In vizor

Locatarii blocului ANL de pe Calea Floresti acuza Primaria de fatarnicie si coruptie: Emil Boc nu vrea sa ajute tinerii, ci sa se foloseasca de ei

Scris de 830

Prim ministrul Emil Boc nu este de acord cu primarul Emil Boc in privinta drepturilor tinerilor beneficiali de locuinte ANL. O scrisoare dura care se vrea o actiune de protest public a fost trimisa Primariei Municipiului Cluj-Napoca de catre membrii Asociatiei Nonprofit de Locatari Bloc ANL de pe Calea Floresti, nr. 58B. Oamenii sunt nemultumiti ca nu li se acorda dreptul de a-si achizitiona locuintele, conform legii, in timp ce alti chiriasi in aceeasi situatie, chiar si in Floresti, nu au intampinat probleme. Oficialii municipalitatii au replicat ca nu exista o procedura exacta in acest sens.

Documentul ii este adresat primarului Emil Boc, dar se vrea si “informarea autoritatilor locale, centrale si internationale (Forumul European al Tineretului si alte primarii contra-candidate la titlul de Capitala Europeana a Tineretului 2015)” in privinta primirii de catre municipiu a titlului de Capitala Europeana a Tineretului pentru anul 2015.

„Consideram insa ca la nivel local s-au facut foarte putin pentru noi si, in consecinta, ne manifestam public protestul fata de lipsa de interes a autoritatile locale cu privire la tinerii care locuiesc in imobilele ANL existente la nivelul municipiului si de discriminarea la care suntem supusi in comparatie cu alti tineri, din alte judete ale tarii, in ce priveste posibilitatea de a cumpara aceste locuinte. Concret, este vorba despre refuzul primariei Cluj de a pune in vanzare locuintele ANL situate pe Calea Floresti, nr. 58D, desi cadrul legislative existent prevede in mod explicit acest lucru.  Tinerii pot cumpara aceste locuinte dupa un an de chirie neintrerupta,conform Art. 9, alin. 1 din OUG 14/2010”, se arata in scrisoare.

Nemultumitii atrag atentia ca ordonata de urgenta este semnata chiar de catre Emil Boc, la vremea respectiva prim-ministru.

Oare de ce Emil Boc de astazi, primar al Municipiului Cluj, nu mai este interesat sa le vanda? Pe de alta parte, la o distanta de nici 15 km de Cluj locuintele ANL au fost puse in vanzare de catre Primaria Floresti. La fel si la Campia Turzii. Daca privim pe site-ul ANL observam numarul extrem de mare al acestor unitati locative care pot fi achizitionate la un pret accesibil pentru cei cu venituri modeste cum suntem toti cei care locuim in astfel de immobile”, subliniaza ei. 

Locatarii blocului ANL de pe Calea Floresti apreciaza ca este vorba de un “dezinteres total in aceasta privinta, avand in vedere atat declaratiile din presa si din cadrul sedintelor de consiliu local, cat si raspunsurile evazive primite la numeroasele solicitari adresate in acest sens de catre locatari administatiei locale”.

“Am fost indusi in eroare inca din anul 2012, cand in cadrul sedintei de Consiliu Local din data de 10 aprilie specialistii din cadrul Primariei Cluj, intrebati daca s-au facut demersurile pentru intabulare, au sustinut ca mai trebuie facuta doar inscrierea la nivel de apartament“, spun acestia.

Clujenii in cauza au constatat ulterior ca pana astazi aceste imobile nu sunt nici macar inscrise in cartea funciara, motivele invocate de autoritatile locale fiind cererea de revendicare a terenului pe care este construit imobilul amintit anterior.

“Curios este faptul ca in evidentele cadastrale, in cartea funciara 284567  este mentionat ca proprietar al terenului (drept de proprietate dobandit prin lege) Consiliul Popular al Municipiului Cluj-Napoca inca din anul 1980 (Ordin nr. 10 din 18.01. 1980, emis de Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare)”, au atras ei atentia.

De asemenea, scrisoarea deschisa mai invoca o discutie din aceeasi sedinta de CL in care s-a stabilit ca aceste chirii sunt venituri la bugetul local, iar veniturile din vanzarea locuintelor ANL sunt directionate catre bugetul de stat (doar 1% ramane la bugetul local), prin urmare nu ar fi in avantajul Primariei sa vanda aceste unitati locative.

Noi intelegem, prin urmare, ca primaria nu este deloc interesata sa ajute acesti tineri, ci doar sa faca profit de pe urma lor, cu atat mai mult cu cat cuantumul chiriei a fost crescut cu aproximativ 500% pentru chiriasii care au implinit varsta de 35 de ani. In desele interpelari facute atat in media, cat si prin adrese oficiale individuale sau in numele asociatiei si audiente am primit urmatoarele raspunsuri: „Solicitarile de cumparare a locuintelor ANL se afla in evidentele noastre, urmand sa parcurga procedurile impuse de legislatia in vigoare”. Noi asteptam din anul 2007, de cand au fost date in folosinta aceste locuinte, sa se realizeze intabularea si punerea lor in vanzare. Am primit pana acum doar promisiuni electorale, in preajma unor alegeri sau raspunsuri de tipul: „Este o diferentiere care descurajeaza persoanele peste 35 de ani sa continue sa ramana in locuintele ANL tocmai pentru a incerca sa vacanteze aceste locuri pentru cei mai tineri de 35 de ani, care se stie ca au venituri mai mici”, si-au continuat clujenii demersul.

Ne intrebam, retoric evident, aceasta sa fie practica la nivelul autoritatii locale in conditiile in care prevederile legislative arata cu totul altceva?”, mai spun acestia.

Locatarii ANL de pe Calea Floresti nr. 58B se arata dezamagiti de felul in care sunt sprijiniti si incurajati tinerii la Cluj, un oras care se doreste Capitala Europeana a Tineretului dar care isi apreciaza tineretul “doar in preajma alegerilor sau numai cand se castiga un proiect European:.

“Consideram ca adevarata imagine a Clujului este alta, nu cea propagate in mass-media de administratia locala. Consideram, de asemenea, ca aceasta actiune a noastra va atrage atentia multor intelectuali de elita din orasul nostru, care ne vor sustine si care vor avea un cuvant greu de spus. Mai consideram, ca in ochii administratiei locale tinerii din Asociatia Nonprofit de Locatari Bloc ANL de pe Calea Floresti 58B reprezinta un numar, iar nu un grup de persoane, ceea ce ne da forta si puterea sa luptam pentru dreptul nostru.

Nu suntem impotriva culturii. Suntem preocupati de cultura. Dar suntem impotriva fatarniciei, a minciunii, a ipocriziei, a coruptiei pe care o dorim cu atat mai putin in randul administratiei locale.

De aceea, cerem in mod public sa se renunte la aceasta discriminare la care suntem supusi de catre Primaria Cluj si sa ni se dea posibilitatea de a cumpara imediat aceste locuinte!”, au conchis semnatarii scrisorii.

Documentul va fi trimis si la Forumul European al Tineretului, autoritatea care acorda titlul de capitala europeana, dar si primariilor si organizatiilor de tineret din localitatile europene contra-candidate, care au pierdut acest titlu pentru anul 2015.

Reprezentantii Primariei clujene spun ca aceste locuinte nu pot fi vandute care chiriasi pentru ca ar lipsi cadrul legislativ necesar.

ANL a lansat pe piata o chestiune nefinalizata. Nu exista o procedura de cumparare a acestor locuinte. A fost in urma cu cativa ani o intentie la nivel local de a elabora niste reglementari, insa procedura s-a oprit la un moment dat si nu a mai fost continuata. Nu exista o clarificare care sa reglementeze modalitatea de calcul a valorii acestor apartamente. Problema care se pune la Cluj este ce facem dupa asta. Nu prea avem pamant liber de contract, nu mai dispunem de niste alternative, de fonduri pentru demararea constructiei altor locuinte ANL”, a precizat Oana Buzatu, purtator de cuvant a Primariei Municipiului Cluj-Napoca.

Laszlo Attilla, viceprimar al Clujului la vremea in care s-au facut reglementarile in cauza a declara ca isi aminteste ca in 2012 s-a inceput procedura de intabulare a apartamentelor.

“Nu stiu ce s-a mai intamplat nici acel moment incolo. Stiu ca locatarii si-au exprimat intentia de a cumpara apartamentele, urmand sa se intabuleze fiecare apartament in parte. A fost o hotare de Consiliul prin care s-a mandatat directia de spatii locative ca sa fie intabulate si apoi sa se treaca la vanzarea loc conform legii. Stiu ca era o problema: terenul de sub bloc era intabulat cu totul si trebuia sa se faca niste cote individuale, pentru fiecare apartament in parte si a fost o nebunie intreaga”, a declarat acesta.

Foto: panoramio.comULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour FOTOGRAFILA
  MÂNDRU CĂ SUNT PROSTOI și-mi plac lucrările de mântuială girate de Emil Boc
 • Acum 5 hours Editorial
  Patrioți de-o zi, patrihoți pe viață! Funcția curvei la politicianul român. Nu că ar fi electoratul mai deștept
 • Acum 6 hours Politica
  Președintele tuturor românilor, indiferent de sex, religie, etnie, Klaus Iohannis, face recepție la Cotroceni, de Ziua României, ca pe tarlaua lui. Liderii UDMR, USR și AUR nu au fost invitați
 • Acum 6 hours Politica
  Liberalii vor comasarea alegerilor ca să le numească tot Iohannis premierul. PSD se opune
 • Acum 7 hours In vizor
  După ce li s-a bătut obrazul de către clujeni și mass media și li s-a atras atenția că, de 5000 de lei pe lună redevență, nu sunt stăpânii Pieței Universității și nu ei decid cine ”se integrează în peisaj”, organizatorii Târgului de Crăciun a reprimit Asociația NUCA în spațiul public
 • Acum 22 hours Politica
  CINE NU SARE, NU VREA SCHIMBARE! Valeriu Stoica anunță că PSD și PNL vor să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024
 • Acum 1 day In vizor
  De Sfântul Andrei, primarul Boc a mințit în față națiunea și SEAP-ul, spunând că ”60 de zile este perioada de evaluare a ofertelor” pentru Metrou
 • Acum 1 day Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 1 day Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 1 day Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 2 days Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 2 days PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE