In vizor

Licitație de 20 MILIOANE LEI pentru proiectarea și execuția lucrărilor platformei de staționare aeronavelor la Aeroportul Avram Iancu Cluj-Napoca

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj-Napoca organizează o licitație în valoare de aproape 20 milioane lei pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente obiectivului de investiții – Platforma de staționare aeronave. În prezent, există două platforme de staționare.

Aeroportul Cluj dispune de două platforme de staționare pentru aeronave cod C: APRON1 (12 poziții de staționare), APRON2 (16 poziții de staționare).

Potrivit caietului de sarcini pentru actuala licitație, este necesară realizarea unei platforme în condițiile în care traficul aerian este în creștere continuă.

„Având în vedere trendul ascendent al traficului aerian înregistrat în perioada 2017 – martie 2020, au fost înregistrate frecvente solicitări ale companiilor aeriene pentru asigurarea unor locuri de parcare, cereri care nu au putut fi satisfăcute din cauza numărului limitat de poziții de staționare a aeronavelor. De asemenea, tot în această perioadă de criză 2020 – 2021, a crescut foarte mult numărul de mișcări cargo, care împreună cu numărul de mișcări pentru pasageri au dus la refuzul din partea aeroportului față de solicitările primite din partea companiilor aeriene pentru asigurarea unor locuri de parcare”, scrie în caietul de sarcini.

Conform aceluiași document, după depășirea acestei crize, ținând cont de prognoza privind evoluția traficului aerian în viitor, se estimează astfel că vor exista dificultăți în satisfacerea solicitărilor companiilor aeriene pentru programarea zborurilor, în special în intervalele orelor de vârf, din cauza numărului limitat de poziții de staționare a aeronavelor.

Platforma de staționare se va realiza pe terenul, inclus în domeniul public al Județului Cluj, aflat în administrarea Aeroportului Internațional.

Conducerea Aeroportului estimează că în trimestrul III al anului 2021 va fi publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice anunțul pentru achiziția serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru autorizația de construcție, alte documente, inclusiv execuția lucrărilor.

Potrivit caietului de sarcini, realizarea acestei investiții va aduce mai multe beneficii, printre care: va crește numărul de companii aeriene care își vor baza aeronavele pe platformă; asigură păstrarea trendului ascendent al traficului aerian; îmbunătățește condițiile pentru staționarea aeronavelor, îmbarcarea și debarcarea pasagerilor; creșterea traficului aerian de pasageri și a numărului de mișcări pe aeroport.

Finanțarea lucrărilor se va face din Programul Operațional de Infrastructură de Infrastructură Mare (POIM), coordonat de Ministerul Transporturilor.

Realizarea lucrărilor trebuie finalizată până la încheierea perioadei de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv 31 decembrie 2023.

În prezent, traficul aerian se derulează pe pista de decolare – aterizare 07-25, iar activitățile de îmbarcare-debarcare pasageri, încărcare sau descărcare mărfuri și colete poștale, se desfășoară pe platformele de staționare aeronave APRON1 și APRON2.

Citește și:

Drumex a câștigat licitația cu ”ultima” expertiză tehnică pe APRON 4. Cum spunea Ziar de Cluj în decembrie, Telenovela APRON 4 este departe de episodul final

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version