Că oraşul e într-un şantier perpetuu de 18 ani de când s-a prăvălit non-administraţia Boc peste el, nu ar fi aşa mare bai, dacă ar exista o noimă, dacă s-ar întrevedea o finalizare cap coadă a vreunui proiect – nu numai haos, de nu mai ştie clujeanul pe unde să o apuce şi atunci preferă să părăsească acest năpăstuit municipiu. Un exemplu la îndemână sunt săpăturile „pe bani europeni” care OSĂ fie gtat „înainte de vreme” (c-a vorbit nenea Boc cu executantul şi ăla i-a promis că are să bage mai mulţi lucrători în groapă decât am văzut noi pe margine în ultimele poze de la lucări). Dacă tot e spartă Dragalina, dacă tot OSĂ fie sparte atâtea şi atâte străzi, başca cele afalte în „reabilitare”, aveţi cumva ştiinţă ca, cu această ocazie, să se fi apucat careva să îndeplinească proiectul lansat de Boc în 2011 – şi niciodată finalizat, de a introduce cablurile aeriene în subteran? Noi nu. Cablurile tot pe stâlpi stau încâlcite. Municipalitatea nu a declarat nimic. Măcar să ne spună dacă au renunţat la extrem de întârziatul proiect.
- Apropos, din 2008 nu eşti capabil să bagi în subteran nişte amărâte de cabluri, dar ne minţi pe ttoţi cum în 4 ani faci 8 staţii de metrou şi un depou? Toate funcţionale?
Revenind, Duct City, proiectul major al administraţiei locale clujene, prin care toate cablurile de telefonie şi internet trebuiau să fie ingropate, este un alt mare rateu al administraţiei Boc. În 2011, Cluj-Napoca trebuia să fie un oraş curăţat de cabluri. În schimb, la fiecare verificare pe care noi, cei de la Ziar de Cluj, am făcut-o, nu am reuşit să numărăm mai mult de 25 de străzi din oraş care să fi scăpat de pânza de păianjen de pe stâlpi. CFO Integrator, firma care se ocupa de infrastructură, a realizat lucrări mai intense de îngropare a cablurilor numai odată cu modernizarea străzilor din centrul Clujului. Când nu se „modernizează”, firma stă. Prin urmare, Cluj-Napoca este departe de a scăpa de cabluri. Surpriza vine din partea societăţii, care, prin 2016, susţinea că acest contract trebuia suplimentat cu înca 160 de kilometri, din cauza „extinderii oraşului din ultimii ani”. Oraşul se extinde către exterior. Mă rog, când Urbanismul de Cumetrie din „bocăria” lui Boc decide, se extinde şi bloc peste casă, casă peste casă şi bloc peste bloc – chiar şi în centrul oropsitului municipiu – dar, nici măcar acest „Cluj vechi” nu a scăpat de cablurile de pe stâlpi. Prin urmare, ce mestecă firma? Oricum, în acest ritm, clujenii nu vor scăpa de jungla de cabluri de pe stâlpi niciodată.
În 2008, Primăria Cluj-Napoca şi primarul Emil Boc au încheiat un parteneriat pentru realizarea unei reţele subterane în care să fie îngropate cablurile de transfer de date (telefonie, internet etc) care sunt agăţate pe stâlpii din Cluj-Napoca. Societatea câştigatoare, CFO Integrator, controlată de un grup de oameni de afaceri cu opţiuni liberale, s-a obligat ca, în termen de trei ani, să facă o reţea de circa 300 de kilometri, pe care să o administreze timp de 20 de ani. În contrapartidă, Primăria Cluj-Napoca trebuia să primească 1% pe an din veniturile provenite din exploatarea reţelei şi se obliga să îi convingă pe operatorii de date să îşi mute cablurile de pe stâlpi în subsolul Duct City. Redevenţa plătită de societate Primăriei Cluj-Napoca a fost stabilită la minim 100.000 de euro pe an. Aţi mai auzit ceva de bani? Că noi nu. A mai aruncat cu vorbe-n microfon pe la emisiunile sale de chitanţier primarul Emil Boc pe acest subiect? Noi n-am auzit, n-am citit. Vântul bate cablurile pe stâlpi, banii s-au îngropat prin conturi şi sertare…
În 2011, toate cablurile din Cluj-Napoca trebuiau ingropate, adica 300 de kilometri in tot oraşul.
Suntem in 2023, iar o simplă plimbare prin oraş ne arată ce spoială de lucrare s-a efectuat.
CITEŞTE: SMART Cluj: cablurile suspendate vor fi transformate în obiective turistice
De aceea, îl întrebăm pe Însuşi El, Măestrică, Excelenţa Sa, Primarul Clujului, dacă tot se sparg străzile să se pună ţevi de apă, nu ar fi fain (ca la Cluj), să fie anunţaţi şi cei care bagă din 2008 cablurile aeriene în subteran, să ne scutească de o nouă săpătură?