Judecatorul clujean Cristi Danilet a realizat un studiu cu privire la casatoria homosexualilor si dreptul acestora de a adopta copii, in conditiile in care Biserica Ortodoxa Romana duce, in ultima perioada, o campanie nationala care indeamna la faptul ca interdictia homosexualilor de a se casatori ar trebui sa figureze in Constitutia Romaniei. Cruciada BOR impotriva homosexualilor este desfiintata de studiul magistratului, care se bazeaza pe legi si conduite europene.
Grecia a recunoscut casatoriile homosexualilor, fapt care i-a facut pe mai-marii BOR sa reactioneze si sa stranga semnaturi, in mai toate parohiile din tara, impotriva acestora. Judecatorul clujean Cristi Danilet a realizat, in acest context, un studiu, care arata cum sunt legile europene si ce drepturi au homosexualii in Romania.
Potrivit studiului publicat de Cristi Danilet pe blogul sau, Constitutia Romaniei mentioneaza casatoria fara a preciza sexul sotilor. Totusi, “in art. 259 din Codul civil se prevede ca doar barbatul si femeia se pot casatori. Asadar, potrivit legislatiei actuale din Romania, doua persoane de acelasi sex nu se pot casatori.Chiar daca casatoria este legal incheiata in alt stat intre persoane de acelasi sex, daca respectivii vin in Romania casatoria lor nu poate fi recunoscuta”, spune Danilet.
De ce se doreste schimbarea Constitutiei Romaniei, care ar trebui sa interzica, explicit, casatoria intre homosexuali?
“Actualmente nu exista vreo baza legala pentru a fi incuviintata casatoria intre doi homosexuali. Dar aceasta se datoreaza unei legi care ar putea fi schimbata de Parlament, dupa o anumita procedura. Probabil pentru a avea garantia ca asa ceva nu s-ar intampla intr-un mod facil, initiatorii procesului de strangere a semnaturilor de la populatie isi doresc modificarea Constitutiei care sa prevada in mod expres ca numai un barbat si o femeie se pot casatori in tara noastra. Mai sunt Constitutii in Europa care au o asemenea reglementare”, raspunde magistratul.
Exista un drept de a fi homosexual?
Preferintele sexuale tin de viata intima, privata a omului, arata studiul. Ele tin de individ si nu au nevoie de acceptul din partea semenilor sau a statului (pana in anul 2000 actele homosexuale comise erau incriminate drept infractiune la noi). Deci este un drept al omului, consacrat ca atare de legislatia nationala si internationala.
„Potrivit Recomandarii (2010) 5 a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei nu se pot strange date statistice cu privire la preferintele sexuale ale oamenilor; trebuie sa se permita schimbarea de sex si de nume; iar daca legislatia recunoaste parteneriatul civil, acesta trebuie sa se aplice si persoanelor de acelasi sex. In cauza Salgueiro da Silva Mouta versus Portugalia CtEDO a decis ca obligarea unui parinte homosexual care a divortat de a-si ascunde orientarea sexuala fata de fiica sa atunci cand are program de vizitare ii incalca dreptul la viata privata”.
Au dreptul homosexualii sa adopte copii?
“Legea 273/2004 privind procedura adoptiei in Romania nu prevede ca si conditie de a fi heterosexual al adoptatorului, prin urmare potrivit legislatiei interne un homosexual al putea pretinde sa adopte un copil. Desigur, trebuie sa indeplineasca si celelalte conditii, extrem de multe si complexe, pentru a se admitere cererea.
Mai mult, in cauza E.B. versus Franta din 2008, Marea Camera a Curtii de la Strasbourg a stabilit ca refuzul autoritatilor de a permite unei persoane sa adopte un copil pe temeiul orientarii sexuale (in cauza este vorba de o lesbiana) creeaza o diferenta de tratament incompatibila cu drepturile omului. Aceasta intrucat este interzisa discriminarea unei persoane in ceea ce priveste viata ei privata si de familie. Iar in cauza X s.a. vs. Austria din 2013 Curtea spune ca nu se poate refuza ca partenerul sa adopte copilul celuilalt partener pe motivul ca este de acelasi sex.
Pct. 26 si 27 din Recomandarea (2010) 5 a Comitetului Ministrilor al Consiliului Europei prevede ca in luarea deciziilor cu privire la responsabilitatile parentale sau la adoptie nu trebuie sa se faca discriminari pe baza de gen sau preferinte sexuale.
Prin urmare legislatia sau practica Romaniei nu ar putea consacra niciodata interdictia unui homosexual de a adopta un copil”, subliniaza Cristi Danilet.
Potrivit magistratului, in Europa si Romania sunt dese manifestarile homofobe, adica atitudinile si sentimentele negative nascute din prejudecati fata de homosexuali: ura, violenta fizica sau verbala provocata de orientarea sexuala, identitatea de gen si exprimarea sexuala.
„In Romania exista O.G. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare care incrimineaza faptele discriminatorii pe temei de orientare sexuala: de exemplu angajarea in munca, acceptarea la scoala, discursul homofob. De aplicarea acestui act normativ se ocupa C.N.C.D.
Prin Rezolutia de combatere a homofobiei din Europa, Parlamentul European a stabilit in 2012 ca e nevoie de educatie sexuala si ca trebuie luptat impotriva homofobiei inclusiv prin mijloace administrative, judiciare si legislative. Mai mult, homofobia este la fel de grava ca rasismul si antisemitismul. Parlamentul considera ca drepturile fundamentale ale persoanelor LGBT pot fi mai bine protejate daca acestea au acces la instituții juridice precum concubinajul, parteneriatul civil sau casatoria; saluta faptul ca majoritatea statelor membre ofera in prezent aceste optiuni si invita si alte state membre sa examineze posibilitatea de a proceda la fel”.
Concluziile studiului sunt urmatoarele: in Romania numai heterosexualii se pot casatori. Casatoria homosexualilor nu este un drept al omului. in 21 state din UE se permite uniunea civila, in 12 state se permite casatoria intre persoane de acelasi sex, iar tendinta este in crestere a numarului de state. Preferintele sexuale tin de viata privata si intima a persoanelor si ele nu pot constitui temei pentru niciun fel de defavorizare.