In vizor

Lucan ii cere lui Boc bani pentru programul de transplant renal

Conducerea Institutului Clinic de Urologie si Transplant Renal a solicitat primarului Emil Boc sprijin financiar, pentru sustinerea programului de transplant. Cheltuielile sunt puse pe seama dublarii numarului de operatii de transplant efectuate aici, pe care Ministerul Sanatatii nu le sustine prin Programul National de Sanatate.

Istitutul de Urologie si Transplant Renal Cluj a solicitat primarului Boc alocarea sumei de 150.000 de lei de la bugetul local, pentru plata unor facturi. Spitalul a fost recent implicat intr-un scandal mediatic, medicul coordonator Mihai Lucan fiind acuzat de opinia publica de partinire in cazul transplantului de rinichi la care a fost supus actorul Alexandru Arsinel.

Conducerea Institutului cere acesti bani primarului Boc pentru ca, sustine aceasta, Ministerul Sanatatii nu finanteaza toate componentele Programului National de Transplant, un mare succes in opinia celor de la Institut.

 “Suntem in situatia de a apela la ajutorul dumneavoastra pentru a rezolva o problema vitala pentru derularea in continuare a unuia dintre cele mai reusite programe de asistenta medicala pentru pacienti cronici din Romania. In anul 2013, numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut vertiginos, iar numarul de transplanturi de rinichi s-a dublat in primele sapte luni din acest an fata de anul trecut”, se arata in cererea de finantare.

Institutul a solicitat bani pentru intretinerea cladirii si a spatiilor de internare, reparatia aparaturii medicale utilizate in transplant sau salariile personalului medical implicat in recoltarea de organe, transplant si monitorizare a pacientilor transplantati pana la externare.

“Suntem in situatia de a gasi surse alternative de finantare pentru cheltuielile de reparatii si piese de schimb pentru a putea continua derularea acestui program, care inseamna atat de mult pentru cei peste 1.600 de pacienti aflati pe lista de asteptare in vederea transplamtului de rinichi. In mod special ne adresam dumneavoastra, domnule primar, pentru a ne sprijini in sensul celor de mai sus, pentru gasirea de surse financiare pentru efectuarea platilor”, se arata in scrisoarea trimisa edilului.

Consilierii locali vor vota, joi, alocarea sumei de 150.000 de euro pentru Institut. De altfel, primarul a propus alocarea unei sume totale de peste 733.000 de lei catre mai multe spitale din Cluj-Napoca, bani care sa acopere cheltuieli de reparatii sau achizitionarea de aparatura medicala.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *