioane de lei

La ora respectiva documentul a fost un soc atat pentru administratia turdeana cat si pentru opinia publica. Potrivit raportului Curtii de Conturi, in anul 2012, primaria Turda a insumat un prejudiciu de peste 3 milioane de lei, asta in conditiile in care, in orase mai mari din judet, au fost constatate prejudicii mult mai mici. Mai mult, inca de atunci s-a dovedit ca acest prejudiciu s-a datorat unor lucrari neexecutate la Zoo Turda, dar platite.

„Afacerea Zoo Turda”, tactici de manipulare a banului public, vechi de cand lumea

Proiectul „Zoo Turda” trebuia finalizat in anul 2010. Licitatia pentru modernizare si extindere a fost castigata de firma SC Benzot-Har SA Miercurea Ciuc care a cerut Primariei Turda pentru lucrari, suma de 1.8 milioane de lei. Ulterior, printr-o practica bine cunoscuta, firma a intrat in faliment iar banii au disparut. In raportul Curtii de Conturi scrie clar unde au disparut acesti bani:

„Au fost acceptate la plata si achitate catre SC Benzot-Har SA Miercurea Ciuc, situatii de lucrari pentru realizarea obiectivului de investitii ”Extindere si reamenajare parc zoologic si de agrement Turda, județul Cluj”, in care au fost inscrise cantitati de lucrari mai mari decat cele efectiv realizate„.

Ulterior, tot in 2012, an in care au fost alegeri locale, in Turda s-a mai petrecut un fenomen. Dupa decizia Guvernului Boc de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, fostul primar Tudor Stefanie a incercat un tertip legislativ si a reusit sa mareasca ilegal salariile functionarilor din Primaria Turda. Un fragment din raportul Curtii de Conturi ne lamureste in acest sens:

„In anul 2012 Municipiul Turda a efectuat plati nelegale, urmare a stabilirii eronate a salariilor de baza acordate pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului si pentru administratorul public. (…) In anul 2012 Serviciul Public Politia Locală Turda a stabilit eronat salariile acordate personalului”.

In cazul acesta, prejudiciul a fost de 939.000 de lei, bani pe care angajatii Primariei au trebuit sa ii returneze. Ulterior, in 2013, Consiliul Local Turda a solicitat anularea Deciziei nr. 19/2013 a Curtii de Conturi Cluj, cu privire la neregulile descoperite in Cazul parcului zoologic. Cateva luni mai tarziu, Tribunalul Cluj a respins solicitarea, motivand ca nu e justificata.

In aprilie 2016, apar noi nereguli la Parcul Zoo

Intr-un comunicat al PMP Turda, din aprilie 2016, se reclama nereguli cu privire la cheltuielile neconforme de la Parcul zoologic. In ciuda faptului ca in parc nu exista nicio activitate, cheltuielile au crescut de 5 ori:

„In luna ianuarie 2016, domnul director Mate Csaba a raportat cheltuieli totale de 25.854 lei. In luna februarie 2016, cheltuielile totale au ajuns la 94.638,26 lei, iar in luna martie 2016 acestea au crescut si mai mult, pana la 132.355,23 lei. La un calcul simplu, rezulta o crestere de peste 5 ori a cheltuielilor, in conditiile in care obiectivul este inchis!”.

DNA s-a sesizat abia in 2016

In sfarsit, in cursul zilei de vineri, 22.07.2016, procurorii DNA au facut descinderi la Primaria Turda, de unde au ridicat mai multe documente. Atat primarul in functie, Cristian Matei, cat si reprezentantii DNA, au declarat ca au fost sustrase anumite documente din Primarie, intr-un dosar care vizeaza posibile acte de coruptie. Chiar daca nici DNA si nici primarul municipiului Turda nu au spus despre ce e vorba, colegii de la TurdaNews precizeaza ca ar fi vorba de documente care vizeaza lucrarile la Parcul Zoologic din Turda. Deocamdata, s-a inceput urmarirea penala in rem, DNA mentionand ca inca nu exista un acuzat, dar ca se fac investigatii.

E bine totusi ca DNA a inceput sa investigheze neregulile din fosta ograda a lui Stefanie, chiar si la 4 ani de la constatarea primelor nereguli.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version