In vizor

Liber la construit blocuri pe terenuri agricole în Cluj-Napoca. Care sunt condițiile pentru eliberarea PUZ

O nouă actualizare a Planului Urbanistic General (PUG) permite construirea pe terenurile agricole, dar numai în anumite condiții. La ultima ședință de Consiliu Local a fost votat proiectul de hotărâre care prevede modificarea Regulamentului Local de Urbanism și actualizarea PUG. Schimbările sunt în dezavantajul cetățenilor care au suprafețe mici de teren agricol, dar ar vrea să ceară eliberarea unui PUZ care să le permită ridicarea unor construcții.

Modificarea Regulamentului Local de Urbanism și actualizarea PUG nu le permite proprietarilor de terenuri agricole să construiască oricum. Oamenii spun că acum sunt transformați din proprietari privați în proprietari doar pe hârtie și sunt nemulțumiți că nu au voie să ceară PUZ doar pentru o suprafață de teren de 25 de hectare. Proprietarii nu înțeleg de ce lângă terenurile lor se construiesc deja blocuri și ei nu au voie să ridice nici măcar o casă.

“Eu am mai fost odată cu terenul de pe Borzaș, deasupra Gării Someșeni Est, când situația era alta. Acum situația juridică este alta, în numele celor care au semnat protestul să ne explice ce înseamnă aceste modificări pentru că ați făcut trimite la niște HCL-uri pe care nu le înțelegem. Terenul este în intravilan, avem voie să facem doar saivane și terenuri agricole, iar la 30 de metri de terenurile noastre, un investitor strain a început construirea de unități locative cu 12 și 15 etaje, iar pe terenul nostru trebuie să ne luăm oi ca să îl putem folosi”, a spus, la ultima ședință de Consiliu Local, Cecilia Damian, proprietarea unui teren agricol în zona Gării Someșeni Est.  

Un alt proprietar de teren, în altă zonă, afirmă că de șase ani încearcă să obțină un PUZ, dar este amânat. Potrivit noilor prevederi ale Regulamentului Local de Urbanism, ar trebui ca mai mulți proprietari să ceară PUZ ca să îndeplinească suprafața de 25 de hectare.

“Ce am înțeles eu sunt transformat din proprietar privat în proprietar figurant pentru că din ce am înțeles eu, la nivelul viitorului regulament se transformă terenul intravilan agricol în teren intravilan cu destinație urbanistică, practic mie mi se limitează posibilitatea de a folosi terenul, în ideea în care vreau să îl folosesc eu. Dacă se condiționează la 25 de hectare eliberarea PUZ-ului, aceasta înseamnă la nivel de asociație locativă, iar eu nu pot să îmi oblig niciun vecin să participe dacă nu simte nevoia să scoată PUZ-ul. Eu sunt plătitor de taxe, respect legea și alții hotărăsc în dreptul meu. Noi am cerut PUZ-ul în zona Tractoriștilor, de șase ani ni se tot împinge acel PUZ, fără să știm motivele. Pe strada Râului există locuințe, de la Primărie ni s-a spus că nici nu există strada Râului, de aceea ni s-a refuzat PUZ-ul”, a explicat Augustin Gabor.

Primarul Emil Boc a precizat că s-a luat decizia de a se aproba PUZ pentru 25 de hectare ca să se evite situații precum cea din cartierul Bună Ziua unde nu există școli, grădinițe. Cu alte cuvinte, se dorește să se evite construirea haotică.

“Până azi nu se putea face nimic, așa a fost decizia în 2014, dar în urma discuțiilor cu specialiștii s-a luat decizia să nu mai fie interdicție, dar totuși să nu fie nici absolut la liber, având în vedere că sunt zone care urmează să intre în partea de construcție. Mai simplu, până ieri nu s-a putut, de acum se poate, dar cu două condiții: minim 25 de hectare ca să se poată face un plan cu străzi, alei, trotuare, centru de cartier, ca să se poată realiza aceste obiective de interes public. Dacă această condiție de minim 25 de hectare nu este îndeplinită este tot UTR-ul și atunci trebuie să faceți în acel UTR. Deschidem această opțiune, dar să o facem structural. Aici în Consiliul Local se ia decizia, oportunitatea o apreciem aici în Consiliul Local. O instituție publică nu se conduce după capriciul vreau, nu vreau, îmi plac sau nu ochii dvs. Până azi primarul și arhitectul nu aveau cadrul legal pt a vă aproba construirea acolo, unui aviz de oportunitate.ÎN condițiile noului regulament, arhitectul șef nu mai poate să spună dacă vrea sau nu, trebuie să se supună regulamentului. Dvs și toți ceilalți care aveți terenuri în categoria agricol veți putea avea șansa să construiți, în anumite condiții. Nu se pot face PUZ-uri pe suprafețe mici”, a declarat Boc.

Proiectul a trecut cu 21 de voturi și 2 neparticipări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *