Reportaj

Luminatia – check-in la ziua dulce a turtei mortilor

De Luminatie puhoaie de oameni au luat calea cimitirelor pentru a-si pomeni mortii. Pentru ca asa se face, asa e traditia. Momentele petrecute la morminte nu sunt solemne, putini sunt cei care ii amintesc pe cei pierduti si nu vorbesc despre nimicurile de peste zi. Putini sunt cei pentru care impodobirea mormintelor nu e un concurs de frumusete, iar creatia nu e mai apoi imortalizata cu smartphone-urile din dotare. Ziua Mortilor a devenit ziua florilor, ziua candelelor cat mai mari si mai scumpe, ziua turtei dulci, a halvitei de pe tarabe si a check-in-urilor din cimitir.

Cimitirul Central  nu a fost niciodata mai popular ca astazi. Trotuarul din fata lui e plin de vanzatori de flori, care te imbie sa le cumperi marfa oferita prea scump. Printre ei si-au gasit loc si doua tarabe cu turta dulce, halvita, ciocolata de casa si acadele.

Copiii au fost cei mai incantati de existenta lor, tragandu-si de maneci bunicii sa le cumpere cate o casuta sau un sirag de turta, pe care mai apoi l-au rontait cu pofta.

Sute de oameni, inarmati cu crizanteme cu firul lung si floarea dolofana, sau in ghivece cu frunze dese si corole mici si roz, inunda fara oprire aleile Cimitirului Central. In dreapta, la toaleta publica e coada. Accesul costa doi lei, azi e o zi buna pentru profit. Oamenii inainteaza in grupuri, asa cum au venit, pe aleile, care devin tot mai stramte. Nepotii se agata de mainile bunicilor si mananca bucurosi cate o figurina de turta dulce.

Pe la rascruce se intalnesc familii, care nu s-au vazut de mult si se intreaba de sanatate. Multi sunt batrani cu carje, care abia mai pasesc, dar tin sa respecte randuiala si sa-si pomeneasca mortii.

Isi trag carucioarele cu care de obicei merg la piata, acum ticsite cu flori, si isi odihnesc oasele pe bancile de la capataiul mormintelor.
Miroase intepator a crizanteme parjolite si a fum de lumanari. Un baietel blond arde o frunza la flacara lumanarilor, fiind atent sa nu il observe bunicii, ocupati sa vorbeasca despre Fanel, cu care s-au intalnit dupa ani buni.

Pubelele sunt arhipline, sacii umpluti cu frunze si ierburi uscate curatate de pe morminte si-au gasit loc si la baza unor copaci, in gramezi impresionante. Se pare ca programul de curatenie, indicat pe afisul de pe poarta, care trebuia sa se incheie cu o zi inainte, are mici intarzieri. Cate unul mai vine si acum cu o maturica sau o grebla sa curete mormantul inainte de aprinde o lumanare.

Unii au ridicat asezarea florilor si a lumanarilor pe locurile de veci la rang de arta, decorandu-le in cele mai variate feluri. Ca sa nu treaca neobservat efortul depus, creatiile au fost imortalizate cu smartphone-urile.

Oameni cu varste venerabile nu s-au sfiit sa se catere pe ici-colo, ca sa poata poza cat mai bine mormantul.
Rezultatele sunt deja pe Facebook. (Dis)Like si Share!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *