In vizor

Locurile în creșele clujene, MAI PUȚINE și în acest an: peste 1000 de copii și doar puțin peste 100 de locuri

Și în acest an peste 1000 de părinți care au copii mai mici de trei ani se vor lupta pentru cele câteva locuri rămase libere în creșele de stat. La fel ca și anul trecut, doar jumătate din capacitatea totală a unei creșe va putea fi folosită, pentru a se păstra distanțarea impusă în starea de alertă. 

„Înscrierile la creșă pentru anul școlar 2021-2022 au loc în perioada 07 – 25 iunie, perioadă în care ne aflăm în stare de alertă. Regulile sanitare specifice acestei perioade impun măsuri privind distanțarea în colectivități în baza Ordinului nr. 1076/4518/3936 din 12.06.2020 emis de Ministerul Sănătății, Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Muncii și Protecției Sociale privind stabilrea măsurilor necesare în vederea redeschiderii creșelor, grădinițelor, afterschool-urilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, motiv pentru care numărul locurilor vacante se calculează în funcție de aceste reguli”, a transmis directorul Duma Mihaela, la solicitarea Ziar de Cluj. 

Anul trecut au fost depuse 1408 cereri pentru cele 143 de locuri rămase libere. Pentru anul școlar 2021-2022 nu a fost anunțat numărul total de locuri, dar cel mai probabil va fi aproximativ la fel ca și anul trecut. Opțiunile părinților sunt limitate deoarece nici în creșele private nu au rămas multe locuri, iar bonele sunt greu de găsit. Părinții care nu au bunici care să poată sta cu cei mici vor fi nevoiți să renunțe la locul de muncă dacă nu vor putea să-și desfășoare activitatea profesională de acasă.

Primarul Emil Boc dă vina pe cetățenii din Florești și Baciu care pun presiune pe creșele și grădinițele din municipiu. Fără ei locurile în creșe ar fi suficiente, susține primarul. 

„Noi dacă nu am avea presiunea din Florești și Baciu ne-am descurca cu creșele noastre. Am defila. Toate cartierele noi au creșe prevăzute. Toate ansamblurile noi care vor avea autorizație de construcție sunt prevăzute cu creșe, grădinițe sau școală primară. De aceea au apărut și în cartierel noi aceste infrastructuri educaționale. În Borhanci avem un hub educațional, școlă, creșă, grădiniță. Am spus că Primăria Cluj-Napoca este dispusă să finanțeze o creșă într-o localitate din zona metropolitană decât să mai vină părinții cu copiii în trafic la Cluj-Napoca, dacă acea Primărie nu are resursa necesară. Primarii m-au asigurat și în Florești , Baciu, Apahida și Gilău că se construiesc creșe”, a declarat primarul Emil Boc.

În condițiile pandemiei, numărul maxim de locuri – de 1232 de locuri – se înjumătățește la cca 720 de locuri. Din aceste 700 de locuri, aproximativ 500 de locuri sunt alocate copiilor deja înscriși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *