Din oras

Locurile insuficiente din creşele clujene îi duc la disperare pe părinţi. Cât a investit Primăria în ultimii 10 ani?

Părinţii clujeni se dau de ceasul morţii în căutarea unui loc pentru copiii lor în una dintre creşele de stat administrate de Centrul Bugetar de Administrare Creşe al Primăriei Cluj-Napoca. Deşi a anunţat că este o prioritate pentru oraş crearea de noi locuri în creşe, în 10 ani Emil Boc a reuşit să extindă cu doar 702 numărul locurilor, insuficiente însă dacă luăm în calcul rata nataităţii din municipiul Cluj-Napoca. 

În anul 2007, la trei ani după ce Emil Boc a câştigat primul mandat, în municipiul Cluj-Napoca existau în evidenţa Centrului Bugetar de Administare Creşe 13 unităţi, cu 400 de locuri.  Timp de un deceniu, administraţia locală clujeană a reuşit să aducă numărul locurilor la 1.102 în cele 15 creşe însă total insuficiente. Concurenţa pentru un loc la o creşă de stat este mai ceva ca la Facultatea de Informatică dacă se ia în calcul faptul că doar în anul 2016 s-au născut la Cluj-Napoca 6.675 copii, dintre care 3.255 fete și 3.420 băieți.  

Numărul de locuri disponibile pentru anul şcolar 2017-2018, potrivit site-ului oficial al Centrului Bugetar de Administare Creşe este de doar 510. Este interesant faptul cum sunt alocate locurile în creşe în funcţie de limba maternă a copiilor. Din cele 15 unităţi aflate în administrarea Primăriei, 5 oferă câte o grupă a câte 10 locuri în limba maghiară şi tot 5 unităţi au grupe pentru copiii sugari. 

Criteriile de punctare şi departajare în sesiunea de toamnă sunt cele aplicate la înscrierile din sesiunea 8 mai-6 iunie 2017, cu următoarea excepţie legată de domiciliu: Fiecare părinte cu domiciliul în Cluj-Napoca primeşte câte 5 puncte, indiferent de cartierul unde locuieşte, iar cei cu domiciliile în alte localităţi primesc 0 puncte pentru criteriul de domiciliu. Pentru departajare la punctaje egale se va aplica criteriul „vechimea reluării activităţii părintelui care a beneficiat de concediu pentru îngrijirea copilului”.

Din datele prezentate de site-ul Centrului Bugetar de Administare Creşe reiese clar faptul că administraţia publică locală este total depăşită de situaţie cu atât mai mult cu cât, în zece ani, pe raza municipiului Cluj Napoca s-au construit doar două creşe, numărul locurilor ajungând în anul 2017 la 1.102 locuri.

Cât de importanți sunt copiii acestui oraş pentru Emil Boc o spun alocările bugetare din ultimii 10 ani făcute de administraţia locală pentru reparare, întreţinere şi construire de noi locuri în creşe, precum şi pentru introducerea de sisteme de încalzire  individuale. Astfel, primarul municipiul Cluj-Napoca a investit în viitorul copiilor 17.106.201 de RON adică puţin peste 3,8 milioane de euro. Mii de părinţi clujeni ar fi fost mult mai fericiţi azi dacă primăria nu ar fi cheltuit peste un milion de euro în amenajarea pasajului inutil din Piaţa Gării şi ar fi construit mai multe creşe. De un exemplu.

 

      

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version