Sanatate

Listerioza

Aceasta boala, produsa de bacteria Listeria monocytognes, intereseaza animalele si rareori omul. Deseori benigna la adult, ea poate fi foarte grava la nou-nascut.

Transmiterea bolii se face cel mai des prin consumul de alimente ce contin bacteria responsabila de boala (poate fi vorba de lapte nefiert, de branza din lapte crud, de carne cruda sau incomplet preparata termic, de legume nepreparate termic si de mezeluri)

Mama ii poate transmite bacteria copilului in timpul sarcinii, prin intermediul placentei sau in momentul nasterii, daca sangele nou-nascutului intra in contact cu cel al mamei.

Simptomele. In general la adult listerioza se manifesta ca o gripa cu febra si  dureri difuze. Astfel, deseori ea trece neobservata. Totusi ea poate imbraca si forme mai grave, de tipul meningitei (listerioza neuro-meningee) sau al infectiei generalizate (septicemie).

Fatul poate fi contaminat de catre mama in cursul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina. In aceasta situatie femeia risca sa nasca fie un copil mort, fie un prematur afectat de boala, suferind de septicemie grava, asociata unei meninigite, unei afectari a ficatului si a plamanului.

Diagnosticul. La adult si la nou-nascut diagnosticul se bazeaza pe identificarea bacilului in sange sau in lichidul cefalorahidian dupa punctie lombara.

La femeia care a nascut, examenul placentei evidentiaza mici abcese galbui, in interiorul carora se cauta bacilul. Acesta constituie un element important pentru diagnosticarea bolii la nou-nascut.

Germenul se poate cauta si in timpul sarcinii, prin recoltari de secretie vaginala. In cazul febrei neinsotita de alte simptome care survine la femeia gravida, astfel de prelevari sunt intotdeauna recomandate.

Tratamentul si profilaxia. Listerioza este tratata cu o asociatie de doua antibiotice pe o perioada de 3 saptamani.

Pentru a evita sa contractati infectia in timpul sarcinii trebuie sa respectati unele reguli in ceea ce priveste alimentatia; astfel trebuie sa evitati sa consumati  legume crude sau prea putin prelucrate termic, alegeti mezelurile preambalate si nu pe cele vandute la felie, prelucrati termic alimentele conservate la frigider, nu consumati coaja branzeturilor moi cum sunt camambertul si brie-ul, fierbeti laptele crud sau pasteurizat inainte de a-l consuma, feriti-va de produsele pregatite artizanal (preparate casnic). In plus se recomanda spalarea mainilor dupa ce umblati cu alimente neprelucrate termic, curatirea si dezinfectarea regulata a frigiderului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *