In vizor

Lista (ne)realizărilor primarului, la jumătate de mandat. Ce (nu) a făcut, în cartierul tău, “Boc, vecinul de la bloc”?

Primarul Emil Boc și-a prezentat ieri (ne)realizările primilor doi ani din actualul mandat. Discursul său s-a bazat pe aceleași stereotipuri pe care le spune la fiecare apariție în spațiul public: Cluj-Napoca este orașul care a dat tonul la autobuze electrice, este primul oraș care are bugetare participativă, primul oraș cu funcționar electronic. Edilul șef a uitat să spună despre festivalurile care au pus Clujul pe harta mondială a muzicii și a filmului.

Lista succeselor lui Boc este mult mai mică decât lista eșecurilor și a proiectelor ratate sau întârziate nepermis de mult. Nu este de mirare că primarul vorbește ca un politician veritabil atunci când trebuie să își prezinte bilanțul primei jumătăți a mandatului actual.

“Prima dată se întâmplă la Cluj. Şi acest lucru mă bucură foarte mult că am reuşit în multe domenii să spunem că prima dată în România s-a întâmplat la Cluj. De exemplu, să avem primele autobuze electrice din ţară, să avem primul proces de bugetare participativă online la Cluj, să avem primele certificate de urbanism emise în format electronic, să avem primul funcţionar public virtual, Antonia, să avem evenimente sportive de talie mondială la Cluj, aici cred că e meritul oraşului că reuşim să dăm tonul în diverse domenii. Eu mă bucur de aceste lucruri şi vreau să le mulţumesc clujenilor că ei au dus Clujul unde este astăzi, oraşul de referinţă din România în materie de calitate a vieţii. Evident, nu vom avea niciodată o populaţie mai mare decât Bucureştiul, dar cu siguranţă în materia calităţii vieţii putem spune că suntem oraşul numărul 1 în România”, a declarat Boc, ieri, la un post de radio local.

Autobuzele electrice au sosit cu întârziere, bugetarea  participativă este făcută doar pe jumătate. Deși concursul de bugetare participativă derulat anul trecut s-a încheiat, iar proiectele câștigătoare au fost desemnate, încă nu s-au alocat fondurile din bugetul local pentru punerea lor în practică. În urmă cu nicio săptămână, Boc a anunțat că începe un nou concurs de bugetare participativă, cu toate că nu a alocat bani pentru proiectele de anul trecut.

Boc consideră că modernizarea Pieței Unirii este un succes. De ce nu precizează că acesta este un proiect vechi de aproximativ zece ani și că a bătut pasul pe loc ani la rând? Parkingul Negoiu și Podul Traian sunt alte succese ale primilor doi ani de mandat, în viziunea primarului, bineînțeles. Atât de răsunător este succesul parkingului Negoiu că niciun alt parking nu a avut nevoie de cinci ani ca să fie construit. Podul Traian este un alt succes realizat cu o întârziere de șase luni.

“Modernizarea Pieţei Unirii este un succes. Deblocarea proiectului centurii metropolitane este un succes, descongestionarea traficului de aici începe. S-a finalizat Podul Traian, s-a finalizat Parkingul Negoiu, am implementat benzile dedicate pentru transportul în comun, s-au achiziţionat autobuze şi troleibuze, am investit puternic în şcoli şi în educaţie. Sunt multe milioane de lei pe care le investim în spitalele clujene pe lângă Clujana, ca o formă de respect pentru actul medical. O să vedeţi nişte realizări de excepţie la Clujana cu programarea online a serviciilor medicale care vor pune din nou Clujul pe harta naţională ca premieră în România la un spital municipal. Baza sportivă din Gheorgheni tot în aceşti ultimi doi ani a fost dată în folosinţă, este o reuşită de excepţie. Bazinul olimpic Grigorescu a fost reabilitat. Regândirea proiectului Universitatea Cluj, am demonstrat că avem capacitatea să stăm uniţi în jurul unor obiective fundamentale. U Cluj merge în Liga a II-a. S-au demarat studiile de fezabilitate pentru pasajul Mărăşti şi pasajul de la Tăietura Turcului. Extindere Sălii Polivante este o altă reuşită, fapt ce ne-a permis să avem toate evenimentele de anvergură din România”, a mai spus Boc.

La capitolul eșecuri, primarul a menționat doar parkingurile, respectiv Hasdeu (promis încă din 2012), Primăverii plus alte parkinguri de cartier de care este nevoie în oraș.

Dacă Emil Boc a trecut repede peste rateurile și nerealizările primilor doi ani din acest mandat, îi reamintim noi câteva eșecuri răsunătoare: sediu nou pentru Filarmonică, pierderea titlului de Capitală Culturală Europeană, problema romilor de la Pata Rât, realizarea Parcului Est, Marea Refațadizare (renovarea fațadelor clădirilor din centru), proiectul Bike Sharing a fost făcut în bătaie de joc (pistele încep nicăieri și se termină nicăieri, stațiile de închiriere dau rateuri), turnurile care trebuie amplasate la intrarea în oraș nici acum nu există, aqua park (un proiect despre care se vorbește încă dinainte acestui mandat), reabilitarea Turnului Pompierilor, mutarea cablurilor în subteran nu a fost încheiată, CREIC și TEAM din Dealul Lomb nu sunt gata, străzile private nu au fost trecute în proprietatea Primăriei, străzile de la marginea orașului sunt tot neasfaltate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *