Din oras

Magazinul social al Prison Fellowship, locul unde cu orice achizitie ajuti un om aflat in nevoie

Cumperi un produs, ajuti un beneficiar al Prison Fellowship. Acesta este sloganul magazinului social al fundatiei aflate in reorganizare, deschis in urma cu mai bine de un an. Chiar daca multi nu ii dadeau nicio sansa intr-un Cluj suprasaturat de magazine second-hand, 1+1 Social Store din cartierul Marasti i-a cucerit pe clujeni, devenind astfel un pas important in redresarea Fundatiei.


Prison Fellowship, fundatia care din 1993 se implica in ajutorarea detinutilor, a familiilor acestora, copiilor strazii si altor persoane vulnerabile se afla in reorganizare din cauza unor datorii acumulate. In ciuda dificultatilor financiare, si a ajutorului inexistent din partea autoritatilor locale sau a comunitatii, 99% din donatii fiind din strainatate, Fundatia nu si-a incetat activitatea si nu si-a abandonat beneficiarii.

In 12 decembrie 2013 s-a deschis pe strada Aurel Vlaicu nr. 10 1+1 Social Store, menit sa ajute fundatia. Sunt oferite de luni pana vineri intre orele 10 si 19 haine si incaltaminte, obiecte casnice, rechizite si jucarii provenite din Suedia si Anglia.

“Este o sursa de venit a fundatiei, este una dintre sursele mari de finantare. Am vrut sa aratam ca o fundatie care isi deschide un magazin e altceva fata de o afacere personala. Toate veniturile intra in conturile fundatiei si nu e o afacere de familie, nu e ceva care sa aduca profituri”, arata reprezentantii Prison Fellowship.

S-au inspirat din modelul suedez al fundatiei Erikshjalpen, cea care este si principalul furnizor de marfa pentru magazin.

“Am incercat sa primim bunuri si de la oameni, dar marea majoritate nu este deschisa in a dona un bun spre vanzare. Inca mai avem de lucrat la asta. Asa este si cu unele fundatii, nu doneaza bunuri spre vanzare. Fundatiile care au la randul lor magazine sociale te inteleg si te ajuta. Sunt lucruri pe care nu le poti face fara bani.  De exemplu orice donatie, haine, incaltaminte, jucarii, medicamente, ca sa ajunga la destinatie iti trebuie bani”, au explicat reprezentantii fundatiei.

Marfa pentru magazin vine din Suedia, de la Fundatia Erikshjalpen, si din Anglia, de la International Aid Trust.

“Ne-am inspirat dupa modelul suedez. Am zis daca functioneaza la ei, la noi de ce nu ar merge? In occident au deschise magazinele sociale trei zile pe saptamana si de multe ori acele zile sunt martea, miercurea si sambata si doar cateva ore. Au un flux foarte mare de marfa. Ni s-a parut o chestie inteligenta si mi-am spus de ce nu ar merge si la noi? Sunt o gramada de magazine second-hand. Multi au spus ca nu o sa reusim pentru ca sunt prea multe, ca nu o sa ne mearga. Ne-am gandit sa incercam, daca avem lucruri de calitate nu are de ce sa nu mearga”, au povestit cei de la Prison Fellowship.

Sute de persoane sunt asistate de Fundatia Prison Fellowship, care se doreste a fi “o comunitate de restaurare pentru toti cei implicati in mediul infractional”.

In cele trei centre ale Fundatiei, pentru copii si persoane fara adapost, exista la ora actuala 82 de beneficiari, activitatea voluntarilor Prison Felowship este insa mult mai vasta. Sute de detinuti si familiile acestora sunt sprijiniti. Anul acesta s-au impartit peste 6.000 de pachete de Craciun de catre Fundatie.

Conceptul de social store este foarte raspandit in occident. In Cluj-Napoca Asociatia Little People a mai implementat conceptul cu magazinul social, The Charity Shop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version