In vizor

Lucrari furate, scoase la vanzare. O tanara si-a gasit lucrarea de disertatie si de licenta scoase la vanzare pe site-ul bibliografie.info

Bianca Teusdea (cas. Tont), o tanara care a terminat masteratul ”Limba romana in context romanic” in cadrul Facultatii de Litere din Cluj, si-a gasit lucrarea de disertatie vanduta pe site-ul bibliografie.info. Cu toate ca ea a raportat aceasta problema celor care administreaza acest site, ei au sustinut ca lucrarea e detinuta cu acordul autorului. Tanara doreste sa isi continue tema lucrarii de disertatie si in programul de doctorat la care este inscrisa, coordonat tot de lingvistul G. G. Neamtu. Bianca trebuie sa faca dovada ca este autoarea lucrarii in cauza, pentru a-si putea continua studiile. Ingrijorator este ca, pe acelasi site, ea si-a gasit si lucrarea de licenta scoasa la vanzare. De cealalta parte, fondatorul firmei care gestioneaza site-ul in cauza sustine ca el nu ar fi avut cunostinta despre aceasta situatie.

Sursa Foto: stampileok.ro

Vara trecuta, Bianca Teusdea a terminat programul de masterat ”Limba romana in context romanic” din cadrul Facultatii de Litere si a sustinut o lucrare de disertatie care avea ca tematica clasa proformelor din limba romana. In prezent, tanara este inscrisa in programul de doctorat al profesorului G. G. Neamtu si doreste sa aprofundeze subiectul lucrarii de disertatie si la doctorat. Insa, tanara a avut recent surpriza neplacuta de a descoperi ca lucrarea pe care a sustinut-o in vara era pusa la vanzare pe site-ul bibliografie.info.

“Titlul viitoarei mele lucrari de doctorat este „Clasa Proformelor din limba romana contemporana”. Am inceput tema la disertatie si incercam sa fac un scurt istoric al proformelor. E o chestie despre care nu s-a prea scris, exista doar cateva articole ale unei doamne profesoare si atat. Din intamplare, cautand pe internet, am gasit acelasi titlu cu al lucrarii mele de disertatie. Accesand site-ul respectiv, am accesat si cuprinsul lucrarii, era o lucrare pusa la vanzare pentru 150 de lei si am constatat ca, de fapt, e chiar lucrarea mea”, a declarat Bianca.

Pentru ca singura modalitate prin care putea sa-i contacteze pe administratorii site-ului era un buton de raportare abuz, tanara le-a lasat un mesaj in care transmitea ca lucrare respectiva ii apartinea. Acestia i-au raspuns, insa, abia dupa ce ea le-a scris ca vrea sa cumpere lucrarea.

“La un moment dat, am gasit un buton de raportare abuz si acolo am putut sa las un mesaj in care le spuneam respectivilor ca este lucrarea mea. N-am primit niciun mesaj de la ei pana a doua zi. Intre timp, m-am gandit cum sa dau de ei si le-am scris ca vreau sa cumpar lucrarea. In momentul respectiv mi-au trimis datele lor, contul unde sa le virez banii si CUI-ul firmei, cu ajutorul CUI-ului am reusit sa aflu ca e vorba despre o firma inregistrata in Brasov, infiintata in septembrie anul acesta. Numele ei e SC Bibliography SRL si site-ul este Bibliografie.info. Spunand ca vreau sa cumpar lucrarea mi-au dat si un preview al unei pagini. Mi-au dat tocmai argumentul lucrarii si pe mine m-a socat acest lucru foarte mult pentru ca am vazut ca nu e varianta finala, era varianta prefinala, unde mie imi lipsea o parte din argument, adica, scrisesem cateva randuri la argument si nu terminasem”, informeaza Bianca.

Interesant este ca cei care au preluat lucrarea nici macar nu au consultat-o. Bianca explica faptul ca lucrarea ei de disertatie, care aborda probleme de limba, era clasificata la domeniul economie. 

“Cei care au publicat-o habar nu au despre continutul lucrarii pentru ca mi-au bagat-o la categoria economie. De ce? Pentru ca in economie ar fi ceva de tipul facturi proforme. Ei atunci au confundat proforme, nu si-au dat seama ca acest concept tine de gramatica si au bagat-o la economie. Ei nu stiu ce contine lucrarea. Intre timp, domnii mi-au dat un raspuns la e-mailul meu de raportare abuz in care imi spuneau ca ei detin lucrarea pe cale legala, de la autor. Atunci, le-am spus ca nu au cum, pentru ca eu sunt autorul”, rememoreaza ea.

Bianca Teusdea crede ca cineva a intrat in posesia lucrarii sale de disertatie dupa ce i-a fost spart contul de Yahoo. La un moment dat, ea a promit un e-mail de informare conform caruia cineva s-ar fi logat din Bucuresti, pe adresa ei. 

“Eu am primit in urma cu doua luni si ceva de la Yahoo un e-mail in care mi se spunea ca cineva s-a conectat la contul meu din Bucuresti. Mi-am schimbat parola, dar a fost prea tarziu, sigur din e-mail pentru ca varianta prefinala a lucrarii am avut-o doar in e-mail. Iar eu nu mi-am scos nicaieri in oras tocmai din acest motiv pentru ca auzisem ca se fura”, explica ea.

Astfel, dupa o cercetare mai amanuntita, Bianca si-a gasit si lucrare de licenta scoasa la vanzare pe acelasi site. Ea a refuzat sa se gandeasca ca profesorii din comisia de evaluare ar fi vandut lucrarea deoarece, in cazul disertatiei, pe site se afla o varianta nefinisata a acesteia, varianta pe care tanara o avea doar pe e-mail. Pentru ca administratorii refuzau sa-i stearga lucrarea, Bianca le-a spus ca va apela la Politie.

“Le-am spus ca, probabil, comisia sau profesorul coordonator mi-au vandut lucrarea. Bineinteles, am exclus aceasta varianta pentru ca nu era varianta finala, cea pe care o scosesera ei la vanzare. Le-am zis ca exclud aceste variante si voi apela la politie, daca ei nu vor sa o stearga de buna-voie. Dar ei mi-au raspuns ca exista o posibilitate, ca eu sa o fi incarcat automat in momentul in care am folosit programul de detectare plagiat, deoarece prin programul respectiv ei au dreptul asupra lucrarilor. Unu la mana, eu nu am folosit programul de plagiat care era pe pagina lor si cand am folosit programul, l-am folosit pentru varianta finala, iar ei site-ul il au din septembrie. Deci, nu aveam de unde sa am eu programul lor de plagiat”, argumenteaza Bianca.

La amenintarea cu politia, administratorii site-ului au dat inapoi si i-au cerut sa le demonstreze lor ca lucrarea ii apartine si o vor sterge. Bianca Teusdea fiind din Oradea a apelat la politia de acolo, insa pana acum nu a primit nicio solutie concreta in afara de aceea de a fi pregatita sa dovedeasca ca e autoarea lucrarilor.

Le-am zis ca o sa merg si la politie si mi-au zis sa nu merg la politie, ci sa le fac lor dovada ca este lucrarea mea si astfel o sa o stearga din oficiu. Eu le-am spus ca nu ma justific in fata lor si o sa apelez la politie. Ulterior, am vazut ca au sters-o din oficiu, dar numai disertatia pentru ca despre licenta inca nu le-am spus nimic. Acum ramane sa vad ce rezolv cu politia. Am fost in vreo trei locuri pentru ca cei de la Politie nu s-au mai confruntat cu asa ceva si nu stiau cine se ocupa de astfel de cazuri”, marturiseste ea.

Intre timp, tanara este pregatita sa demonstreze ca lucrarea ii apartine, insa e ingrijorata de faptul ca multi altii ar putea sa fie in aceeasi situatie fara sa stie acest lucru. Mai mult, Bianca are si sprijinul profesorului coordonator, care o va ajuta sa demonstreze ca e autoarea lucrarii.  

“Am terminat in vara masteratul, iar profesorul coordonator a fost GG Neamtu, iar tema de doctorat mi-o continui tot la dumnealui. Dansul o sa faca dovada ca eu am scris lucrarea respectiva, ca nu am cumparat-o, ca el m-a coordonat, ca eu sunt autoarea si ca nu a pus-o dumnealui spre vanzare. Asta am discutat cu domnul profesor, am discutat si la Facultatea de Litere pentru ca trebuie facuta o sesizare la decanat, astea sunt procedurile, la Oradea mi-am rezolvat deja hartiile, trebuie facuta o adeverinta prin care sa se spuna ca am sustinut lucrarea si mai multe lucruri. Sunt niste drumuri in plus, pana atunci eu stau asa cu frica in san ca trebuie sa-mi continui lucrarea si nu stiu ce se va intampla. Tema de la doctorat nu pot sa mi-o schimb, odata inceputa”, spune cu ingrijorare Bianca.

Aceasta atrage atentia asupra situatilor de acest gen, amintind de un coleg de al ei care a fost intr-o situatie oarecum similara. Mergand intr-o zi la BCU, acesta si-a gasit lucrarea de licenta publicata de alt autor. Bianca Teusdea spera ca prin povestea ei sa traga un semnal de alarma, cu atat mai mult cu cat site-ul respectiv promite mii de lucrari in diverse domenii, inclusiv lucrari de doctorat. Totodata, site-ul Bibliografie.info se recomanda si ca “cea mai mare biblioteca academica in limba romana”.

“Bibliografie.info înseamnă:
– Cea mai mare Bază de Date Bibliografică în limba română;
– Cea mai mare Bibliotecă Academică în limba română;
– Cea mai mare Sursă de Cercetare şi Documentare online pentru redactarea unei lucrări academice; 
– Cea mai competentă Sursă pentru Consiliere în domeniul educaţiei online, cercetării şi dezvoltării profesionale (şi academice), bazându-ne pe inovaţie şi tehnologie oferind cea mai bună infrastructură de resurse educaţionale şi profesionale; 
– Peste 25.000 lucrări de licenţă, lucrări de grad, proiecte de diplomă; 
– Peste 14.000 lucrări disertaţie de master şi teze de doctorat; 
– Peste 20.000 de referate, proiecte şi eseuri academice ; 
– Peste 50.000 liste de resurse bibliografice”, arata descrierea site-ului.

In urma acestora, Ziar de Cluj a incercat sa obtina o reactie de la reprezentantii firmei, insa acestia sustin ca nu ar fi comunicat in vreun fel cu Bianca Teusdea si ca inspre ea ar fi plecat un mesaj automat in momentul in care a accesat butonul de raportare a abuzului.

“Nu stiu, fiindca eu nu am primit un raspuns prin e-mail. Deci, intr-adevar, daca a apasat pe acel buton de abuz, a plecat un raspuns automat unde i s-au solicitat mai multe detalii si probabil pana in ziua de astazi nu ne-a mai trimis un raspuns”, afirma un reprezentant al societatii.

De asemenea, intrebat de unde sunt luate lucrarile de pe site, raspunsul a fost unul evaziv, fara a explica modalitatea prin care intra in posesia acestora.

“Acesta este un modul al softului de liniare a plagiatului. Lucrarile se afiseaza pentru a nu mai fi folosite si de altcineva, pentru a fi indexate de motorul de cautare al softului de detectare a plagiatului”, a spus acesta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *