In vizor

Lupii de paza la oi. In timp ce autoritatile dadeau asigurari ca brazii Clujului sunt in siguranta, hotii au taiat mii de pomi de Craciun

In timp ce autoritatile care ar trebui sa se ocupe de protejarea padurilor dadeau asigurari ca brazii Clujului sunt in siguranta, ca macelul din paduri a scazut considerabil, hotii au decimat aurul verde al judetului. 

In urma cu o luna,  reprezentantii Directiei Silvice Cluj spuneau ca numarul furturilor, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut, a scazut si ca problema hotilor este una minimala in judet. 

“Infractiunile de acest tip s-au diminuat foarte mult. Nu se reuseste stoparea fenomenului, dar numarul furturilor din paduri a scazut enorm fata de anii trecuti”, spuneau reprezentantii Directiei Silvice Cluj.

Declaratiile linistitoare date de autoritati la inceputul lunii decembrie sunt acum contrazise de realitatea din teren. Mii de copaci au disparut din padurile Clujului in numai 25 de zile. Si nu este vorba doar de pomi pentru craciun, ci si de sute de metri cubi de lemne pentru foc. 

In perioada 1-25 decembrie, politistii au derulat actiuni si controale pentru prevenirea si combaterea delictelor silvice, preum si pentru protejarea drepturilor si intereselor comerciale ale cetatenilor prin verificarea legalitatii comercializarii pomilor de Craciun. In domeniul silvic, au fost efectuate 145 de actiuni, 100 dintre acestea derulandu-se pe drumurile publice, 14 in fondul forestier si 31 in piete, targuri si oboare. 

„Au fost constatate 21 de infractiuni, dintre care 8 prevazute de Codul silvic, iar 13 infractiuni revazute de alte acte normative. Pentru   neregulile constatate politistii au aplicat 632 sanctiuni contraventionale. Au fost ridicati in vederea confiscarii peste 133 metri cubi material lemnos, in valoare de peste 36.000 lei, din care peste 57 metri cubi de lemn de lucru, circa 30 metri cubi de cherestea si peste 45 metri cubi lemn de foc”, anunta politistii clujeni. 

De asemenea, politistii au dispus confiscarea a peste 5.000 pomi de Craciun, in valoare de peste 200.000 lei. Prin comparatie, in luna decembrie a anului 2013, 1.500 de brazi au fost taiati ilegal din padurile Clujului. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *