În 21 octombrie 2021, Emil Boc a anunțat festiv pe pagina sa de Facebook faptul că „locuințele sociale de pe strada Ghimeșului au fost predate beneficiarilor”. Primarul a postat poze cu beneficiarii adunați în careu în fața blocului, cu beneficiarii intrând în locuințe, cu ei în bucătărie, cu centrala termică în fundal, cu beneficiarii în baie.
Doamna din imaginea de mai sus se uita, probabil, pe geam, fiindcă la centrală nu avea sens să se uite. De ce? Vă explicăm mai jos:
Potrivit legii adoptate de Parlament în 23 decembrie 2019, locuințele noi trebuie racordate la utilități înainte de a le fi predate proprietarilor.
În litera noii legi, dezvoltatorii sunt cei care achită și taxele de racordare aferente branșamentelor la utilități. Recepția la terminarea lucrărilor include și branșamentele la infrastructura tehnică-edilitară, inclusiv a căilor de acces. Construcția se poate preda către proprietar numai după admiterea recepției și punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate și definitive la rețelele de utilități publice. Proprietarii pot da în folosință construcțiile numai după punerea în funcțiune a branșamentelor autorizate și definitive.
Legea a fost votată în 2019 după ce mai multe blocuri au fost mistuite de incendii provocate de instalațiile electrice improvizate pe care le foloseau locatarii neracordați la utilități. În lipsa unui contract cu furnizorii autorizați, cei care se mutau în blocurile fără utilități foloseau curentul de pe circuitul de șantier sau de la vecini, ceea ce ducea uneori la tragedii.
Cu toate acestea, pe Ghimeșului, astăzi, 7 ianuarie 2021, există beneficiari care nu s-au mutat în apartamentele primite de la Primărie drept locuințe sociale, fiindcă ei nu beneficiază în apartamente de curent și de gaz. Unii au reușit să își facă racordurile la utilități în locuințe, dar toți locatarii de pe Ghimeșului se plâng că nu au lumină nici pe scară, nici în curtea blocului. Iar noaptea minții nu se oprește aici. Beneficiarii de locuințe sociale, cu care primarul Emil Boc s-a pozat și s-a lăudat pe Facebook în 21 octombrie, spun că nu au nici contracte de salubritate. Din spusele oamenilor, cineva, cândva, le-a adus totuși o pubelă în curtea blocului. Neîncăpătoare pentru cele 12 apartamente, așa că unii își aruncă gunoiul menajer la colțul clădirii:
Fiindcă locatarii de pe Ghimeșului nu și-au format încă o asociație, ei afirmând că nu au fost sprijiniți de Primărie în acest sens, nu are cine să se ocupe de problemele blocului – lipsa curentului de pe scară, a contractului de salubritate, a curățeniei. Așa că cele două scări sunt întunecate și murdare, iar în jurul imobilului e deja mizerie:
Dacă unii locatari deja s-au mutat, alții, de 2 luni și jumătate, încă așteaptă gazul și curentul. „Cum să mă mut?”, ne-a explicat o doamnă. „Haideți în casă, să vedeți, nu pot porni centrala, aragazul, mașina de spălat, că nu am curent!”
Femeii în vârstă i-a fost dificil să își facă până acum racordurile. Primăria i-a alocat apartamentul, mai departe, a fost lăsată să se descurce singură. „Nimeni nu este uitat, nimeni nu este abandonat la Cluj-Napoca”, scanda primarul, atunci când anunța pe Facebook repartizarea locuințelor sociale de pe Ghimeșului. Numai că lucrurile nu stau chiar așa.
Un domn cu deficiențe de vedere, cu copil mic, ne-a explicat:
„Deocamdată, pe scara blocului nu este curent, pentru că nu s-au mutat toți. Mai sunt 2 sau 3 persoane care nu au făcut toate actele, ca să se poată muta. Fiecare și-a depus cererile pentru racord când a vrut, nu toți odată. Nu este lumină pe scara blocului, din moment ce nu-s toți cu dosarul să-l pună la furnizor. Îmi cer scuze, nu văd foarte bine, mă descurc mai greu… Pentru mine, că-i lumină, că nu, nu mă deranjează!”
Degeaba e blocul dotat cu iluminat modern, dacă nu este curent pe scară. Lipsa iluminatului e o problemă, mai ales că blocul de locuințe sociale e situat lângă calea ferată, printre bălării:
Mâine este ședință pe Ghimeșului „în vederea rezolvării problemelor din bloc”. Cam repede au apărut probleme, într-un imobil al Primăriei recent inaugurat.
Blocul de locuințe sociale de pe strada Ghimeșului a fost finalizat cu 2 ani întârziere. Avea un prim termen de finalizare în anul 2019, dar de abia la jumătatea anului 2021 (în luna mai) au fost încheiate, ardelenește, lucrările. Apartamentele au fost repartizate în octombrie 2021, dar unii beneficiari încă așteaptă utilitățile. E fain la Cluj!