Reportaj

Locul unde florestenii isi vand saracia

Targul de vechituri din cea mai bogata comuna din tara nu se mai bucura de succesul avut la inaugurare, in urma cu doi ani. Zecile de vanzatori si sutele de amatori de chilipiruri nu se mai inghesuie in acest inceput de an sa viziteze piata de vechituri din Floresti. Oferta celor care inca de la opt dimineata isi aseaza meticulos produsele prin noroi se reduce la cateva produse electronice nefunctionale si haine murdare.

O buna parte din  floresteni s-au obisnuit sa isi faca plimbarea de duminica dimineata prin targul de vechituri de pe strada Eroilor. Deschis in urma cu aproape doi ani, in spatele Pietei Agro-Alimentare, pe o suprafata cu putin peste 4.000 de metri patrati, locul in care florestenii incearca sa isi vanda saracia a devenit un peisaj dezolant. Aproximativ zece persoane si-au asezat, pe saci de plastic, inca de la primele ore ale diminetii, produsele pe care spera sa obtina un pret bun. Desi a fost desfintata taxa de intrare de un leu, vizitatorii nu se inghesuie. Abia in jurul orei 11.00 incep sa isi faca aparitia mai multe persoane amatoare de chilipir.

„Am avut astea prin casa. Nu sunt nu stiu ce, insa nu mai am ce face cu ele. Cartile le-am citit si recitit de cateva ori, iar DVD-urile cu jocuri sunt de la copiii mei care sunt plecati in Italia, nu mai au nevoie de asa ceva. Mai stam si noi la o poveste, o cafea si trece timpul. Azi nu am platit taxa de vanzare care era de 5 lei da’ nici clienti nu sunt”, a declarat Marcel sorbindu-si cafeaua dintr-un pahar de plastic.

Publicul amator de chilipir se plimba prin noroiul din oser. Oferta vanzatorilor se rezuma in mare parte la haine si produse electronice. Incarcatoare si carcase de telefon, harduri de calculator, ceasuri si telecomenzi. Posibilii cumparatori se uita, pun intreabari si apoi se retrag la barul de la intrarea in Piata Agro-Alimentara unde chelnerita se incalzeste langa o soba de fonta pe lemne.

„Eu am venit sa beau o bere aci’, la birtu’ din piata. Am trecut prin Oser da’ nu e nimic de vazut. Sunt numai chestii neinteresante. E inca frig si uita-te ce mizerie-i pe jos. Saracii vin aci’ de dimineata si spera sa vanda ceva de 10-15 lei. Da pana amu’ nu au vandut nimic. Nici banii de taxa nu si-au scos-o”, a declarat Codrut, un vizitator al Oserului.

In barul din piata barmanita isi recunoaste clientii inca de la intrare. Acestia nici nu apuca sa parcurga cei cativa metri dintre intrare si bar ca deja pe tejghea ii asteapta bautura turnata in pahar. O suta de rachiu si trei „bomboane”. Bomboanele sunt nume de cod pentru tigari la fir. La cele patru aparate de jocuri electronice cei care nu au gasit nimic de cumparat prin oserul din Floresti isi incearca norocul. Clientii localului discuta, de la politica la administratie, de la ce magazine ar trebui sa se mai deschida in comuna pana la valoarea facturilor pe care le-au primit in posta.

„Am pierdut niste bani la aparatele astea inainte de Craciun. Cu banii aia mergeam in Grecia de sarbatori. 5.300 de lei, atata am pierdut, da’ amu’ nu mai bag decat putin. Azi simt ca sunt norocos. Azi lovesc septarii”,  se confeseaza in bar un jucator patimas al aparatelor electronice.

Targul de vechituri din Flroesti, desi e deschis pana la ora 14.00, cu putin inainte de ora 13.00 vanzatorii incep sa isi stranga lucrurile, dezamagiti ca nu au vandut mai nimic. Multi dintre ei vor reveni si duminica viitoare cu aceleasi porduse fara nicio utilitate.

„Poate saptamana viitoare o sa fie mai bine. Mai strang pana atunci niste cabluri de calculator si niste telecomenzi. Astea se vand mai bine. Am vandut doua azi, da’ nu-i suficient sa imi platesc gazu’, ca mi-o venit aproape doua milioane”, a afirmat Dan in timp ce isi aduna lucrurile de pe jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *