Eveniment

Lidl retrage de pe raft un produs contaminat cu histamină. ANSVA recomandă celor care au consumat să se prezinte la medic. Dar unde sunt controalele statului la intrarea în țară a unor astfel de produse?

Lidl a scos de la vânzare produsul ”Nixe File de anșoa în ulei de măsline 80g” din lotul 145/220 și cu termenul de valabilitate 25.05.2024 din cauza unei suspiciuni legate de determinarea unor valori ridicate pentru parametrul histamină.

Anunțul îl face Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Post-factum, ca tot ce se întâmplă în acest stat eșuat numit România.

”Lidl România recheamă preventiv produsul „Nixe File de anșoa în ulei de măsline 80g” din lotul 145/220 și cu termenul de valabilitate 25.05.2024, ca urmare a unei suspiciuni legate de determinarea unor valori ridicate pentru parametrul histamină. Persoanele care au consumat acest aliment și dezvoltă simptome severe, ar trebui să solicite asistență medicală. Din motive ce țin de siguranța consumatorului, Lidl România a reacționat fără întârziere și a scos produsul de la vânzare. Produsul cu lotul și data limită de consum menționate mai sus poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis ANSVSA.

Conform Agendei Medicale, histamina este o substanță chimică creată de sistemul imunitar, care poate reacționa la un alergen, provocând simptome precum tuse, strănut, ochi care lăcrimează. Inițial s-a crezut că histamina are proprietăți vasoactive puternice, datorită acțiunii sale stimulatoare și vasodepresoare. Atunci când nivelul de histamina crește foarte mult în organism sau există o problemă și corpul nu poate gestiona bine histamina, această substanță chimică începe să afecteze funcțiile normale. Manifestările tipice ale intoxicației cu histamină includ înroșirea pielii, erupții cutanate, simptome gastro-intestinale și dureri de cap.

Noi avem o întrebare: chiar nu se face niciun control la intrarea în țară a produselor care vor ajunge pe masa românilor, ca să se elimine suspiciunile privind siguranța alimentară?