Livezile Clujului urmează să fie transformate, treptat, într-o adevărată zonă rezidențială. Comisia de Urbanism (CTATU) din Primăria Boc va lua în dezbatere un proiect de urbanizare (PUZ) și dezvoltare a unei asemenea zone în Colonia Breaza din Cluj. Încet, dar sigur, dealurile sunt parcelate și re-parcelate pentru a deveni spații cu profil rezidențial: „Opțiuni ale populației – Se observă dezvoltarea în zonă a funcțiunilor asemănătoare – rezidențiale și economice, ca răspuns la urbanizare firească și necesară a zonei”, se arată în proiectul tehnic elaborat de SBA Scripcariu Birou de Arhitectură pentru beneficiar Mihaela Cordoș.
Propuneri
Realizarea de locuințe unifamiliale sau familiale
Regim maxim de înălțime – S+P+1+M/ S+P+1+R/ D+P+M sau D+P+R.
De asemenea este propusă reparcelarea unor terenuri aflate în perimetrul reglementat.
Pentru organizarea circulației auto și pietonale se propune regularizarea străzii Colonia Breaza, având profilul de 12 m.
Precum și organizarea urbanistic-arhitecturală pentru realizarea unor locuințe individuale sau semicolective.
„Funcțiunea predominantă a zonei este rezidențială cu perspectiva frumoasă de dezvoltare și prosperă din punct de vedere financiar.
Categoria de folosință a CF-urilor este momentan livadă”, se arată în detaliile documentației depuse în Comisia de Urbanism.
În prezent, zona se prezintă ca un spațiu liber de construcții, cu o singură parcelă unde fundația unei construcții a fost abandonată.
„În viitor zona se va restructura iar funcțiunile agricole vor fi treptat înlocuite de funcțiuni rezidențiale și economice, menite a crește calitatea vieții”, notează proiectantul.
Calitatea vieții, tot mai riscantă
Riscuri
„Zona este cu risc de alunecare de teren”, atenționează proiectantul.
DAR.
„În acest sens proiectul va respecta toate reglementările în vigoare și specificațiile geologului menționate în studiul geotehnic și în studiul de stabilitate”, mai arată proiectanții.
De altfel, nu doar zona Coloniei Breaza este marcată de riscuri de alunecări de teren.
Atât în Borhanci – oarecând un „viitor cartier al tinerilor” rămas nerealizat – zona este marcată de alunecări de teren.
Și în zona Lomb, unde reprezentații Primăriei s-au încăpățânat să realizeze un Centru de producție cinematografică și media, un soi de Buftea de Cluj, întreg spațiul este unul instabil, cu alunecări de teren.
Accesele auto și pietonale la zona rezidențială propusă se vor face din str Breaza.
Parcările necesare vor fi amplasate în incinta, suprateran, câte două locuri de parcare pe fiecare parcelă.
Profilul străzii Colonia Breaza va fi regularizat, astfel încât aceasta să atingă lățimea de 9.00 m.
Prin propunerea avansată în Comisia de urbanism se dorește schimbarea destinației zonei din zonă de urbanizare în zonă de locuințe în vederea construirii a câte unei locuințe individuale sau semicolective pe fiecare parcelă.
„Acest demers va avea ca rezultat dezvoltarea economică a zonei și creșterea calității vieții”, motivează proiectanții.
Fiecare locuință va avea funcțiuni desfășurate de max 3 niveluri supraterane.
Demisol – garaj, depozitare
Parter – zonă de zi
Mansardă – zonă de noapte
Beneficiar Mihaela Cordoș – administrează Studio Modulor SRL, deținută 100% de Livanu Eduard, înființată în 2018, cu sediul în Cluj-Napoca. Obiectul de activitate al firmei vizează activități de arhitectură. În 2019 firma înregistra 0 (zero) angajați, cu un profit net de 6 988 EUR.
Prin documentația propusă se dorește corelarea între avizul de oportunitate și reglementările Planului Ubanistic General.
În cazul zonei studiate, obiectivele prioritare sunt:
Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de transport
Valorificarea patrimoniului imobiliar
Valorificarea patrimoniului natural prin protejarea și îmbunătățirea calității mediului
Dezvoltarea zonală a infrastructurilor edilitare – apă, canalizare, drumuri, electricitate, gaze naturale și gestionarea deșeurilor.
sursa foto: acs-structuris.ro