Sanatate

Lista centrelor deschise de astăzi în Cluj. Modalităţi de programare la vaccinare

Cluj-Napoca, Gherla, Turda, Huedin şi Câmpia Turzii vor avea centre de vaccinare anti-COVID19 începând de astăzi.

Lista cu toate centrele de vaccinare anti-COVID-19:

– Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca
– Spitalul Clinic Pneumoftiziologie Leon Daniello
– Spitalul Clinic Boli Infecțioase
– Spitalul Clinic de Recuperare
– Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
– Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii
– Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. O Fodro
– Institutul Inimii Prof. Dr. Nicolae Stancioiu
– Institutul Oncologic Prof. Dr. Ioan Chiricuță
– Spitalul Clinic CF Cluj
– Spitalul Militar Constantin Papilian
– Spitalul de Boli Pshice Cronice Borșa
– Spitalul Municipal Turda
– Spitalul Municipal  Dej
– Spitalul Municipal Gherla
– Spitalul Municipal Câmpia Turzii
– Spitalul Municipal  Huedin
– Spitalul Orăsănesc Huedin
– Spital Monza – Ares SRL
– Spital Regina Maria Centrul Medical Unirea SRL
– Centrul Militar Zonal Cluj

Guvernul a stabilit, încă de săptămâna trecută, procedurile legate de autorizarea, organizarea și funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. Cetățenii se vor putea vaccina pe bază de programare care se va putea realiza prin mai  multe metode.

Astfel, vor fi nu mai puțin de patru căi prin care se poate face programarea: online, telefonic, prin intermediul medicului  de familie sau prin direcțiile de asistență socială care funcționează pe lândă administrațiile locale.

Pe lângă centrele fixe de vaccinare, vor funcționa și echipe mobile de vaccinare a populației.

„Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menține un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare și pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Persoanele se vor putea programa on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcției de asistență socială din cadrul consiliilor locale, după caz”, se arată într-un comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID.

Ordinul ministerial prevede că, pe lângă  centrele fixe de vaccinare, vor exista centre mobile constituite din caravane organizate de către Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență și/sau Ministerul Apărării Naționale, respectiv structurilor subordonate acestora. Se vot constitui și echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locații specifice, precum și centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile orașe, destinate populației generale. În funcție de evoluția epidemiologică și tipul vaccinurilor disponibile, vaccinarea se va putea face și în cabinetele medicilor de familie.

„Vaccinarea se va realiza de către personal medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator și va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecțional (flux unidirecțional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic și personal medical auxiliar”, precizează sura citată.

Centrele de stocare și distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 desemnate oficial sunt:

• Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” București;
• Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Iacob Czihac” Iași;
• Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca;
• Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța;
• Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” Craiova;
• Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” Brașov;
• Spitalul Clinic Militar de Urgență „Dr. Victor Popescu” Timișoara.

Românii se vor putea programa online pentru a fi vaccinați împotriva coronavirusului COVID-19 pe un site realizat de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Platforma informatică care permite programarea persoanelor pentru vaccinarea împotriva COVID-19 este https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/ 

De remarcat că site-ul de vaccinare seamănă cu platforma de granturi IMM, realizată tot de STS.

Începând de luni, 28 decembrie 2020, se pot planifica la vaccinare persoanele din etapa 1, respectiv lucrătorii din domeniile sănătate și social, urmând să se activeze accesul în aplicație și pentru celelalte două grupe de vaccinare (grupa a II-a – populația cu grad de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale și grupa a III-a – populația generală).

„Vom informa opinia publică imediat ce accesul în aplicație va fi disponibil și pentru aceste două grupe populaționale” – a comunicat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare.
Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a.

Pașii de înscriere la vaccinarea anti-COVID-19:

Din platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19, https://vaccinare-covid.gov.ro/, se accesează meniul PROGRAMEAZĂ-TE sau se accesează direct link-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/.

Persoanele care se planifică la vaccinare își creează un cont pe baza datelor de identificare și a numărului de telefon. În contul creat, cetățenii au acces la propriile programări: centrul de vaccinare, datele la care vor fi efectuate prima administrare și rapelul (cea de-a doua doză). De asemenea, în momentul programării, platforma generează un document pe baza căruia se va face accesul în centrul de vaccinare la data planificată.

Ulterior, la prezentarea în centrul de vaccinare a persoanei programate, validarea programării se realizează în zona de triaj prin scanarea codului QR de pe documentul generat de platformă sau pe baza cărții de identitate.

Platforma a fost dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale formulate de Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Personalul medical din centrele de vaccinare va utiliza tablete distribuite de STS, cu ajutorul cărora se va realiza accesul securizat în aplicația Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV).

Aplicația RENV este pusă la dispoziție de Institutul Național de Sănătate Publică pentru a avea evidența vaccinărilor. Platforma și sistemele informatice puse la dispoziție de către Serviciul de Telecomunicații Speciale au fost astfel dimensionate și configurate încât să permită accesarea simultană de către un număr mare de utilizatori, totodată fiind implementate și măsuri specifice de securitate cibernetică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *