Sanatate

Magneziul, un elixir pentru sanatate

Numit si “elixir pentru sanatate”, magneziul este o substanta minerala a carei importanta in organism este foarte mare. Una dintre principalele sale calitati este prezervarea echilibrului nervos si muscular. De asemenea, joaca un rol esential in reglarea ritmului cardiac.

Lipsa magneziului provoaca hiperexcitabilitate nervoasa si musculara, crampe, furnicaturi, sensibilitate exagerata la stres, insomnie, oboseala, slaba capacitate de concentrare… precum si multe alte simptome care completeaza tabloul afectiunii numite spasmofilie.

Carentele si necesarul de magneziu

Studiile de specialitate demonstreaza ca aproape un sfert din populatia adulta sufera de carente de magneziu, si asta din cauza vietii stresante in care sunt nevoiti sa traiasca oamenii, dar si a alimentatiei sarace in fructe, legume, cereale integrale, oleaginoase si legume uscate. In plus, consumul abuziv de ceai chinezesc si cafea duce la pierderea magneziului din sange.

Carenta magneziului din organism este recunoscuta ca fiind cauza unei boli frecvente, de care sufera mai mult de 10 % din populatie, si anume spasmofilia sau tetania latenta idiopatica. Aceasta maladie se manifesta printr-o nervozitate excesiva, anxietate, insomnie, crampe, contractii musculare, fiind in majoritatea cazurilor, consecinta unei alimentatii sarace in magneziu.

Lipsa de magneziu mai este constatata si la femeile insarcinate sau care alapteaza, la persoanele care sufera de diabet zaharat, care tin regimuri alimentare restrictive.

Variatiile cantitatii de magneziu din interiorul celulelor corpului uman sunt controlate de mai multe gene. Necesarul de magneziu variaza in functie de varsta si sex. In medie, pentru a cunoaste, ca persoana adulta, cantitatea optima personala cu exactitate, trebuie sa inmultiti greutatea in kilograme cu cifra sase. De pilda, o femeie care cantareste 55 de kilograme ar trebui sa consume 55 x 6 = 330 mg/zi magneziu.

Cele mai bune surse naturale ale acestui mineral sunt: ciocolata neagra, migdalele, spanacul, fructele uscate (prunele si stafidele), nucile, bananele, lintea, fasolea, painea integrala.

De ce este necesar?

Magneziul este un metal alcalin implicat in peste 300 de procese chimice importante din organism precum producerea energiei, sinteza moleculelor esentiale si transmisia ionilor intre membranele celulare, dar si un mineral anti-stres. Iata cateva lucruri importante pe care trebuie sa le stiti despre magneziu:

–    Magneziul este necesar pentru inima, muschi si pentru sistemul digestiv. Are un efect pozitiv asupra membranelor musculare, asupra nervilor in general.

–    Unul dintre cele mai importante beneficii ale magneziului este ca ajuta la pastrarea batailor regulate ale inimii, dar si a tensiunii arteriale in limite normale. Intareste muschiul inimii, combatand aritmiile si palpitatiile.

–    Este un alcalinizator pentru organism (creste nivelul pH-ului), neutralizand acizii.

–    Relaxeaza creierul si sistemul nervos, avand efecte de calmare asupra acestora, imbunatatind astfel si flexibilitatea muschilor, a nervilor, incheieturilor si ligamentelor.

–    Este recunoscut pentru calitatea sa de a ameliora crampele menstruale si retentia de apa (in combinatie cu calciul si vitamina B6).

–    Mai bine de 80% din populatia lumii are deficiente de magneziu. Depresia, problemele suprarenale, anxietatea, oboseala, anorexia, problemele menstruale, insomnia, spasmele musculare, convulsiile, hiperactivitatea sistemului nervos, etc. sunt toate semne ale deficientei de magneziu. Deficienta de magneziu creste odata cu consumul de alcool, cofeina, pastile anticonceptionale, excesul de zahar si diuretice.

–    Stresul mareste cantitatea de magneziu eliminat din organism, facand inima mai sensibila, problemele care pot aparea fiind cat se poate de serioase.

–    Creierul are in mod normal o concentratie mare de magneziu. Acest element este de aceea extrem de important pentru functionarea eficienta a neurotransmitatorilor.

–    Magneziul este un sedativ natural care relaxeaza muschii si vasele de sange. Calciul, pe de alta parte, contracteaza muschii.

–    Activeaza dezvoltarea celulelor, imbunatateste elasticitatea tesuturilor si relaxeaza sistemul nervos central.

–    Glanda pituitara se foloseste de magneziu pentru a regla functiile adrenale, tiroide si paratiroide.

–    Magneziul joaca un rol important in metabolizarea carbohidratilor. Poate influenta de asemenea eliberarea insulinei, hormonul care ajuta la reglarea nivelului glucozei din sange.   Deficiente de magneziu vom intalni de aceea adeseori la pacientii bolnavi de diabet de tip 2.

–    Impreuna cu calciul, magneziu mentine densitatea osoasa prevenind osteoporoza.

–    Ginkgo biloba si magneziul duc la cresterea fluxului sanguine la nivelul creierului, dar si al extremitatilor, maini si picioare.

Surse de magneziu

Cea mai buna metoda de a obtine magneziul este prin intermediul alimentelor neprocesate, in general, ce apartine dietei vegetale. Magneziul sta la baza clorofilei si ajuta plantele la producerea fotosintezei de aceea va putea fi gasit in orice planta intr-o cantitate mai mica sau mai mare. Alimentele cele mai bogate in magneziu sunt de obicei bogate si in fibre si potasiu.

Dintre cele mai importante amintim aici alunele, semintele, nucile si legumele. Bogate in acest mineral sunt si merele, caisele, capsunile si zmeura, fructele de avocado. Magneziul mai este denumit si “mineral antistres”, fiind un calmant natural. El se poate lua, la recomandarea medicului, ca supliment nutritiv in perioadele foarte stresante, dar si la schimbarile de anotimpuri, pentru a scapa de simptomele asteniei.

.ro

Foto: http://www.harpersbazaar.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *