Anchete

Libertatea: Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și profesor UBB, și-a copiat cărțile una după alta: sute de pagini autoplagiate

O investigație libertatea.ro arată că rectorul Academiei SRI și profesor la UBB, Adrian Ivan, s-ar fi autoplagiat în cinci cărți pe care le-a scris.

  • Adrian Ivan conduce Academia SRI, este profesor la UBB Cluj și este omul care a coordonat doctoratul fostului ministru de Interne Lucian Bode. Din anul 2009, Ivan conduce doctorate la Facultatea de Istorie și Filosofie a universității.

Adrian Ivan este autor unic a cinci volume și o lucrare de doctorat. Despre cele cinci volume, libertatea.ro spune că a găsit pasaje autoplagiate:

”Libertatea a analizat comparativ toate aceste cărți al căror autor unic este Adrian Ivan, cu excepția tezei de doctorat. Toate conțin pasaje comune, autoplagiate și reciclate în mod programatic. În total, 832 de pagini copiate”.

Libertatea.ro a analizat și un al șaselea volum, ”Istoria integrării europene”,  scris împreună cu Vasile Vese (coordonatorul de doctorat al lui Ivan), și arată că această carte este sursă pentru trei dintre volumele pe care Ivan s-a semnat singur.

Din una dintre aceste cărți a copiat şi fostul ministru de interne, Lucian Bode, în lucrarea sa de doctorat, potrivit analizei Emiliei Şercan. Astfel, libertatea.ro arată că Bode a copiat de la coordonatorul său Adrian Ivan, care și el ar fi copiat de la Vasile Vese, conducătorul său de doctorat.

În Ghidul de integritate în cercetarea ştiinţifică se arată că autoplagiatul reprezintă o lipsă de onestitate a autorului.

”Este descurajat pentru că poate duce la recunoașteri profesionale nefundamentate, prin multiplicarea aceleiași lucrări ca fiind o nouă producție intelectuală”.

Adrian Ivan a recunoscut că anumite fragmente se repetă în cărţile sale, însă nu consideră asta o problemă, fiindcă sunt scrise tot de el:

”Nu vorbim aici de autoplagiat. Sunt lucruri pe care mi le-am asumat, pe care le-am susţinut întotdeauna, pe care le-am predat, sunt profesor de integrare europeană de foarte mulţi ani, sunt profesor Jean Monnet, deci nu văd unde este acum problema cu autoplagiatul. Îmi aparţin, sunt lucruri pe care le-am susţinut de foarte multe ori”, a declarat, pentru libertatea.ro, Adrian Ivan.