Din oras

Lucrarile la “Centura de diamant”, in vizorul DNA Cluj

Directia Nationala Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Cluj, efectueaza cercetari intr-un dosar privind lucrarile la centura Valcele-Apahida. Dupa un an si jumatate de la formularea unei sesizari penale de catre fostul deputat Horea Uioreanu, dosarul a ajuns pe masa procurorilor anticoruptie.

In februarie 2012, actualul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu inainta la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj un denunt penal privind desfasurarea lucrarilor de la Centura Valcele-Apahida. Pe atunci, Uioreanu le cerea procurorilor sa verifice modul in care s-a intocmit studiul de fezabilitate si cel de prefezabilitate, dar si conditiile in care s-a dat aprobarea pentru aceasta investitie. In denuntul penal, Uioreanu solicita sa se verifice modul in care s-a adjudecat contractul de lucrari si modul in care s-au realizat studiile de impact asupra mediului.

Procurorilor li se cererea sa  verifice si modul in care s-a aprobat scoaterea din circuitul silvic a padurii care a fost taiata. De asemenea, fostul deputat a cerut, atunci, si sa se verifice cauzele care au dus la triplarea pretului initial pentru aceasta investitie. Este vorba de aprobari ale unor lucrari suplimentare aparute in cadrul proiectului. Initial, centura a fost licitata la circa 60 de milioane de euro, dar a ajuns sa coste, in final, in jur de 150 de milioane de euro.

DNA se ocupa de caz din august 2013

Denuntul penal a fost inregistrat la Parchetul de pe langa Tribunalul Cluj, in dosarul 301/P/2012. Anul acesta, insa, dosarul a fost inaintat Directiei Nationale Anticoruptie.

“Dosarul la care se face referire a fost declinat spre solutionare Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Cluj, in 8 august 2013”, a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Cluj, Theodor Pavelescu.

In tot acest timp, Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, nu a fost citat si nici nu i s-au cerut informatii suplimentare cu privire la denuntul sau penal.

“La un moment dat am si uitat de el. Nu m-a contactat nimeni, niciun procuror. Cert este ca orice denunt are nevoie de o solutie. Astept solutia data de DNA”, a spus Uioreanu.

Centura de ocolire Valcele-Apahida a fost numita de clujeni “centura de lut” sau “centura de diamant”, pe de o parte pentru ca a fost construita pe un teren instabil, pe de alta parte din cauza pretului astronomic la care a ajuns, dupa sapte ani de lucrari. Un kilometru de centura a costat peste 5 milioane de euro, pretul aproximativ al unui kilometru de autostrada.

Printre principalii raspunzatori de proiect se numara Ion Pantelimon, fost sef al Drectiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj.

Lucrarile au inceput inca din 2006, iar inainte de finalizare drumul s-a surpat in mai multe locuri. Lucrarile au fost efectuate de Nemzetkozi Vegyepszer Romania KFT si societatile Diferit SRL si Keller Geotehnica SRL, reunite intr-un consortiu. Dupa ce o parte din traseul centurii s-a surpat si firma maghiara Vegyepszer a intrat in insolventa,  contractul a fost preluat de firma Keller Geotehnica SRL.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *