Uncategorized

Liviu Neag refuza sa-si publice averea, iar ANI inchide ochii

Ca angajatii statului nu-si depun declaratiile de avere la timp sau ca le completeaza prost si evaziv, nu mai e un secret pentru nimeni. Exista sefi de servicii publice, cum e si Liviu Neag, directorul RATUC, care nu au mai completet o astfel de hartie de ani buni. Pentru el si pentru alti incasatori de bani publici a fost infiintata Agentia Nationala de Integritate (ANI), care ar trebui sa le urmareasca pasii si sa le sanctioneze abaterile. E adevarat, cu amenzi mici, de la 50 la 2.000 de lei. Numai ca ANI doarme in papucii statului, in timp ce sefii bugetari nu dau doi lei pe declaratiile de avere.

Fie ca uita in fiecare an, fie ca are ceva de ascuns, directorul RATUC nu si-a mai facut publica declaratia de avere de ani buni. Asta in ciuda legii, care spune ca „declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 30 zile de la data numirii sau alegerii in functie, ori de la data inceperii activitatii”.

In acest sens, Ziar de Cluj a trimis o sesizare inspectiei de integritate, in care se sublinia faptul ca seful RATUC nu figureaza deloc pe site-ul insitutiei, adica, de la infiintarea ei pana in prezent, Neag nu a depus nicio declaratie de avere.

Agentia Nationala de INUTILITATE

Desi pe site-ul ANI scrie clar ca „Agentia exercita urmatoarele atributii: a) verifica declaratiile de avere şi declaratiile de interese; b) efectueaza controlul depunerii la termen a declaratiilor de avere şi a declaratiilor de interese de catre persoanele prevazute de lege”, raspunsul celor care ar trebui sa se ocupe de transparenta banilor publici lasa de dorit.

Sesizarea din oficiu se face într-una din urmatoarele modalitati: a) pe baza unui raport de sesizare, intocmit de presedintele Agentiei; b) pe baza unei note intocmite de inspectorul de integritate, aprobata de conducerea inspectorilor de integritate; in cazul în care aceasta respinge propunerea de sesizare din oficiu, refuzul motivat se transmite presedintelui Agentiei, pentru a dispune fie inceperea verificarilor, fie mentinerea propunerii”.

„Pana in prezent, Agentia Nationala de Integritate nu a fost sesizata cu privire la nedepunerea declaratiilor de avere si de interese de catre persoana mentionata de dumneavoastra. Totodata, conform dispozitiilor art. 13, alin. (1) din Ordonanta Guvernului Nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, „Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei”.”, a fost raspunsul oficial semnat ANI.

Cu alte cuvinte, ANI nu se autosesizeaza decat in cazuri exceptionale, iar amenda o trimite, daca o trimite, in cel mult 6 luni de la abatere. Insa, cazul lui Neag nu doar ca este exceptional, dar a fost semnalat de mai multe ori. La sfarsitul lui 2011, presedintele Organizatiei Municipale de Tineret a PNL Cluj-Napoca, Ioan Bildea, a sesizat pentru prima data nerespectarea legii de catre Liviu Neag.

Raspunsul de atunci a fost la fel de evaziv: fapta se sanctioneaza cu amenda, iar ANI poate declansa, din oficiu, procedura de evaluare. Cu toate acestea, n-a facut-o. Un an jumatate mai tarziu, nici macar nu-si aduce aminte de Liviu Neag.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *