In vizor

Macelul din paduri a inceput, in numele Craciunului, cu o luna inainte de sarbatori

Cu o luna inaintea Craciunului, hotii de brazi au dat deja iama in padurile Clujului.  250 de pomi ai fost deja confiscati de la cei ce ii taiau ilegal si predati la ocoalele silvice din judet. 

Asta in conditiile in care reprezentantii Directiei Silvice Cluj spun ca numarul furturilor, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, a scazut. 

“Infractiunile de acest tip s-au diminuat foarte mult. Nu se reuseste stoparea fenomenului, dar numarul furturilor din paduri a scazut enorm fata de anii trecuti”, spune Dan Neag, reprezentantul Directiei Silvice Cluj. Acest lucru se datoreaza in principal, sustin Neag, aplicatiei Wood Tracking. 

Din iarna anului trecut, sistemul de monitorizare a trasabilitatii lemnului, cunoscut drept „radarul padurilor” a devenit obligatoriu in toata tara. Programul a fost impus ca o necesitate a eradicarii furturilor de lemne. Noul program presupune ca fiecare camion incarcat cu lemne sa fie supravegheat prin GPS, printr-un software instalat pe telefoane mobile sau tablete, in acest fel urmarindu-se trasabilitatea lemnului.  

Pana anul trecut, in apropierea Craciunului, mii de brazi erau taiati ilegal din padurile Clujului si vanduti apoi, pentru a fi impodobiti. Doar o mica parte din aceste furturi a fost descoperita si confiscata. Hotii neprinsi au ramas negustori cinstiti in amplasamentele amenajate de primarie. Aproape 1.500 de brazi au fost taiati ilegal, in luna decembrie a anului 2013, din padurile Clujului. Iar acestea au fost doar furturile depistate de politisti. In realitate, paguba a fost mult mai mare. Suprafetele distruse se intind pe zeci de hectare, spuneau atunci reprezentantii Ocolului Silvic Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *