Analiza

Lipsa educației sexuale nenorocește pe viață copiii. Anual, au loc sute de avorturi în rândul adolescentelor din Cluj

Apogeul întreruperilor de sarcină la fete cu vârsta sub 19 ani a fost atins în anul 2002 când 661 de adolescente din Cluj au făcut întrerupere de sarcină.

Avorturile în județul Cluj se mențin în continuare la cote ridicate. În secolul XXI, într-un oraș universitar cum este Cluj-Napoca, în care accesul la educație și la informații este foarte ridicat, încă mai sunt adolescente și femei tinere care nu știu să se ferească de o sarcină nedorită. Potrivit statisticilor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, cele mai multe avorturi la cerere sunt făcute de femei din categoria de vârstă 25-34 de ani. Este foarte îngrijorător faptul că apar avorturi și la fete mai mici de 15 ani și din categoria de vârstă 15-19 ani. În anul 2015, cinci fete cu vârsta mai mică de 15 ani au avortat și 79 de adolescente din intervalul de vârstă 15-19 ani au scăpat de o sarcină nedorită. În anul 2015, numărul avorturilor la aceste categorii de vârstă a crescut ușor. 6 întreruperi de sarcină la adolescente mai mici de 15 ani au fost înregistrate și 84 la adolescente cu vârsta între 15 și 19 ani. Cele mai multe avorturi la cerere din anul 2000 încoace, la fete sub 15 ani, au avut loc în anii 2002 și 2003, când au avut loc 26, respectiv 29 de întreruperi de sarcină. La categoria de vârstă 15-19 ani, apogeul a fost atins tot în anii 2002 și 2003, când au fost făcute 661, respectiv 614 avorturi.

Cine să facă educație sexuală?

De ce au loc atât de multe întreruperi de sarcină la vârste atât de mici? Lipsa educației sexuale din școală și de acasă este principalul motiv. Într-o epocă a tehnologiei, în care sexul și scandalurile sexuale sunt promovate în emisiuni de televiziune, materialele pornografice sunt la îndemâna oricui grație internetului, sexul încă este considerat un subiect tabu. Adolescenții nu știu cum să se apere de o sarcină nedorită și fetele ajung să facă avort. „Nu avem o educație sexuală în rândul populației pentru că nu s-a ocupat nimeni de așa ceva. În primul rând nu a fost o disciplină în școală, nu am avut oameni pregătiți în așa ceva. Sunt foarte mulți psihologi care nu cunosc domeniul acesta și nu știu să dea sfaturi sau să ofere consiliere, deci ce să mai vorbim de existența sexologilor sau a materiei în școală?”, este de părere Cristian Delcea, sexolog, președinte al ONG-ului Institutul de Sexologie din Cluj-Napoca.

Fete tinere cer frecvent medicilor să le scape de sarcină

Lipsa educației sexuale ca motiv principal al avorturilor la vârste mici este confirmată și de medicii ginecologi care frecvent au de-a face cu situații sensibile în care fete tinere vor să scape de o sarcină nedorită. „Ar fi util să se facă educație sexuală în condițiile în care mă lovesc frecvent cu situații în care fete tinere care rămân gravide, nu își doresc sarcina și se ajunge la situații de avort. În condițiile în care suntem în secolul XXI și avem acces la atâtea metode de contracepție, părerea mea este că am putea evita situații în care să se ia decizii sau să se ajungă în situații mai disperate în care fetele nu spun că sunt însărcinate, se ajunge la sarcină avansată și apare disperarea în întrega familie. Copilul acela este nedorit, ajunge plasat la centre de plasament sau, mai rău, se întîmplă ca în știrile pe care le vedem la televizor, cu copil omorât sau aruncat la gunoi.

Dacă am avea o educație în care să se vorbească deschis despre metodele de contracepție multe din situațiile acestea s-ar putea evita. Nu cred că am putea să le evităm 100%, dar cel puțin am putea să le reducem foarte mult. Dacă nu vorbim nu înseamnă că nu există viață sexuală la tineri”, explică dr. Dana Ignat, medic primar obstetrică-ginecologie în Cluj-Napoca.

Că fete de liceu sau chiar mai mici rămân gravide o știu și profesorii și șefii Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj. „Prin educație sexuală am evita multe situații în care fete de 14-15 ani rămân gravide. E necesară educația sexuală, chiar dacă este un subiect un pic mai sensibil. Contează foarte mult și educația primită de acasă, din familie”, afirmă Valentin Cuibus, inspector școlar general.

Informații despre sex adaptate categoriilor de vârstă

Sexologii clujeni consideră că se poate vorbi despre sex chiar și cu copii de 4-5 ani, dar adaptat vârstei. La acea vârstă copilul trebuie să învețe despre organele sexuale și igienă, informații care sunt transmise potrivit nivelului de înțelegere al copilului. „Educația sexuală este necesară în școli pentru a le oferi tinerilor o educație țintită cu informații la nivelul cunoștințelor pe care le au ei, al statutului intelectual și al nivelului emoțional. De exemplu, nu poți prezenta actul sexual unui copil de 4 ani, dar la acea vârstă se poate face o educație referitoare la organele genitale, într-un limbaj potrivit vârstei. Mai târziu, se poate vorbi despre actul sexual și alte aspecte ale vieții de cuplu. Este foarte importantă educația sexuală pentru că sunt foarte multe persoane care întrețin relații sexuale fără să își dorească un copil. De exemplu, un copil la 13 ani nu își dorește un copil. La acea vârstă se dezvoltă mai degrabă o autostimulare, care duce apoi la sex”, afirmă Cristian Delcea.

Cine vrea învață despre sex la școală, cine nu, nu

La ora actuală, educația sexuală este opțională la școală și este predată de profesorii de biologie sau chiar de alte materii. „Educația sexuală poate fi aleasă ca opțional. De exemplu, la Cluj, acum trei ani au fost 300 de profesori pe un proiect european pe educație și care avea și această componentă. În general, educația sexuală este predată de profesori de biologie, dar și de alte specialități acolo unde nu erau suficienți profesori de biologie. Practic, fiecare școală are educație sexuală, dar nu este în curriculă și fiind o materie opțională se face la cererea unui grup de elevi. Eu consider că este importantă pentru că nu este un secret din moment ce copilul are acces pe internet la tot felul de informații. Este mai bine ca informațiile pe care le primește să fie de la o persoană autorizată, care știe ce trebuie să îi spună și cum să îi spună”, spune Valentin Cuibus.

Un avort poate da peste cap viața unei femei

Posibilele urmări ale unui avort ar trebui să fie un motiv suficient pentru femei și pentru adolescente să folosească metode contraceptive. „Este știut faptul că sunt avorturi empirice, care pot să lase urmări și avorturi care se fac în cadru legal, în spital. Manopera în sine poate să afecteze capacitatea ulterioară a femeii de a face copii pe când își va dori să rămână gravidă. Dacă se alege varianta chirurgicală există riscul de perforație a uterului, hemoragie și infecție. Din punct de vedere al afectării la nivel psihic, este greu de spus pentru că depinde de fiecare cum percepe situația, dar un avort poate să lase traume. Am avut paciente care au făcut depresie și au avut nevoie de suport psihologic ulterior”, subliniază dr. Dana Ignat, medic primar obstetrică-ginecologie în Cluj-Napoca.

Avorturi anul 2014 pe grupe de vârstă:

Total 1295 întreruperi de sarcină la cerere, din care:

sub 15 ani: 5 avorturi
între 15 și 19 ani: 79 de avorturi
între 20 și 24 ani: 251 de avorturi
între 25 și 29 ani: 296 de avorturi
între 30 și 34 ani: 298 de avorturi
între 35 și 39 ani: 271 de avorturi
între 40 și 44 ani: 87 de avorturi
între 45 și 49 ani: 8 avorturi

Avorturi anul 2015 pe grupe de vârstă

Total 1027 întreruperi de sarcină la cerere, din care:

sub 15 ani: 6 avorturi
între 15 și 19 de ani: 84 de avorturi
între 20 și 24 de ani: 84 de avorturi
între25 și 29 de ani: 271 de avorturi
între 30 și 34 de ani: 211  avorturi
între 35 și 39 de ani: 208 avorturi   
între 40 și 44: 62 de avorturi
între 45 și 49: 2 avorturi  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *