Editorial

LIMBĂ DE MOARTE

Scris de 69

Cum să aveți atâta tupeu? Voi care sunteți în stare să scrieți „felicita-ți”, ați felicitat limba română de ziua ei! Dar oare asta se numește tupeu cras sau ignoranță dată de prostie? Adică în incultura voastră, nici măcar nu vă dați seama cât de needucați sunteți?

A fost ziua limbii române și vai, ce de postări au mai fost pe facebook! Unii dintre marii analfabeți ai patriei, cu funcții publice, erau atinși până la peniță de acest moment glorios. Marii necuvântători de limbă română de pe facebook erau pătrunși și ei până la cratimă de acest moment. Ei, care scriu și se exprimă academic, ei, care sunt mari români.

Probabil că din cauză de la prea mult timp liber. Sau pentru că voiau decât să î-și arate patriotismul. Nu sau gândit vre-odată că se v-or mai întâlni cu o situație de genul. După ce au fost prin vacanță pe Italia și la Maramureș, au revenit la matcă și laudă limba care o sluțesc.

Cuvântul nu mai are onoare. Și-a pierdut-o. Cuvântul românesc a suferit mutații hâde. Pentru mine e foarte clar că o limbă nu este moartă. O limbă trăiește. Dar a noastră iși duce crucea tot mai greu. Duhnește în ultimii ani ca un heleșteu cu tone de pește întors cu burta în sus și lăsat să clocească și să coclească în soare de iulie. 

Limba ar trebui sa fie ca un sos de cuvinte în care să învârți hălci de viață, de conversații, de plângeri, de revolte, de bucurie. Te naști în ea, trăiești în ea. La noi, acum, e o zoaie îmbibată în manelisme venite din șatre pocite de lipsa de educație.

Au dezmembrat limba și au făcut-o cu ajutorul nostru. Al mass-media. Pentru că până să apară  rețelele de socializare, noi, și nu alții, i-am ridicat la rang de vedete pe toți neisprăviții lingvistic: Vanghelie, Guță, Cruduțe și Necoapte. Ce greșeală! Bine plătită în bani, răsplătită scump în urmări.

Cu o limbă română schilodită, ne-am trezit în 2013 că ar trebui să o serbăm. An de an, ne batem în piept pe rețele de socializare că e ziua limbii române. La fel și zilele trecute. În 31 august. Douăzeci douăzeci. An de grație în care mi s-a întâmplat ca într-o librărie să nu găsesc nici DEX, nici DOOM. Cine mai are nevoie de ele? Noi am pus cruce pe limba română. Deci, în ultima zi de august ar trebui să fie priveghiul ei, nu o zi de sărbătoare.   ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Politica
  ACUM SE VA VEDEA DACĂ PRIMEAZĂ ”BLIDUL” ÎN FAȚA VOCAȚIEI: Vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați, personalul auxiliar din instanțe. Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Pensiile magistraților aflate în plată se vor recalcula
 • Acum 4 hours FOTOGRAFILA
  Cât a durat ”asfaltarea” ”înainte de termen” a străzii Dragalina? Ei, bine, se sparge la loc. ”Nu e vina lor”, ci a celor care au lăsat niște țeavă pe dinafară
 • Acum 5 hours Rautacisme
  Întrebare a la Radio Erevan: Ce OSĂ conțină Parcul Gh. Dima din Zorilor, care trebuia licitat încă de anul trecut? OSĂ conțină beton și dale. Și 1001 povești despre arbori în plus
 • Acum 6 hours General
  Ciolacu: Președinta Ungariei a făcut declarații total inacceptabile, cu caracter revizionist pe tema Transilvaniei
 • Acum 7 hours Politica
  PROASTA COMUNICARE A PSD ÎN GREVA PROFESORILOR: Când nu s-a respectat niciodată Legea care acordă 6% din PIB Educației, să vii să contracarezi ”dreptul la grevă” cu ”dreptul la educație”, înseamnă să ai consilieri extrem de proști!
 • Acum 8 hours Eveniment
  Președintele sindicatelor din Educație: ”În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
 • Acum 8 hours Editorial
  Dervișii rotitori de la Guvernare
 • Acum 9 hours In vizor
  Le-au trebuit PATRU ani de la concursul de soluții pentru a ajunge, în sfârșit, să prezinte Comisiei de Urbanism (de Cumetrie din ”bocărie”) reamenajarea Cetățuii!
 • Acum 10 hours Sport
  Dan Petrescu a sărit la bătaie cu propriul jucător și i-a bătut obrazul lui Hagi
 • Acum 10 hours Eveniment
  Greva din învăţământ continuă: ”Guvernul trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas”
 • Acum 11 hours Politica
  OPTIMISM: Vasile Dîncu susține că ”rotativa” OSĂ se facă
 • Acum 12 hours Politica
  ROTATIVA S-A ÎNȚEPENIT ÎN SARABANDA GREVELOR: Angajaţii CFR protestează luni în faţa Ministerului Transporturilor
 • Acum 22 hours Straineze
  După numărarea a 98% dintre voturi, Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale inclusiv în numărătoarea opoziției
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE