Politica

LUNI NU SE FACE ȘCOALĂ: Sindicatele din Educație așteaptă proiectul OUG pentru a se decide dacă încheie greva. UPDATE: Declarații ale premierului Ciucă: A anunțat că salariile din sistem ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a anunțat duminică, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că așteaptă răspunsul acestora, în urma ultimei oferte înaintate către aceștia. A anunțat că salariile din sistem ar urma să crească cu 25% pentru tot personalul.

”Am considerat că este absolut corect și transparent pentru ca dialogul să poată fi adus la cunoștința tuturor dascălilor pe măsurile agreate cu reprezentanții sindicatelor.

La nivelul coaliției, pentru că la această întâlnire am participat cu domnul președinte Marcel Ciolacu, cu ministrul Educației, Doamna Deca, ministrul Muncii, domnul Budăi și am vrut ca finalul să fie unul cât se poate de concludent pentru noi toți”, a transmis premierul

”Ne dorim să încheiem acest conflict de muncă pentru că este absolut o chestiune de responsabilitate față de sistemul de educație, față de copii, față de părinți.

Pornind de la faptul că sunt lucruri pe care le-am asumat în OUG pe care am adoptat-o astfel încât să putem încheia acest conflict, o vom pune în transparență azi, împreună cu sindicatele am agreat creșterea valorii sumelor pe care personalul didactic și didactic auxiliar să crească la nivelul de 25%.

De asemenea am agreat ca începând cu anul viitor pe grila de salarizare nouă salariul debutantului să fie echivalent cu salariul mediu brut pe economie, de asemenea procentul de 40% din vechea ordonanță va crește la 50% din 1 ianuarie 2024 și vom acorda acele sume de formare profesională de 1500 pentru personalul didactic și auxiliar și 500 de lei pentru personalul nedidactic.

Am convingerea că a înțeles că nu există alt parcurs decât acesta și în tot ceea ce am realizat până acum am dat dovadă că ceea ce am promis, am făcut”, a mai precizat Ciucă.

https://www.facebook.com/guv.ro/videos/588203880089373/

Pentru profesori și ceilalți angajați din Învățământ ar urma o creștere salarială de 25%, pentru toți angajații, față de nivelul de salarizare dinainte de ordonanța (OUG) 53 prin care s-au acordat câteva sute de lei profesorilor și personalului nedidactic. Este o creștere pentru cei cărora nu le-a crescut salariul cu 25% prin OUG 53/2023, ci cu mai puțin, de exemplu 18%, urmând să fie aduși la procentul de 25% și aceștia. Sindicatele au mai solicitat, iar Guvernul ar fi acceptat și vouchere/prime de ”1.500 anual pentru personalul didactic de predare și auxiliar până în 2027, 500 de lei, anual, pentru personalul nedidactic, până în 2027”, soluție negociată încă de vineri cu Executivul. O altă cerere acceptată ar fi creșterea la 50% a primei tranșe din diferența între salariul actual și noua grilă din noua lege a salarizării, de la 1 ianuarie 2024. Până acum sindicatele primiseră o primă tranșă de 40% și mai apoi 45% din această diferență.

Sindicaliștii anunță după seria de discuții cu premierul Nicolae Ciucă de duminică dimineață că așteaptă un draft al ordonanței de urgență care va răspunde solicitărilor lor. Luni, la ora 10 se vor reuni pentru a discuta dacă greva se poate încheia.

Este cert, la această oră, că luni școlile vor fi în continuare în grevă. Așa au declarat, pentru edupedu.ro, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.

Simion Hăncescu: Cu alte cuvinte, mâine este grevă în toate școlile. Ceea ce ni s-a oferit se cunoaște. Suplimentar, față de ce am obținut până acum, este vorba de o creștere medie a salariilor cu data de 1 iunie de 25%. De asemenea, acea primă anuală până în 2027 de 1.500 lei pentru personal didactic și 500 lei este noutatea pentru nedidactic. Și cam atât.

Reporter: Ce se întâmplă cu orele nepredate? Pot fi recuperate?

Simion Hăncescu: Școala nu este un magazin, nu poți să pui lacătul, da? În mod logic, lecțiile care n-au fost predate trebuie recuperate.

Reporter: Ce se întâmplă cu examenul de bacalaureat?

Marius Nistor: Nu vă putem da un răspuns în momentul de față. Deci, în momentul în care se vor încheia în totalitate discuțiile cu Guvernul României, în momentul în care colegii își vor da acordul vizavi de conținutul acelui act normativ, după ce va apărea o ordonanța de urgență, din momentul acela putem spune ce se întâmplă mai departe.

Reporter: V-au explicat de unde au luat banii?

Marius Nistor: Nu vă supărați, nu este problema noastră de unde anume iau banii. Este treaba Guvernului. Guvernul trebuie să identifice resursele financiare necesare pentru a răspunde așteptărilor colegilor noștri (…)”.