In vizor

Locuitorii din comuna Mica sunt terorizați de coloanele de zeci de kilometri de TIR-uri

Scris de 513

Devierea traficului greu de pe podul din Dej pe alte trasee a adus numai probleme pentru locuitorii din comuna Mica. Decizia de deviere a TIR-urilor de pe podul respectiv pe drumul care tranzitează comuna Mica a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în luna noiembrie, după ce au fost descoperite fisuri pe podul din Dej. Oamenii din Mica amenință că vor bloca drumul, ei fiind deja la limita răbdării din cauza problemelor cauzate de mașinile de tonaj mare.

Situația din comuna Mica a fost prezentată, astăzi, de Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj. El a afirmat că a primit sesizări din partea cetățenilor care au de gând să blocheze drumul dacă nu se remediază problema traficului greu din localitate.

„Din păcate podul e distrus și casele oamenilor sunt distruse. Drumul, de asemenea, este praf și decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a vizat mutarea întregului transport pe acel drum fără să fim consultați și ne vom trezi în curând cu acel drum distrus și fără nicio resursă de la buget să îl reparăm. Am deja sesizări din partea oamenilor din sat că vor să blocheze drumul în comuna Mica.

Cei de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-au uitat pe hartă, au văzut ei că sunt niște drumuri care ocolesc Dejul și au zis că pe aici băgăm TIR-urile. Și acum oamenii sunt disperați.

Am fost într-o zi acolo. Sunt coloane care aproape au depășit 20 de kilometri într-o zi că era trecută coada de TIR-uri de drumul de intersecție cu drumul european.

Din păcate acel drum nu a fost proiectat pentru o capacitate de a prelua toate TIR-urile de pe drumul național și european. Iar acum tot ce înseamnă TIR care intra în Dej și mergea spre Bistrița și Maramureș este deviat prin comuna Mica. Oamenii sunt disperați în comuna Mica.

Dacă nu se va găsi cât mai repede soluția pentru a da în funcțiune acel pod voi cere Comitetului Județean pentru Situații de Urgență să revină asupra deciziei și voi cere convocarea unui comitet pe această temă întrucât, cred eu, este o problemă importantă cu TIR-urile și casele și liniștea oamenilor”, a explicat Alin Tișe, în ședința de Consiliu Județean.

Devierea traficului greu de pe podul din Dej pe rute alternative a fost luată la mijlocul lunii noiembrie.

„Se aprobă devierea/restricționarea traficului greu de peste 7.5 tone, începând cu ora 00:00 a zilei de 13 noiembrie 2021, pe Drumul National DN 1C, la nivelul podului care asigură traversarea peste râul Someș la Km 60+654 în localitatea Dej, urmând ca circulația să se efectueze pe următoarele drumuri:

– pe directia Bistrița și Cluj-Napoca și retur, pe drumul județean DJ 172F

– pe direcția Baia Mare și Cluj-Napoca și retur, pe drumul județean DJ 109 E”, transmiteau reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj, luna trecută.

De la începutul lunii martie, Podul Someșului din Dej a intrat în reparații capitale.

În acest context, trebuie precizat faptul că, în ședința de Consiliu Județean de astăzi a fost aprobat acordul de colaborare între Consiliul Județean Cluj și Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, respectiv municipiul Bistrița și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), având ca obiect asigurarea colaborării între părți pentru realizarea proiectului „Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița.

Din păcate, acest obiectiv se află la coada priorităților proiectelor care aparțin rețelei rutiere naționale.

„Vreau să fac un apel la toate partidele politice să susținem acest proiect și mai ales să susținem la nivel național prioritizarea lui. Din păcate, conform metodologiei de prioritizare a proiectelor care aparțin rețelei rutiere la nivel național, acest proiect a fost plasat pe locul 24 din 26 și cred că ar fi necesară o reevaluare a indicatorilor și prioritizare mai mare a acestui proiect”, a declarat Mihai Iepure, consilier județean USR PLUS.

Alin Tișe a precizat că susține propunerea lui Mihai Iepure.

„O să încercăm la Ministerul Transporturilor, la Guvern să vedem dacă reușim să îl aducem mai în față”, a spus președintele Consiliului Județean.

Drumul expres Cluj – Dej – Bistrița este format din două sectoare de drum, respectiv drumul expres Dej – Bistrița, ca parte a aliniamentului „Autostrăzii Nordului” Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava, și sectorul independent de drum expres Cluj – Dej.

Conform C.N.A.I.R., într-o primă etapă va fi realizată etapa de proiectare, constând în întocmirea studiului de fezabilitate, urmând ca, în cea de-a două etapă să fie implementat efectiv drumul expres, cu sprijinul celor două consilii județene partenere și al municipalității bistrițene. Execuția propriu-zisă a investiției va fi reglementată printr-un nou acord de parteneriat, astfel încât finanțarea să poată fi realizată prin Programul Operațional Transport 2021-2027.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 14 hours In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 16 hours In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
 • Acum 16 hours In vizor
  Inspectorul Şef al ISJ Cluj şi-a dat un comunicat prin ISJ Cluj care să-i justifice plimbărica pe bani publici în Tenerife: “E responsabilă cu evaluarea activităților derivate din această Mobilitate Erasmus+”
 • Acum 16 hours Jos palaria
  Înepe Khetane #Comunități_Împreună! Clujenii sunt aşteptaţi, cu mare drag, la festival!
 • Acum 16 hours Din oras
  L-AŢI VĂZUT, SUNAŢI LA 112: Bărbat căutat pentru înşelăciuni prin metoda “Accidentul”
 • Acum 17 hours De cartier
  Amicul Emil “OSĂ” Boc, i-a “aranjat” şi pe colegii de la UDMR cu locaţia tradiţională a Zilelor Maghiare care “OSĂ” se desfăşoare în alte locaţii
 • Acum 17 hours In vizor
  ÎNVĂŢĂMÂNTUL “GRATUIT DIN ROMÂNIA: Peste 7.400 de profesori au raportat la ANAF veniturile obţinute din meditaţii, dintre care peste 1.400 doar la Cluj
 • Acum 18 hours Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 18 hours Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 19 hours Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 19 hours Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 20 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE