In vizor

LIBERAL LA LIBERAL, NU-ȘI SCOATE OCHII: Consiliul Național de Etică a decis că Lucian Bode nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat

Cu puțin timp înainte de rotativă guvernamentală, Consilul Național de Etică, subordonat Ministerului Cercetării, a decis că ministrul de Interne Lucian Bode nu a plagiat teza sa de doctorat, potrivit unor surse din cadru instituției și din PNL, citate de Libertatea.

  • Lucian Bode a nu a plagiat în cartea care reprezintă teza sa de doctorat, a decis Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI), au declarat surse din instituție pentru Libertatea.
Instituția care a dat verdictul se află în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, condus de liberalul Sebastian Burduja.

Atribuțiile consiliului sunt de a asigura respectarea normelor de conduită morală și profesională în ce privește volumele cu caracter științific.

Reprezentanți ai mai multor universități din țară și ai Academiei Române fac parte din instituția care a ajuns la concluzia că Bode nu a plagiat.

18 membri ai forului au votat pentru această rezoluție și unul s-a abținut, arată sursele ziarului.

Analiza s-a referit la cartea sa intitulată “Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, la Editura CA Publishing, 2021, ISBN 978-606-8330-83-9.

Concluziile pe scurt:

  • ”Procentul de similitudine în urma analizei cu softul iThenticate este cuprins între 14% și 18%”
  • ”Cartea nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare. Deși sursele au fost citate cu unele erori, acest lucru nu a împiedicat identificarea sursei corecte, adică autorul nu a intenționat să ascundă sursa”
  • ”CNECSDTI constată că domnul Lucian Nicolae Bode nu este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită în activitatea de comunicare, publicare, diseminare şi popularizare ştiinţifică, constând în plagiat”
  • ”Recomandări CNECSDTI pentru domnul Lucian Nicolae Bode: Se recomandă întocmirea de către domnul Lucian Nicolae Bode a unei erate in extenso în care toate greșelile de citare să fie menționate și corectate”
În luna ianuarie, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.
Comisia de Etică i-a cerut lui Bode corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei. De asemenea, sesizează CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Comisia s-a autosesizat după ce PressOne, sub semnătura jurnalistei Emilia Șercan, a publicat o analiză potrivit căreia teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode conține cel puțin 18,5% text plagiat, dar și 6 ilustrații complet plagiate, iar alte 30 citate incorect. Inițial, Comisia de etică nu a verificat toată teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ci doar fragmentele care au fost reclamate ca fiind plagiat, constatând că fragmentele identificate ca având o problemă de tip plagiat reprezintă aproximativ 1923 de cuvinte din 65.000 cuvinte ale tezei (2.95%).

Bode a deschis mai multe procese împotriva Universității ”Babeș-Bolyai”, cerând, printre altele, suspendarea deciziei din luna ianuarie prin care UBB a decis că teza sa este plagiată, dar și suspendarea deciziei UBB de autosesizare pentru a-i verifica teza și pentru a coopta în comisia de analiză experți externi.

Până acum, Lucian Bode a pierdut trei dintre aceste procese.