Politica

Liberalii au ratat revocarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. Cum comentează deputații clujeni situația

Din cauza absenteismului masiv al liberalilor de la ședința de plen de miercuri, nu a putut fi introdusă pe ordinea de zi solicitarea de revocare a lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților. Chiar dacă ar fi fost făcută, solicitarea ar fi fost respinsă la vot. Social-democrații au lipsit și ei din sală, dar imediat cum au aflat despre ce este vorba s-au mobilizat rapid. 

Dacă deputații PNL s-ar fi mobilizat și ei să fie prezenți din start în număr mare, șansele ca Liviu Dragnea să fie demis de la șefia Camerei ar fi fost maxime, deoarece și deputații PSD au absentat și ei masiv, iar Opoziția ar fi avut voturi mai multe.

Introducerea pe ordinea de zi a solicitării a fost pusă în discuție în jurul orei 10.00, la începerea ședinței când mulți deputați erau încă pe hol și abia se adunau să intre în sală. 

„Dacă mai erau 2-3 poate că se strângeau de ajuns, dar s-a mobilizat și PSD-ul și au venit în sală. Când ai majoritate nu poți să faci nimic. Întâi a fost sala mai goală la reprezentanții puterii și atunci a început imediat numărătoarea. Spunea doamna Turcanu că ne lipsesc trei voturi, dar au venit repede social-democrații. Ei au un sistem foarte bun de a se mobiliza. A și fost pus proiectul primul, la 10 fix, mai erau unii pe coridoare. Astăzi eu am fost prezent de la ora 9.00 că am mai avut și alte treburi”, a declarat deputatul Florin Stamatian (PNL). 

Potrivit deputatului liberal Adrian Oros, în momentul în care s-a pus în discuție solicitarea respectivă absentau 22 de deputați liberali. Oros a precizat că chiar dacă ar fi fost prezenți toți deputații liberali, proiectul tot nu ar fi trecut la votul final când în sală apar toți deputații social-democrați, iar diferența de vot este de aproximativ 100. Adrian Oros nu a fost prezent în sală când s-a discutat despre introducerea pe ordinea de zi a proiectului respectiv. 

Deputatul PNL Cluj, Sorin Moldovan a declarat că a fost prezent la ședință, dar la ora când se discuta despre solicitarea respectivă era în birou și chiar după câteva minute a coborât. Parlamentarul consideră că este vorba despre un fake news faptul că din cauza absenteismului liberalilor a fost ratată introducerea pe ordinea de zi a solicitării. 

Conform g4media.ro, la ședința de plen a Camerei au fost în total 170 de deputați prezenți din totalul de 329. De la PNL au fost în sală 45 din totalul de 68, de la USR au fost 20 (din totalul de 28), de la PMP au fost 8 (din totalul de 12), iar neafiliați tot 8. În ceea ce privește tabăra puterii, PSD a avut în sală 65 de deputați, iar ALDE 6. De la UDMR au fost 10 deputați prezenți.

Dacă și restul liberalilor ar fi fost prezenți la ședință, opoziția ar fi contabilizat peste 100 de deputați, în condițiile în care PSD, ALDE și UDMR ar fi fost în minoritate, cu doar 81 de deputați.

Decizia de revocare a președintelui Camerei Deputaților pentru încălcarea regulamentului și a Constituției se ia cu votul majorității celor prezenți, ceea ce înseamnă că Dragnea ar fi putut fi răsturnat dacă deputații PNL nu ar fi absentat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *