In vizor

Locuitorii de pe Plopilor 68 se opun parcului de pe Canalului Morii: drumul de acces propus este proprietate privată

Scris de 1,193

Asociația de Proprietari Plopilor 68 a transmis Primăriei Cluj-Napoca o solicitare de respingere parțială a proiectului de hotărâre „Amenajare parc pe Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor”. Clujenii susțin că drumul propus ca și acces se află în proprietatea lor privată, iar Primăria nu a anunțat expropierea drumului pentru a-l putea moderniza. 

„Mențiunea din cuprinsul proiectului de hotărâre privind existența unui drum de acces local asupra căruia se va interveni în vederea facilitării către apă al trecătorilor este nelegală în condițiile în care acest drum este unul privat, proprietatea subscrisei.Pe cale de consecință adaptarea proiectului de hotărâre cu privire la zona în discuție reprezintă un act abuziv, nefiind urmată de procedura expropierii legale, operând doar o expropiere în fapt”, se arată în solicitarea locuitorilor.

Viceprimarul Dan Tarcea recunoaște că acel drum este privat, însă este deschis circulației publice, iar drumul va fi expropiat iar proprietarii vor fi despăgubiți.

„Da, într-adevăr drumul este privat, dar este deschis circulației publice. Nu există în PUZ-ul în care a fost aprobat nicio planșă pe care să fie menționat că este interzis accesul circulației, deci drumul este deschis.  Proiectanții au prevăzut un acces suplimentar pentru această zonă pentru un acces cât mai facil. Acest teren dacă nu se află în proprietatea municipiului Cluj-Napoca va fi expropiat, proprietarii vor di despăgubiți. Nu discutăm de un abuz, nu se va interveni pe această zonă. De asemenea, nu există nicio autorizație de construire pentru barieră care să fie emisă pentru Asociația de proprietari de pe Plopilor 68”, a declarat Tarcea.

În urmă cu șase ani, locuitorii din acel bloc au fost în centrul unui scandal după ce au fost obligați de instanță să elimine poarta care bloca accesul spre Parcul Rozelor. Acea poartă a stat acolo doi ani, fiind nevoie de o decizie a instanței pentru ca și alți clujeni să poată ajunge în Parcul Rozelor pe acel drum. 

Poarta metalică de pe Canalul Morii va fi desființată după mai bine de doi ani în care a restricționat accesul clujenilor de pe Strada Plopilor, dar nu numai, spre Parcul Rozelor, trecând în mod ilegal peste o porțiune a Canalului Morii. La insistențele societății civile, Primăria Cluj-Napoca va trebui în sfârșit să ia măsuri după ce instanța a decis: poarta trebuie să dispară.

Canalul Morii – tronsonul Parcul Rozelor ar putea fi amenajat în viitor în urma unei investiții de peste 6 milioane de euro/32 milioane de lei. Proiectul prevede prevede realizarea unui parc multifunctional. Spațiul verde din zona Canalului Morii, din imediata apropriere a Parcului Rozelor, urmează să fie transformat într-un zonă-parc cu spații de relaxare şi puncte de belvedere.

Prin acest proiect se propune și asigurarea unor legături avantajoase cu locuințele din cartier, cu malurile Someșului și cu Parcul Rozelor. Culoarul Canalului Morii desparte malul Someșului, Parcul Rozelor și zona de acces către Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu de ansamblul de locuințe Plopilor-Calvaria. În prezent singura legătură cu Someșul și mai departe cu cartierul Grigorescu este realizată în capătul vestic al terenului, pasarelă pietonală peste Someș. 

Cursul de apă este dublat în partea nordică, pe malul stâng de un drum de acces, parțial asfaltat care deservește blocul de locuințe P+10 și alte 3 accese auto. Malul stâng care are astăzi la partea superioară un drum de acces local nu își va schimba semnificativ organizarea. Drumul va fi transformat într-un share space cu utilizare comună pentru pietoni și toate mijloacele de transport.  

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 6 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 8 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 10 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 13 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 13 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 14 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 15 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 16 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 16 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 16 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 17 hours Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
 • Acum 18 hours Politica
  Fără niciun ștrand funcțional sută la sută în Cluj-Napoca, de imediat 20 de ani de mandat, Emil Boc anunță în presa de chitanțier ”OZN”-uri de natație. Știm, nu v-ați plictisit încă de povestea cu ce OSĂ avem în Borhanci
 • Acum 20 hours In vizor
  Ce se întâmplă cu polițele RCA de la Euroins? Practic lepoți pune în parbriz și toată lumea îți acordă prioritate. Restul sunt povești de gestionat criza
Citește și...
In vizor

ŢARĂ, CAUT OSTAŞI

Ți-ai dorit toată viața să porți uniformă, deși se calcă greu? Visul e mai aproape […]

Recomandările redacției
TOP CITITE