In vizor

Lipsa locurilor din creșă, o problemă și în Florești. Primăria acordă un ajutor de 390 de lei, dar criteriile sunt aproape imposibil de îndeplinit

În ciuda faptului că primarul Emil Boc dă vina pe locuitorii din Florești care aglomerează creșele din Cluj-Napoca, adevărul e că sunt părinți care și-ar dori să își poate duce copiii la creșă în Florești, însă singura creșă de stat din comună nu are suficiente locuri. 

În acest an jumătate din dosarele depuse la creșa de stat din Florești au fost respinse, ceea ce înseamnă că aproximativ 150 de copii au rămas pe dinafară. Primăria acordă un sprijin financiar de 390 de lei pentru părinții care îi duc pe copii la o creșă privată sau care îi lasă în grija bunicilor. Însă au stabilit niște criterii atât de greu de îndeplinit încât această măsură e doar praf în ochii părinților.

„Am mărit locurile în creșă cu încă o locație. Avem locuri și pentru copiii vorbitori de limbă maghiară. Pentru copiii care nu au intrat la creșă acordăm o compensație de 390 de lei reprezentând cheltuială cu un copil la creșa de stat. Pot beneficia de această compensație părinții care își duc copiii la creșă privată sau cei ca îi lasă în grija bunicilor”, potrivit primarului Pivariu.

Mămicile a căror copii nu a intrat la creșă susțin însă că creiteriile de acordarea a subvenției de 390 de lei sunt absurde, iar cei care se încadrează vor fi prea puțini. 

Astfel pentru a beneficia de această sumă părinții trebuie să fi înscris copilul la o creșă privată acreditată, ori în Florești nu există nicio astfel de creșă, după cum au declarat părinții. Iar în ceea ce privește ajutorul acordat bunicilor, aceștia trebuie să aibă domiciliu în Florești, criteriu pe care aproape nicio familie tănără din Florești nu îl îndeplinește.

Degeaba ne oferiți acești bănuți dacă nu ne încadrăm, preferăm să închiriați/ achiziționați spatii pentru a merge toți copii care au fost respinși. Majoritatea bunicilor sunt la sute de kilometri de noi, la ce mai oferiți banii aceștia pentru bunici?

Spuneți că această este suma cheltuită pentru un copil lunar la creșa Cetatea Fetei. Bine, dar la o creșă privată ACREDITATĂ noi trebuie să mai dăm o diferența de 1100-1200, ceea ce nu fac și părinții care au loc la creșa de stat.

Nu mai bine ați folosi acești bani pentru închiriere/ achiziționare de spații pentru a rezolva problema generată de locurile insuficiente, astfel încât toți copiii să beneficieze de șanse egale, nu doar la nivel teoretic ori declarativ? 

Mămicile din Florești au făcut și o petiție pe care au înaintat-o Primăriei Florești prin care solicită modificarea acestor criterii de acordare a sprijinului financiar, dar au cerut și soluții pentru ca toții copiii să poată beneficia de un loc la o creșă de stat.

 

  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *