In vizor

Magistrații Curții de Apel Cluj au considerat că 5 ani e o pedeapsă blândă pentru țeparul imobiliar din Alba, Ovidiu Jidveian, dar pe țeparul clujean Traian Onuc l-au lasat în libertate

Este incredibil cum două fapte de înșelăciune similare au fost judecate diferit de magistrații Curții de Apel Cluj.  Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au respins acordul de recunoaştere a vinovăţiei semnat cu procurorii de Ovidiu Jidveian, avocat suspendat din Baroul Alba. Jidveian este considerat autorul uneia dintre cele mai mari înşelăciuni imobiliare din acest judeţ, fiind acuzat de 251 de acte de înşelăciune în formă continuată, 1.339 de acte materiale de delapidare şi opt fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate cu consecinţe deosebit de grave, infracţiuni comise în legătură cu promisiuni de vânzare a unor apartamente într-un complex rezidenţial din Alba Iulia. Conform acordului ncheiat cu procurorii, Jidveian urma să execute o pedeapsă de 5 ani şi 9 luni de închisoare pentru faptele sale.

Magistratul care a analizat dosarul a considerat că pedeapsa cuprinsă în acord este „nejustificat de blândă în raport de gravitatea infracţiunilor şi periculozitatea infractorului”, scrie, miercuri, ziarulunirea.ro.

Traian Onuc, lăsat liber de magistrații Curții de Apel Cluj

Șocant este că într-o speță similară, cea a țeparului Traian Onuc, magistrații Curții de Apel au preschimbat pedeapsa cu executare dată de Tribunalul Cluj în pedeapsă cu suspendare.

În luna octombrie, Curtea de Apel Cluj a schimbat decizia Tribunalului Cluj prin care țeparul Traian Onuc fusese condamnat la doi ani și zece luni pentru înșelăciune în închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Onuc mai are la activ și alte condamnări pentru înșelăciune în formă continuată, care însă nu sunt definitive.

Chiar dacă a reușit să excrocheze peste 500 de persoane, iar prejudiciul este enorm, Onuc a apelat la tot felul de tetipuri, inclusiv și-a schimbat numele, totul pentru a săpa de închisoare prin prescrierea faptelor.

Practic, pe același principiu folosit de cei implicați în „schema Nordis”, Onuc lua avans de la oameni cărora le promite apartamente la prețuri extrem de atractive, iar blocurile fie nu se mai făceau, fie același apartament era vândut și altor persoane. În acest moment, victimele lui Onuc locuiesc în niște condiții greu de imaginat în două blocuri, de pe Fabricii și de pe Miko Imre, ambele fiind în pericol de a fi dărâmate deoarece au fost ridicate fără autorizații de construire.

Între timp, Traian Onuc s-a făcut nevăzut, asta deși pe numele lui a fost emis un madat de arestare preventivă, potrivit gazetadecluj.ro.

Ovidiu Jidveian, țeparul imobiliar din Alba

Aceeași „rețetă” de înșelăciune a fost folosită și de avocatul Ovidiu Jidveian, doar că în acest caz magistrații au considerat că nu poate fi vorba de acceptarea unui acord de recunoaștere a vinovăției.

„Inculpatul, în baza unei rezoluţii infracţionale unice şi determinate, printr-un număr de 251 de acţiuni distincte, săvârşite în calitate de administrator sau, după caz, în calitate de asociat al societăţii SC P.R.A. la diferite intervale de timp in perioada decembrie 2018 – octombrie 2023, i-a indus în eroare pe promitenţii- cumpărători (în unele cazuri în mai multe situaţii), prin prezentarea ca adevărate a împrejurărilor mincinoase că are capacitatea financiară şi resursele necesare pentru a finaliza proiectul imobiliar Parc Residence, pentru a le transmite dreptul de proprietate şi a le preda în termenul asumat contractual posesia unor spaţii şi a unor locuri de parcare din ansamblul imobiliar ce urma să se edifice în municipiul Alba Iulia, str. Frederik Mistral, nr. 5-5A, continuând totodată să-i menţină în eroare pe cocontractanţi, cu ocazia prelungirii termenelor contractuale, a modificării obiectului antecontractului ori cu ocazia rezoluţiunii promisiunilor dc vânzare-cumpărare”, se precizează în dosar, potrivit Ziarului Unirea.

În multe cazuri, Jidveian i-a determinat pe „promitenţii-cumpărători” să îi remită sume de bani suplimentare, prezentându-le totodată ca adevărate unele fapte mincinoase legate de construirea efectivă a spaţiilor locative/comerciale, cu titlu de avans de preţ sau de preţ. Suma totală primită de acesta este de 33.617.263 de lei şi 5.651.242 de euro.

În prezent, Ovidiu  Jidveian, acuzat că a primit 12 milioane de euro de la cei pe care i-a înşelat, se află în arest la domiciliu, după ce stat câteva luni în arest preventiv.