Din oras

Librariile traditionale ale Clujului, inghitite de marile lanturi nationale

Clujenii inca mai cumpara carti din librarii, iar drept dovada sunt magazinele frumos amenajate din centrul orasului, unde miroase a hartie proaspat tiparita. Totusi, librariile traditionale ale Clujului cu greu mai rezista pe piata, sub asaltul marilor lanturi nationale, care si-au deschis puncte de lucru in ultimii ani aici.

Una dintre cele mai vechi librarii a Clujului, Phoenix, care acum se numeste Livres Atlantis, abia mai supravietuieste din vanzarea de carti. Este una dintre putinele librarii unde se vinde, in aceeasi masura, carte scrisa in limba maghiara si romana, dar si in engleza. Libraria a fost nevoita sa isi mute sediul de mai multe ori, in ultimii ani, din cauza pretului ridicat al chiriei. O perioada lunga de timp, a functionat pe strada Iuliu Maniu, langa restaurantul Agape. Cinci ani, a functionat in curtea Consulatului Maghiar, din Piata Unirii nr. 23, iar din februarie anul acesta, s-a mutat intr-o curte de pe strada Eroilor nr. 22.

Pentru a supravietui, in librarie sunt vandute si obiecte de arta, de la tablouri la antichitati.

Cat priveste situatia financiara a librariei, afacerea a scazut simtitor in ultimii ani. Daca in 2008, cifra de afaceri a fost de aproape 300.000 de lei, anul trecut a ajuns la putin peste 40.000 de lei. Pierderile au fost de peste 60.000 de lei, anul trecut.

O afacere relativ noua in domeniul vanzarii de carte este Bookstory, care s-a deschis pe Bulevardul Eroilor in 2012, cu un singur angajat care figura la Ministerul Finantelor. Cifra de afaceri in primul an a fost de 10.000 de lei. In 2013, afacerea Bookstory a ajuns la aproape 400.000 de lei, pentru ca in 2014 sa fie de 512.000 de lei. In acelasi timp, in toti acesti ani, societatea care administreaza Bookstory, Moriarty Books SRL, nu a inregistrat profit. Anul trecut, pierderile au fost de 75.000 de lei.

O alta librarie traditionala a Clujului este Libraria Gaudeamus, de pe strada Iuliu Maniu. Pentru a se adapta pietei, aceasta vinde si carti pe Internet, astfel ca varianta online este libriartis.ro. Cu toate acestea, societatea care administreaza afacerea nu a avut profit in ultimii cinci ani. Art Impex SRL a avut, in 2014, o cifra de afaceri de 100.000 de lei, in timp ce pierderile raportate la Ministerul Finantelor au fost de aproape 20.000 de lei. Gaudeamus este deschisa in Cluj-Napoca de 11 ani.

Alte librarii, cum este de exemplu Libraria Universul, au intrat in faliment. Libraria a functionat pe strada Regele Ferdinand.

Din urma vin puternic marii jucatori nationali, cum ar fi Librarium, Carturesti sau Humanitas. Cu mai multe investitii realizate in ultimii ani in Cluj-Napoca, acestea inghit, incet, micile afaceri locale care au supravietuit pana acum din vanzarea de carte.

Spre exemplu, Book Corner functioneaza de cinci ani in Cluj-Napoca, sub umbrela Librarium, care propune in spatiul de pe Eroilor 15 un concept de librarie prin care a fi in spatiul public inseamna in primul rand prezenta pentru cititor si pentru oras. Libraria are usile deschise chiar si duminica, intre 12.00 – 20.00.

Daca librariile mici, care nu fac parte din retele nationale, abia supravietuiesc de la an la an, in cazul Librarium, afacerea cu vanzare de carte s-a dublat in ultimul an. One Distribution SRL, societatea din Bucuresti care administreaza magazinele Librarium din tara, a avut in 2014 o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de lei, dupa ce, in 2013, afacerea Librarium a fost de 9 milioane de lei. In acelasi timp, profitul societatii a fost de 1,16 milioane de lei, in 2014.

Librarium a deschis o a doua librarie la kilometrul zero al orasului, in locul Librariei Diverta Universitatii, in decembrie 2013. Diverta Universitatii s-a mutat pe Bulevardul 21 Decembrie, in locul fostului restaurant Hubertus, unde functioneaza si azi. Mutarea a fost cauzata de scaderea constanta in ultimii ani a pietei de carte si de necesitatea gasirii unui spatiu mai ieftin. Acum se numeste Diverta Hubertus.
Diverta este una dintre diviziile RTC Holding, inca din 1995 cel mai mare distribuitor de birotica si papetarie din Romania. Diverta are cateva zeci de magazine deschise in intreaga tara. Librariile si magazinele Diverta sunt administrate de SC Blor Retail SA, care a realizat, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 45 de milioane de lei. Totusi, pierderile lantului Diverta au fost de peste 1,6 milioane de lei.

Humanitas are in Cluj-Napoca o librarie, pe strada Universitatii nr. 4. Librariile Humanitas au avut, anul trecut, o cifra de afaceri de 14,6 milioane de lei. Si in cazul magazinelor Humanitas, s-au inregistrat pierderi in ultimul an fiscal, respectiv peste 500.000 de lei. Librariile Humanitas sunt detinute de Gabriel Liiceanu, alaturi de francezul Michel Korne. Tot ei doi detin Editura Humanitas, care a avut anul trecut o cifra de afaceri de aproape 16 milioane de lei.

Carturesti are doua librarii in Cluj-Napoca, una in Iulius Mall si o alta deschisa in acest an in Polus Center. Deschiderea noii librarii a venit din dorinta responsabililor retelei de a se situa mai aproape de locuitorii cartierelor din zona de vest a orasului, Manastur si Grigorescu, dar si de comuna Floresti.
Lantul Carturesti a fost infiintat in noiembrie 2000 de Serban Radu si Nicoleta Dumitru si include in acest moment 18 librarii-concept in 9 orase: Bucuresti, Timisoara, Iasi, Brasov, Cluj, Constanta, Suceava, Arad, Ploiesti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *