Vocea ta

Lipsă de materiale sanitare în Spitalul Județean Cluj. Pacienții au fost nevoiți să cumpere materialele din banii lor

Un cititor ne-a semnalat faptul că la Policlinica de Ortopedie nu mai există materiale sanitare (fașe, atele) nici măcar pentru situațiile de urgență. Ziar de Cluj a investigat această situație și a primit confirmarea că într-adevăr au existat deficiențe de provizionare și situații când pacienții au fost nevoiți să își cumpere din banii lor materialele sanitare.

Ziar de Cluj a încercat să le ofere angajaților ocazia să semnaleze această situație astfel încât odată ajunsă în spațiul public cei responsabili să ia măsuri. Din păcate, aceștia au ales să ascundă totul sub preș, au preferat să se delimiteze de această situație, refuzând să ofere date despre situația reală. Practic la fel cu în aproape toate instituțiile statului, angajații aleg tăcerea, luna trece, salariul bun vine, iar problemele se adună sub covor așteptând pe cineva dispus să își asume răspunderea.

Deficiențiele de aprovizionare au apărut datoriă fpatului că au fost încheiate contracte cadru pentru materialele sanitare abia în 23 septembrie, deși licitația a fost demarată încă din luna martie.

”Procedura de achiziție a materialelor sanitare pentru bloc operator, urgență, uz general, nefrologie și reactivi ATI a fost publicat pe SICAP în data de 19.03.2019. Contractele cadru au fost încheiate în data de 23.09.2019, cu participanții clasați pe primele trei locuri. Au existat deficiențe de aprovizionare, însă pentru asigurarea solicitărilor urgente s-au demarat două proceduri de negociere fără publicare. Pacienții care au fost nevoiți să cumpere materiale sanitare, în contextul acestor deficiențe de aprovizionare, pot solicita restituirea banilor, prin completarea unei cereri adresate spitalului”, au transmis reprezentanții Spitalului Județean Cluj.

Sistemul de sănătate românesc, subfinanțat, este tot mai aproape de colaps. Personalul medical încearcă să țină în viață acest sistem muribund, chiar dacă acest lucru înseamnă de cele mai multe ori să le ceară pacienților să își achiziționeze singuri medicamente, fașe sau alte materiale.

Sunt zeci de cazuri de pacienți uciși de bacteriile din spitale, dar greu găsești pe cineva dintre angajații unui spital dispus să vorbească despre asta. Departe intenția de a-i aduce laude Ministrului Sănătății, dar așa zisele ei ”plimbări” prin spitale au scos la lumină o parte din mizerie. Iar acei angajați au fost nevoiți să iasă din starea de letargie și să înceapă să rezolve din problemele ascunse ani de zile sub preș.

Citește și:

Moarte sigură în spitalele clujene: numărul infecțiilor nosocomiale este în creștere, aparținătorii înregistrează sesizări, dar sancțiunile “nu au fost aplicate”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *