Atingerea fizica este o modalitate de a comunica iubirea afectiva. Numeroase proiecte de cercetare in directia dezvoltarii copilului au ajuns la aceasta concluzie: sugarii care sunt tinuti in brate si sarutati isi dezvolta o viata afectiva mai sanatoasa decat cei care sunt lipsiti pe perioade lungi de vreun contact fizic. Parintii intelepti, indiferent carei culturi i-ar apartine, sunt aceia care-si mangaie copiii constant sau cand acestia au nevoie.
Contactul fizic este de asemenea o modalitate foarte eficienta de exprimare a iubirii conjugale. Tinutul de mana, sarutarile, imbratisarile si contactul sexual sunt, toate, o modalitate de a-i comunica partenerului emotia iubirii. Pentru unii, atingerea fizica constituie principalul limbaj al iubirii. Fara asta, ei nu se simt iubiti. Astfel, rezervorul lor afectiv este plin si se simt in siguranta in iubirea partenerului.
Relatia sexuala nu este totusi altceva decat un alt dialect al limbajului mangaierii fizice. Dintre cele cinci simturi, pipaitul, spre deosebire de celelalte patru, nu este limitat la o singura zona a trupului. Receptorii tactili sunt localizati de-a lungul intregului trup. Cand acesti receptori sunt mangaiati sau apasati, nervii transmit impulsuri creierului. Creierul interpreteaza aceste impulsuri si atunci cand atingem un lucru percepem o senzatie de cald sau de rece, de tare sau de moale. Poate fi cauza a durerii sau a placerii. Putem interpreta aceasta atingere ca fiind una iubitoare sau ostila.
Unele parti ale corpului sunt mai sensibile (erotice) decat altele. Diferenta consta in faptul ca minusculii receptori tactili nu sunt imprastiati in mod egal pe trup, ci sunt organizati pe zone. Astfel, varful limbii este extrem de sensibil la atingere, in vreme ce partea din spate a umerilor este cea mai putin sensibila. Varfurile degetelor si varful nasului sunt alte zone extrem de sensibile.
Mangaierea fizica poate crea sau distruge o relatie. Poate comunica ura, indiferenta sau iubire. Persoana pentru care limbajul iubirii este mangaierea fizica va receptiona acest mesaj mult mai puternic decat cuvintele “te urasc” sau “te iubesc”. O palma data pe obrazul unui copil face mult rau, dar este distrugatoare pentru copilul al carui principal limbaj al iubirii este mangaierea. O imbratisare calduroasa comunica iubire oricarui copil, dar pentru cel care se bazeaza pe limbajul mangaierii fizice puterea mesajului este enorma. Acelasi lucru este valabil si pentru adulti.
In casnicie, mangaierea din dragoste poate lua multe forme. Cum receptorii tactili sunt localizati pe intreg trupul, mangaierea plina de afectiune fata de partener poate fi o expresie a iubirii, indiferent ce parte a corpului ar fi implicata. Asta nu inseamna ca toate mangaierile sunt egale. Unele vor crea mai multa placere partenerului decat altele. Cel mai bun profesor in acest sens este, evident, chiar partenerul. De fapt, ceea ce cautati este chiar iubirea partenerului. Acest partener stie mai bine ce inseamna o mangaiere plina de dragoste.
Nu insista sa o mangai in felul tau si cand iti convine tie. Invata sa-i ghicesti sau sa-i vorbesti dialectul. Partenerul poate descoperi ca unele mangaieri sunt neplacute sau enervante. Daca insisti cu aceste mangaieri, comunici exact opusul iubirii, adica inseamna ca nu esti sensibil la nevoile partenerului si ca nu-ti pasa de ceea ce percepe ca placut. Nu face gresala de a crede ca mangaierea care iti aduce tie placere ii va aduce placere si partenerului.
Mangaierile din dragoste pot fi explicite si presupun o concentratie totala, cum ar fi frecatul pe spate sau preludiul care culmineaza cu contactul sexual. Pe de alta parte, mangaierile iubirii pot fi si implicite si presupun doar o clipa, ca de exemplu sa-i pui o mana pe umar partenerului atunci cand torni cafea intr-o ceasca sau te lipesti de partener cand treci pe langa el prin bucatarie.
Mangaierile explicite presupun in mod clar mai mult timp acordat, nu numai in ce priveste atingerea propriuzisa, dar si modalitatea de a comunica astfel iubirea partenerului. Daca un masaj pe spate ii comunica partenerului un masaj puternic de iubire, atunci timpul, banii si energia cheltuite pentru a invata sa devii un bun maseur vor fi bine investite. In cazul in care contactul sexual este principalul dialect al partenerului, citirea sau discutarea artei iubirii vor spori expresia dragostei.
Mangaierile implicite presupun timp putin, dar multa gandire, mai ales daca atingerea fizica nu este principalul tau limbaj de iubire si daca nu ai crescut intr-o “familie tandra”. Sa stati alaturi pe canapea cand va uitati la emisiunea TV preferata nu presupune un timp suplimentar, dar poate comunica puternic iubirea ce i-o porti. Sa-ti atingi partenerul in timp ce treci prin camera nu dureaza decat o clipa. Sa va atingeti cand plecati de acasa si apoi cand va intoarceti poate insemna doar un simplu sarut rapid sau o imbratisare, dar va comunica enorm ca mesaj de iubire partenerului.
De indata ce descoperi ca mangaierea fizica este principalul limbaj al partenereului iti poti exprima iubirea in cele mai diferite moduri, cu conditia sa ai imaginatie. Inventarea noilor modalitati si locuri destinate mangaierii poate fi un stimulent palpitant. Chiar daca nu esti genul care “mangaie pe sub masa” s-ar putea sa descoperi ca acest sistem da stralucire unei iesiri in oras. Daca nu esti obisnuit sa va tineti de mana in public, s-ar putea sa descoperiti ca ai putea umple rezervorul de iubire afectiva al partenerului atunci cand treceti prin parcare. Daca in mod normal nu va sarutati de indata ce va urcati in masina, s-ar putea sa descoperi ca acest lucru ar putea spori cu mult placerea calatoriilor.
Sa-ti imbratisezi sotia sau iubita inainte sa plece la serviciu sau la cumparaturi poate fi nu doar o expresie a iubirii, ci un indemn la a se intoarce mai repede acasa. Incearca noi mangaieri in alte locuri si momente neobisnuite si lasa-ti partenerul sa iti spuna daca ii place sau nu. Nu uita, partenerul are intotdeauna ultimul cuvand, pentru ca incerci sa-i inveti si sa-i vorbesti limba.
.ro