Politica

Loredana Pop, cel mai nou consilier local: "Nu cred ca femeilor le lipseste sansa, ci mai degraba curajul"

In 2003 si-a inceput cariera politica in cadrul Organizatiei de Tineret a Partidului Democrat. De atunci si pana in prezent a ocupat mai multe functii in ierarhia partidului, iar astazi este membru in Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca. Despre ascensiunea tinerilor pe scena politica clujeana si despre rolul femeii in politica, Loredana Pop se destainuie cititorilor Ziar de Cluj.

Studenta fiind, Loredana Pop s-a inscris in partid in 2003. Era perioada premergatoare campaniei electorale pentru alegerile care urmau sa aiba loc in luna iunie a anului urmator. Intr-un an efervescent politic, in care clujenii aveau sa aleaga un nou primar dupa 12 ani cu Gheorghe Funar, Loredana Pop a ajuns sa ii cunoasca Emil Boc, Daniel Buda, Radu Moisin, Alin Tise, Rares Niculescu, care erau, la acea vreme, direct implicati in coordonarea echipelor de campanie.

„Campania din 2003-2004 a fost o prima lectie politica pe care am invatat-o in aceea perioada si anume faptul ca, in aceasta lume politica, nu poti reusi de unul singur, ci numai în echipa. Au urmat apoi ani de munca, de la lipit afise, intalniri cu cetateni, participari la evenimentele din judetul Cluj, pana la activititati de conceptie si strategie a unor proiecte politice”, a afirmat Loredana Pop.

Mentorul sau in viata de partid este actualul eurparlamentar Daniel Buda, de la care a invatat aproape tot ceea ce inseamna viata politica.

„Cel mai mult timp am lucrat alaturi de Daniel Bud. Pot spune, fara doar si poate, ca a fost si este unul dintre mentorii mei, un om de la care am invatat tot ceea ce stiu astazi in politica, un om care m-a calit si mi-a conturat o viziune pertinenta asupra a tot ceea ce semnifica viața politica. Sigur, de la fiecare lider si de la fiecare membru al partidului am invatat lucruri utile pentru tot ceea ce semnifica consolidarea unei cariere politice de succes”, a afirmat Loredana Pop.

Loredana Pop considera ca una dintre conditiile pentru ca un tanar sa ajunga intr-o functie de consilier local sau consilier judetean este aceea de a se dedica cu pasiune activitatii de partid si de a avea o pregatire profesionala adecvata.

„Nimic nu e imposibil, trebuie sa lupti pentru ceea ce iti doresti sau ca poti daca iti doresti cu adevărat. Realist vorbind, cred ca atat timp cat respecti anumite rigori si te dedici cu pasiune activitatii politice, nu este foarte greu. Atat timp cat conduita morala, pregătirea profesională și dedicația se intersectează cred că, realmente, sunt sanse de a ajunge intr-o pozitie de reprezentare locala. Tineretea in sine este o calitate, insa nu suficienta, si nu este un criteriu in desemnarea in pozitii de responsabilitate publica”

Implicarea femeilor in politica romaneasca este, din punctul de vedere al celui mai nou consilier din Consiliul Local Cluj-Napoca, un principiu esential orcarei democratii. Cu toate acestea, supne aceasta, lupta femeilor implicate in viata politica este mult mai dura.

„Convingerea mea este ca implicarea femeilor in viata sociala, politica si administrativa este un principiu esential al oricarei democratii consolidate. Sub acest aspect am constatat ca se fac pasi esentiali in recunoasterea de jure a dreptului la egalitate de gen. Sigur, avand in vedere faptul ca Romania are inca o forma a democratiei in curs de consolidare, admit faptul ca, inca, noi femeile, avem intr-adevar  de dus o lupta in a schimba perceptii si mentalitatii preconstituite, dar ma bucur ca lucrurile evolueaza intr-o directie buna sub acest aspect”, a afirmat Loredana Pop.

Intrebata care ar fi, in opinia sa, primele cinci femei din politica clujeana, Loredana Pop a spus ca, indiferent ca este vorba despre femeile implicate politic la nivel local sau national, toate merita admirate.

„Am o admiratie deosebita pentru toate doamnele care sunt implicate in politica, indiferent ca vorbim de politica de la nivel central sau local. Sunt foarte multe doamne care au gasit resursele si timpul necesar pentru a se implica și in viata politica si care contribuie in mod decisiv la bunul mers al lucrurilor. Fara a face o ierarhizare le-as enumera pe Luca Minodora, Anna  Horvath, Claudia Anastase, Emese Olah, Mihaela Suciu, Mariana Les, Steluta Racolta. Toate sunt implicate in viata politica, nu sunt singurele, de altfel, si toate si-au adus o contributie semnificativa in luarea celor mai bune decizii pentru comunitatea clujeana”, a declarat Loredana Pop.

Situatia actuala a clasei politice in care multi dintre alesi nu isi pot justifica averile dobandite, Loredana Pop considerea ca in politica nu poti face avere insa nu poti face nici politica fara bani, iar exemplele negative trebuie luate in considerarede catre cei tineri  pentru a avea o alta abordare asupra politicii din punct de vedere moral.

„Nu as vrea sa comentez niciun caz in mod particular referitor la situatia proceselor si a retinerilor liderilor politici. Consider ca trebuie sa luam aminte la aceste cazuri, constienti fiind, ca datoria noastra, in special a celor tineri, implicati in politică si administratie, este sa avem o alta abordare din punct de vedere al integritatii si moralitatii. Pe de alta parte, nu trebuie sa uitam faptul ca fiecare este raspunzator pentru propriile actiuni si suporta consecintele faptelor sale, iar in politica acest lucru a fost demonstrat”, a afirmat Loredana Pop.

Loredana Pop considerea ca femeile trebuie sa aiba sanse egale indiferent de domeniul de activitate, insa societatea romaneasca mai are stereotipuri care ar trebui eliminate. Ea spune ca prezenta scazuta a reprezentantelor sexului frumos de pe scena politica romaneasca este o urmare a lipsei de curaj a multor dintre femeile implicate in activitati de partid.

„Implicarea femeilor in viata public,a indiferent de domeniu de activitate, social, politic, cultural sau economic este o valoare esentiala pentru orice stat cu adevarat democratic. Sunt adepta egalitatii de sanse, cred in complementaritate. In ultimii anii s-au facut progrese in aceasta directie, in ceea ce priveste o repreprezentare echilibrata a femeilor si barbatilor in procesul decizional si in functii de conducere, insa nu suficienta. Dreptul constitutional de a alege si de a fi ales este un principiu fundamental al democratiei, iar femeile si barbatii au dreptul sa se implice in mod egal in viata publica. Nu cred că femeilor le lipseste sansa, ci mai degrabă curajul”, a marturisit Loredana Pop.   

 Mentalitatea din administratia publica locala si judeteana ar putea fi schimbata daca s-ar urma exemplele din sectorul privat si corporatist, mai spune acasta.

„Toti cei care facem politica si administratie suntem chemati sa raspundem noilor exigente de integritate, competenta si probitate morala. Cred ca trebuie sa invatam din experienta si valorile sectorului privat, corporatist. Indiferent de culoarea politica, cu toti avem stabilit un scop precis. Trebuie sa invatam sa gandim pe termen mediu si lung. Administratia strategica are o sansă sa genereze rezultate de care sa fim mandri peste ani de zile, chiar dacă azi, aparent, putem plăti un cost politic”, a precizat Loredana Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *