Justitie

Liviu Şipoş şi cei 3 complici au fost arestati preventiv pentru 30 de zile de magistraţii Tribunalului Bucureşti. Sindicatul Europol: ”a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii”. Vezi cine sunt complicii

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au încuviințat propunerea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 30 de zile a fostului comisar de la Crimă Organizată Cluj. Alături de el, au mai fost reținuți alți trei bărbați, parteneri ai acestuia în cadrul firmei SC Protecție Investigații SRL.

Fostul şef de la Crimă Organizată din Cluj, Liviu Șipoș (s-a pensionat în anul 2005), a fost reţinut de DIICOT pentru că avea o reţea infracţională prin care şantaja oameni de afaceri. Alături de el au mai fost arestaţi alţi 3 bărbaţi. Toți au fost reținuți pentru 30 de zile în baza deciziet magistraților Tribunalului București.

Cei reținuți sunt: Șipoș Liviu, Groșan Adrian, Neagu Nicolae, Zahiu Ionel Cosmin, Lupea Emil Iulian.

„Din cercetări a reieșit că liderul grupării ar fi administrat o firmă de detectivi, sub paravanul căreia ar fi realizat în fapt activități de supraveghere și monitorizare constantă, în mod ilegal, a unor oameni de afaceri, în scopul șantajării acestora.

Membrii grupării ar fi identificat persoane care ar fi putut fi pretabile, din perspectiva subiectivă persoanelor bănuite, la implicarea în activități infracționale, în acest caz din sfera traficului internațional de droguri.

Posibilele suspiciuni ale membrilor grupării, fără reprezentare în realitate, ar fi fost generate în 2 modalități: fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării rezultau informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era, în opinia persoanelor bănuite, generator de astfel de profituri financiare”, precizează DIICOT.

Gruparea viza afaceriști pe care îi șantajau: Traficanții de droguri, vizați

Liderul grupării ar fi identificat potențiali oameni de afaceri șantajabili, iar, ulterior, cu sprijinul altor 3 persoane, ar fi realizat măsuri de supraveghere ilegală a activităților zilnice ale acestora, prin montarea pe autovehiculele sau în sediile birourilor ori locuințelor aparținând persoanele vizate a unor dispozitive de urmărire de tip baliză, respectiv dispozitive tehnice de interceptare a convorbirilor purtate în mediul ambiental.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, violarea sediului profesional, violarea vieții private, acces fără drept la un sistem informatic și transferul neautorizat de date dintr-un sistem informatic.

”Fostul şef BCCO Cluj a vrut să facă pe Robin Hood, însă fără să împartă prada cu săracii. Comisarul-şef Liviu Şipoş, plictisindu-se la pensie, s-a gândit să identifice persoane care încalcă legea şi realizează venituri consistente, să îi şantajeze, spunându-le că îi va deferi justiţiei. Diferenţa este că a făcut acest lucru nu pentru a da săracilor banii luaţi de la răufăcători, cum făcea Robin Hood, ci urmărea să se îmbogăţească el şi cu gruparea lui. Ne intrebam retoric, cât de integri erau atunci când trebuiau să dovedească activitatea grupărilor infractionale?! Cum spune o veche zicală românească: „peştele de la cap se împute””, este postarea de pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol

Șipoș s-a pensionat din Poliție în urmă cu mai mulți ani și a lucrat în ultima perioadă ca șef al securității la firma Fujikura Automotive din Cluj. Liviu Șipoș a fost specializat în lupta antidrog. Gruparea constituită de fostul angajat MAI şantaja oameni de afaceri. Membrii grupării identificau oameni de afaceri pe care îi supravegheau, utilizând inclusiv mijloace tehnice neautorizate – dispozitive GPS şi dispozitive de interceptare şi înregistrare a convorbirilor purtate în mediul ambiental – şi, sub diferite pretexte, le solicitau sume importante de bani. Uneia dintre victime, pe care au ameninţat-o cu o armă de foc, i-au cerut suma de 200.000 de euro sub pretextul că ar fi poliţişti pe linia antidrog şi i-ar putea muşamaliza un dosar fictiv ce ar fi fost deschis împotriva sa.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version