In vizor

Locuitorii de pe Plopilor 68 se opun parcului de pe Canalului Morii: drumul de acces propus este proprietate privată

Asociația de Proprietari Plopilor 68 a transmis Primăriei Cluj-Napoca o solicitare de respingere parțială a proiectului de hotărâre „Amenajare parc pe Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor”. Clujenii susțin că drumul propus ca și acces se află în proprietatea lor privată, iar Primăria nu a anunțat expropierea drumului pentru a-l putea moderniza. 

„Mențiunea din cuprinsul proiectului de hotărâre privind existența unui drum de acces local asupra căruia se va interveni în vederea facilitării către apă al trecătorilor este nelegală în condițiile în care acest drum este unul privat, proprietatea subscrisei.Pe cale de consecință adaptarea proiectului de hotărâre cu privire la zona în discuție reprezintă un act abuziv, nefiind urmată de procedura expropierii legale, operând doar o expropiere în fapt”, se arată în solicitarea locuitorilor.

Viceprimarul Dan Tarcea recunoaște că acel drum este privat, însă este deschis circulației publice, iar drumul va fi expropiat iar proprietarii vor fi despăgubiți.

„Da, într-adevăr drumul este privat, dar este deschis circulației publice. Nu există în PUZ-ul în care a fost aprobat nicio planșă pe care să fie menționat că este interzis accesul circulației, deci drumul este deschis.  Proiectanții au prevăzut un acces suplimentar pentru această zonă pentru un acces cât mai facil. Acest teren dacă nu se află în proprietatea municipiului Cluj-Napoca va fi expropiat, proprietarii vor di despăgubiți. Nu discutăm de un abuz, nu se va interveni pe această zonă. De asemenea, nu există nicio autorizație de construire pentru barieră care să fie emisă pentru Asociația de proprietari de pe Plopilor 68”, a declarat Tarcea.

În urmă cu șase ani, locuitorii din acel bloc au fost în centrul unui scandal după ce au fost obligați de instanță să elimine poarta care bloca accesul spre Parcul Rozelor. Acea poartă a stat acolo doi ani, fiind nevoie de o decizie a instanței pentru ca și alți clujeni să poată ajunge în Parcul Rozelor pe acel drum. 

Poarta metalică de pe Canalul Morii va fi desființată după mai bine de doi ani în care a restricționat accesul clujenilor de pe Strada Plopilor, dar nu numai, spre Parcul Rozelor, trecând în mod ilegal peste o porțiune a Canalului Morii. La insistențele societății civile, Primăria Cluj-Napoca va trebui în sfârșit să ia măsuri după ce instanța a decis: poarta trebuie să dispară.

Canalul Morii – tronsonul Parcul Rozelor ar putea fi amenajat în viitor în urma unei investiții de peste 6 milioane de euro/32 milioane de lei. Proiectul prevede prevede realizarea unui parc multifunctional. Spațiul verde din zona Canalului Morii, din imediata apropriere a Parcului Rozelor, urmează să fie transformat într-un zonă-parc cu spații de relaxare şi puncte de belvedere.

Prin acest proiect se propune și asigurarea unor legături avantajoase cu locuințele din cartier, cu malurile Someșului și cu Parcul Rozelor. Culoarul Canalului Morii desparte malul Someșului, Parcul Rozelor și zona de acces către Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu de ansamblul de locuințe Plopilor-Calvaria. În prezent singura legătură cu Someșul și mai departe cu cartierul Grigorescu este realizată în capătul vestic al terenului, pasarelă pietonală peste Someș. 

Cursul de apă este dublat în partea nordică, pe malul stâng de un drum de acces, parțial asfaltat care deservește blocul de locuințe P+10 și alte 3 accese auto. Malul stâng care are astăzi la partea superioară un drum de acces local nu își va schimba semnificativ organizarea. Drumul va fi transformat într-un share space cu utilizare comună pentru pietoni și toate mijloacele de transport.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *