De când a ajuns la conducerea municipiului, Emil Boc s-a obișnuit să nu își onoreze obligațiile. De o bună perioadă de timp membrii mișcării Musai-Muszáj se luptă cu Boc pentru drepturile maghiarilor. Din cauza nerespectării promisiunii primarului, membrii mișcării Musai-Muszáj, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne îi cer edilului să inscripționeze denumirea Primăriei și a Consiliulul Local în limba maghiară. În cazul în care nu va dispune inscripționarea Primăriei și Consilului Local în limba maghiară, vor acționa în judecată, exact cum au făcut și în cazul plăcuțelor multilingve. Chemarea în instanță este un nimic pentru Boc, pe care îl doare fix în cot de ce spun și decid instanțele, de parcă el ar fi legea în Cluj.
„Azi, 21 februarie, cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne, ne adresăm Dumneavoastră, la exact doi ani de când ați pierdut lupta împotriva plăcuțelor multilingve.
Este tulburător răspunsul dumneavoastră dat solicitării asociației AGFI (Advocacy Group for Freedom of Identity) conform căruia nu veți dispune inscripționarea denumirii Primăriei și Consiliului Local clujene în limba maghiară pe Palatul Primăriei, decât dacă veți fi obligat în acest sens de către instanțele judecătorești.
Ne exprimăm nedumerirea față de răspunsul Dumneavoastră, deoarece Tribunalul Cluj a clarificat și în cazul plăcuțelor multilingve, la Cluj-Napoca pragul legal de 20% prevăzut în Legea administrației publice locale este realizat în privința limbii maghiare, având în vedere că aceasta se raportează la recensământului din 1992 – când ponderea populației maghiare a depășit 22%.
Acel comportament care nu se dă în lături de la retușarea numelor și denumirilor maghiare este profund umilitor pentru cei cincizeci de mii de locuitori maghiari ai orașului, dar este la fel de înjositor și jignitor pentru majoritatea română. Cine ar putea să creadă azi, la Cluj-Napoca, că folosirea publică a limbii maghiare ar putea jigni sau revolta populația majoritară română? Oare cine ar putea considera egalitatea în drepturi a cetățenilor o pierdere personală?
Vă rugăm să ne asigurați că în demersul nostru de a ne folosi limba maternă vom putea evita să ajungem din nou în fața instanțelor de judecată, în contradictoriu cu instituția pe care o reprezentați.
Faptul că o dată pe an Dumneavoastră salutați cu Jó napot! locuitorii maghiari ai orașului, dar aceștia sunt nevoiți să se judece cu Dumneavoastră pentru fiecare cuvânt scris din oficiu în limba maghiară, pune sub semnul îndoielii imaginea Dumneavoastră de primar al tuturor clujenilor.
Vă invităm să-i onorați cu prezența pe clujenii care sărbătoresc de 15 martie atunci când aveți intenția de a nu forța din nou comunitatea maghiară spre procese. Nu am dori să aplaudăm cuvintele dumneavoastră în calitate de viitori petenți”, se arată într-o scrisoare deschisă, postată pe facebook, pentru primarul orașului Cluj-Napoca, Emil Boc
A szöveg magyar fordítása:
Ma, február 21-én, az anyanyelv világnapján, kereken két évvel a többnyelvű helységnévtáblák ellen folytatott küzdelmének elvesztése után fordulunk Önhöz.
Felkavarónak találjuk, hogy Ön – az AFGI (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért) ezirányú kérésére adott válasza szerint – nem hajlandó kiírni magyarul a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács nevét a városháza épületére, csak ha a bíróság kötelezi erre.
Értetlenük állunk válasza előtt. Amint azt a többnyelvű helységnévtáblák ügyében a bíróság is tisztázta, Kolozsváron teljesül a helyi közigazgatásról szóló törvényben meghatározott 20%-os jogi küszöb a magyar nyelv vonatkozásában – tekintve, hogy azt az 1992-es népszámlálás szerint kell értelmezni, amikor a magyar közösség számaránya meghaladta a 22%-ot.
Az a magatartás, amely a magyar neveket és szavakat akár kiretusálni sem restell, mélyen megalázó a város ötvenezer magyar lakosára nézve, de ugyanannyira lekicsinylő és sértő a román többségre nézve is. Ki gondolhatná ma Kolozsváron, hogy a város román többségű lakosságát a magyar nyelv nyilvános használata sértené, felháborítaná? Ugyan kik lehetnének azok, akik a polgárok egyenjogúságát személyes veszteségként élnék meg?
Kérjük, erősítsen meg abbéli hitünkben, hogy anyanyelvünk nyilvános használatában el tudjuk kerülni, hogy ismét perre jussunk az Ön által képviselt hivatallal.
Az, hogy Ön évente egyszer „jónapot”-tal is köszön a város magyar lakóinak, akik viszont minden egyes hivatalból kiírt magyar szóért Önt a mai napig perelni kénytelenek, megkérdőjelezi, hogy Ön valóban minden kolozsvári polgármesterének tekinti-e magát.
Kérjük, akkor tisztelje meg jelenlétével az ünneplő kolozsváriakat március 15-én, amikor nem áll szándékában újabb perbe kényszeríteni a magyar közösséget. Nem jövendőbeli felperesekként szeretnénk megtapsolni szavait.
Csak őszinte, átérzett „jónapot”-nak van helye március 15-én.
Tisztelettel,
a Musai-Muszáj mozgalom